Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rower

VSVP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jaki rower polecacie zakupić na dłuższe dystanse? Zamierzam jeździć zarówno po lasach jak i asfalcie. 

MTB będzie najlepszy? 

Przedziału cenowego nie podaje bo i tak trzeba będzie na niego zarobić ;)

x4Ctt7j.png

LONG.LIVE.A$AP !

Opublikowano

b1387-u3849_orig.jpg?1383312976

Dobry we wszystkich terenach ,gdzieżbyś nie pojechał będzie się nadawał ,niezawodny ,a w dodatku tani (0,7 góra 1L) :)

945be9e2a6c17df7med.jpg

Opublikowano

cena, cena, cena

http://allegro.pl/rower-przelajowy-ridley-x-bow-20-sora-m-51cm-i4600987885.html

coś takiego

przełaj jest bardziej uniwersalny, zdecydowanie lepiej sparwdza sie na asfalcie, a w lesie to zalezy od trasy

Ale wiesz, że rowery przełajowe to 50% jazdy, a 50% noszenia na plecach ? Dlatego są też lekkie... Więc po to jest MTB, żeby mieć jakąś przyjemność z jazdy.

Opublikowano

Ale wiesz, że rowery przełajowe to 50% jazdy, a 50% noszenia na plecach ? Dlatego są też lekkie... Więc po to jest MTB, żeby mieć jakąś przyjemność z jazdy.

pomyliłeś z zawodami cyclo cross, ale nie zabraniam mu jazdy w terenie

po jakis lesny dróżkach czy asfalcie bedzie idealny, ale to wszystko zalezy od trasy

przełaj jest 50/50 asfalt/las

­

Opublikowano

pomyliłeś z zawodami cyclo cross, ale nie zabraniam mu jazdy w terenie

po jakis lesny dróżkach czy asfalcie bedzie idealny, ale to wszystko zalezy od trasy

przełaj jest 50/50 asfalt/las

Ale mam na myśli 50% noszenia na plecach, ze względu na zbyt duże opory toczenia w "terenie". Po prostu jak wjedziesz w bardziej grząski lub sypki i gęsty grunt, to leżysz. Opona do jazdy terenowej musi mieć bieżnik odpowiedni. Tak samo jak do asfaltu. W MTB'ach próbują to zrównoważyć i dlatego do jazdy 50/50 sprawdzają się nawet dobrze. Oczywiście, że zależy też jaka trasa, jednakże moim zdaniem przełaj to nie rower dla jazdy rekreacyjnej.

Opublikowano

3,5 to mimo wszystko za dużo. 

Jeszcze jakieś propozycje z rodzaju MTB ;p?

x4Ctt7j.png

LONG.LIVE.A$AP !

Opublikowano

Ale mam na myśli 50% noszenia na plecach, ze względu na zbyt duże opory toczenia w "terenie". Po prostu jak wjedziesz w bardziej grząski lub sypki i gęsty grunt, to leżysz. Opona do jazdy terenowej musi mieć bieżnik odpowiedni. Tak samo jak do asfaltu. W MTB'ach próbują to zrównoważyć i dlatego do jazdy 50/50 sprawdzają się nawet dobrze. Oczywiście, że zależy też jaka trasa, jednakże moim zdaniem przełaj to nie rower dla jazdy rekreacyjnej.

kompletna bzdura

wymaga techniki jazdy po takim terenie, lepiej sie kieruje, opona szeroka szybko sie zapada w piasek, gorzej z manewrowaniem z szersza oponą

zrównoważyć? przejedź się na rowerze cx i mtb na asfalcie i w lesie (bo tak autor tematu napisal) i porownaj co jest 50/50

3,5 to mimo wszystko za dużo. 

Jeszcze jakieś propozycje z rodzaju MTB ;p?

sensowny przełaj złożysz/kupisz za 2k, mtb też

­

Opublikowano

Nie wiem co miałeś z fizyki, nie wiem jak z twoim doświadczeniem ale widzę, że chyba podstawowe zasady nie są Ci znane.

Opony szerokie z głębokim bieżnikiem (nie ważne czy to rower, czy samochód czy każdy inny pojazd) mają większy styk z podłożem, większy opór toczenia, są bardziej przyczepne i amortyzują nierówności. "Wgryzają" się w podłoże i w związku z większym rozkładem masy na jednostkę powierzchni, pozwalają się utrzymywać, a nie jak twierdzisz, zapadać w grząskim terenie. Owszem, manewruje się ciężej ale coś za coś.

Jak chcesz pośmigać po szosie, to kupujesz kolarkę na "slikach", gładziutką i cieniutką. Znakomita do szybkiej, równej jazdy, jednakże podatna na uszkodzenia i bardzo mało przyczepna (szczególnie na świeżym, nagrzanym asfalcie po deszczu).

Dlatego wspomniałem o połączeniu w rowerach MTB obydwu typów modeli opon.

Opublikowano

Nie wiem co miałeś z fizyki, nie wiem jak z twoim doświadczeniem ale widzę, że chyba podstawowe zasady nie są Ci znane.

Opony szerokie z głębokim bieżnikiem (nie ważne czy to rower, czy samochód czy każdy inny pojazd) mają większy styk z podłożem, większy opór toczenia, są bardziej przyczepne i amortyzują nierówności. "Wgryzają" się w podłoże i w związku z większym rozkładem masy na jednostkę powierzchni, pozwalają się utrzymywać, a nie jak twierdzisz, zapadać w grząskim terenie. Owszem, manewruje się ciężej ale coś za coś.

Jak chcesz pośmigać po szosie, to kupujesz kolarkę na "slikach", gładziutką i cieniutką. Znakomita do szybkiej, równej jazdy, jednakże podatna na uszkodzenia i bardzo mało przyczepna (szczególnie na świeżym, nagrzanym asfalcie po deszczu).

Dlatego wspomniałem o połączeniu w rowerach MTB obydwu typów modeli opon.

tylko, że rower przełajowy ma taką zalete że założysz opone i na szose i do lasu

i lepiej się manewruję węższą oponą od szerszej nawet jak sie zakopie, 

kupujesz 34 i masz problem z głowy

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...