Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nie znajduje pliku/nie może go odczytać

CoderX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zacznę od tego że właśnie zacząłem się uczyć Javy, i już na wstępie mam problemy :/ co nie oznacza że się poddam kiedykolwiek ;D

Jak w CMD chce skompilować plik który zrobiłem (HelloWorld.java) to mi pokazuje że:

f99z1h.jpg

i

l43xlo.jpg

Ścieżka jest odpowiednia tam gdzie zapisałem plik. Nie wiem jeszcze o co chodzi z javac a java, javac mi nie chce działać to używam java ale to chyba ma te samo zastosowanie? co do samego pliku to klasa ma taką samą nazwę co plik.

Ktoś pomoże? ;D

Opublikowano

Kompilujesz (zmieniasz .java -> .class) 'javac', uruchamiasz 'java'. W jaki sposób 'nie chce Ci działać'? Najlepiej ściągnij sobie jakieś środowisko, IntelliJ czy Eclipse i nie będzie takich problemów.

708121422388637873334.png

Opublikowano

First things first jak to sie mówi.

1. To co napisałeś[.java] to jest kod. Kod który jest dla ciebie bądź twojego wspólnika w kodzeniu. Podkreslam kod jest dla ciebie i dla twojego musku.
2. Teraz pora zeby tępa maszyna zrozumiala co napisales, maszyny aktualnie nie są zbyt inteligentne i trzeba je instruować co maja robić a jako tego że są swoistymi debilami to jak mają interpretować kod który nastukałeś wyrazami powszechnie znanymi dla inteligentnej rasy aka homo sapiens.
3. Ano tak że trzeba tym debilom pomóc, jak? Przetłumaczyc to na język javowej vm-ki, takiego tłumacza dla komputera zrobionego też przez czlowieka bo kogo innego.
4. Polecenie javac tłumaczy aka interpretuje twoje bazgrouy na swoj język tak jak gooogle translator z polskiego na niemiecki z tym, że w większości przypadków zadna inteligentna osoba nie będzie tłumaczyła z niemieckiego na polski if you know what i mean. Poczym zapisuje je do pliku .class.
5. .class ma w sobie bazgrouy dla kolejnego interpretera [ale to mozesz pominąć] i skupić się na tym ze
a) Piszemy kod zrozumialy dla nas
B) Zmieniamy go by debile zrozumieli aka komputery

c) Odpalamy kod dla debili nie dla nas.

@Jaca777
IDE to rozwiązanie dobre ale nie w momencie gdy pada pytanie co to jest javac i java (cmd). Ogarnij te 2 pojęcia to mozesz sobie pobrac ide, nie przesadzajmy serio.

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

@Polish Civil

Dzięki za wskazówki xD ;D

Ale już sam jakoś zainstalowałem i wszystko działa oprócz jedenej rzeczy, zrobiłem plik WelcomeWorld.java i w cmd javac skompilowałem go, lecz jak juz chcę go odpalić (java WelcomeWorld) to wyskakuje mi błąd że nie może odnaleźć pliku java.exe w c:/ProgramData/oracle/Java/bin/java.exe (nie jestem pewien czy dobrze napisałem tą ścieżkę teraz ale coś takiego wyskoczyło).

Opublikowano

Jak można uruchamiać Javę przez CMD? Pobierz sobie lepiej jakieś środowisko do programowania, np. Eclipse lub NetBeans. W Eclipse możesz nacisnąć F11 i już Ci się uruchamia cały program. Jak chcesz komuś go wysłać w pliku ,jar, to  wchodzisz na "File -> Export -> Export runnable Java" i wybierasz projekt i miejsce zapisu pliku .jar.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...