Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zesłani na Sybir 1940-1950

TheWojtek5020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostanio zacząłem interesować się czasami po II wojnie światowej i wypytałem rodziców którzy wiedzieli niektóre rzeczy od swoich rodziców którzy to wiedzieli od moich pradziadków. Otóż przejdę do rzeczy, mój pradziadek był wysłany na Sybir ponieważ w tych czasach górnicy z górnego śląska byli wysyłani do ZSRR ponieważ uważano ich za Niemców. Tutaj nasuwa się pytanie: Czy jest strona na której jest lista osób wysłanych na Sybir lub jakieś skany dokumentów itp. Tak szczególnie to chodzi mi o mojego pradziadka który nazywał się Emil Piecha. Jeśli moglibyście mi pomóc w odnalezieniu czegoś takiego byłbym wdzięczny, przyda się na Historię :P

f3d88a5d0_ahpaann.png

Opublikowano

Nie ma takiej strony. Musiałbyś poszukać w archiwach, ale raczej w Rosji, a dokładnie w miejscu gdzie go zesłano, więc raczej nie możliwe na tą chwile. ;)

Opublikowano

Takie informacje, jakie podałeś to nikt Ci raczej nie pomoże. Nie podałeś czy chcesz po prostu odpis dokumentów czy chcesz ustalić losy dziadka po zesłaniu.

Opublikowano

Takie informacje, jakie podałeś to nikt Ci raczej nie pomoże. Nie podałeś czy chcesz po prostu odpis dokumentów czy chcesz ustalić losy dziadka po zesłaniu.

Losy pradziadka znam bo wrócił chodzi mi ogólnie o dokumenty, zdjęcia itp. bo interesuje mnie to a wiecie zawsze można wydrukować i pokazać na Historii bo akurat to przerabiamy :P

f3d88a5d0_ahpaann.png

Opublikowano

Możesz iść do swojego oddziału IPN-u i się dowiedzieć. Z tego co mówi wikipedia;

Biuro Udostępniania i Archiwizacji Dokumentów
Pion archiwalny Instytutu Pamięci Narodowej zajmuje się ewidencjonowaniem, gromadzeniem, przechowywaniem, opracowywaniem, zabezpieczeniem, udostępnianiem i publikowaniem dokumentów organów bezpieczeństwa państwa, wytworzonych oraz gromadzonych od 22 lipca 1944 do 31 lipca 1990, a także organów bezpieczeństwa Trzeciej Rzeszy Niemieckiej i Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich, dotyczących:
-zbrodni nazistowskich, zbrodni komunistycznych oraz innych przestępstw stanowiących zbrodnie przeciwko pokojowi, ludzkości lub zbrodnie wojenne popełnionych na osobach narodowości polskiej lub obywatelach polskich innych narodowości w okresie od 1 września 1939 do 31 lipca 1990,
-innych represji z motywów politycznych, jakich dopuścili się funkcjonariusze polskich organów ścigania lub wymiaru sprawiedliwości albo osoby działające na ich zlecenie,
-działalności organów bezpieczeństwa państwa.
Opublikowano

Losy pradziadka znam bo wrócił chodzi mi ogólnie o dokumenty, zdjęcia itp. bo interesuje mnie to a wiecie zawsze można wydrukować i pokazać na Historii bo akurat to przerabiamy :P

Można się zwrócić do Czerwonego Krzyża o pomoc w pokierowaniu, aby dostać odpowiednie dokumenty. :)

Opublikowano

Można się zwrócić do Czerwonego Krzyża o pomoc w pokierowaniu, aby dostać odpowiednie dokumenty. :)

To niech 1 osoba tak wypisze co gdzie i jak robić/pisać itd. ?

f3d88a5d0_ahpaann.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...