Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Corel painter X3

MrPrzemo01

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

jestem nowy w tym temacie,zaopatrzyłem się w corel painter X3 chciałbym zacząć od podstaw.Więc tak chciałbym się uczyć robić czyjeś portrety w wersji elektronicznej i tu moje pytania:

-ile trzeba czasu na to poświęcić?

-Czy potrzebny będzie mi tablet graficzny?

-i czy da się spolszczyć ten program? 

jeśli mógłbym to proszę o poradnik. Z góry dziękuje.

Mój mały Głodomor : Samsung r540       Mysz:  Logitech M100         Słuchawki :  Creative fatal1ty HS-800    I'd love this set.

Opublikowano

Witam!

jestem nowy w tym temacie,zaopatrzyłem się w corel painter X3 chciałbym zacząć od podstaw.Więc tak chciałbym się uczyć robić czyjeś portrety w wersji elektronicznej i tu moje pytania:

-ile trzeba czasu na to poświęcić?

-Czy potrzebny będzie mi tablet graficzny?

-i czy da się spolszczyć ten program? 

jeśli mógłbym to proszę o poradnik. Z góry dziękuje.

1: To zależy od Ciebie ile chcesz i ile możesz poświęcić na to czasu... pamiętaj, że trening czyni mistrza, więc im więcej treningów tym lepsze umiejętności.

2: Tak, a czym chcesz malować ? myszką .... bardzo zły pomysł, bo jest to cholernie trudne i wątpię, że porównywalne z tabletem. Ludzie polecają firmę Wacom ;)

3: Nie, nie da się. 

1363095337-U286162.png

Opublikowano

znaczy mogę poświęcić dużo czasu [4-5h dziennie] a i opłaca się kupować korepetycje w takich programach?

Wiem znam tą firmę bardzo dobrze.tylko czy podasz mi przediałowo [100-200-300-400] jak stoją ich tablety? 

A warto wchodzić w ten program czy go porzucić i robić w adobe photoshop?

Mój mały Głodomor : Samsung r540       Mysz:  Logitech M100         Słuchawki :  Creative fatal1ty HS-800    I'd love this set.

Opublikowano

znaczy mogę poświęcić dużo czasu [4-5h dziennie] a i opłaca się kupować korepetycje w takich programach?

Wiem znam tą firmę bardzo dobrze.tylko czy podasz mi przediałowo [100-200-300-400] jak stoją ich tablety? 

A warto wchodzić w ten program czy go porzucić i robić w adobe photoshop?

Myślę, że jak masz do takich rzeczy "rękę" to nie potrzebne Ci żadne korepetycje... możesz pomyśleć nad szkołą artystyczną :) 

Ceny tabletów do malowania są kosmiczne...dobry sprzęt kosztuję około 500 euro, ale mój tata kupił jakiś czas temu swój pierwszy tablet na próbę za 400 zł i jest z niego zadowolony.

Dokładnie ten model :

https://sklep.wacom.pl/tablet-intuos-pentouch-s-a6-manga-cth-480ms-corel-painter-lite-za-49zl-tylko-u-nas-p35.html

Dobra jakość wykonania, opcja gumki, super czułość ;) 

Sam nie jestem zbyt dobry w rysowaniu i jakoś już mi przeszła chęć uczenia się dalej ale mój tata często się tym bawi ;) 

Jeśli chcesz rysować odręczne obrazy/portrety i używać do tego tableta to jednak bardziej polecam Corela niż PS'a.

1363095337-U286162.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...