Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Upgrade kompa czy internetu?

Hardzikk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko! Jest problem, forumowicze!

Od kilku lat (2-3 :D) mam kłopoty z ostrym gamingiem :D Mianowicie: gry się zacinają, a gdy włącze skype wraz z odpaloną grą - ech.... w szkole mają chyba już lepsze kompy :D

Tak więc problemem są:

- Lagi w grach i marna liczba FPS (najwyżej 50 FPS na Metinie, około 30 na pozostałych grach, na WoT jest ich 7 :D)

- Jeszcze większe lagi, jeśli odpalę do tego skype/ts :D

- Grafika w grach ma małe "zacinanie się" (tzn. robią się jakby pęknięcia przez ułamki sekund. mają kształt podłużnych trójkątów, zazwyczaj zaczynają się od krawędzi ekranu aż po środek)

- grafika raczej nie ma wiele do powiedzenia, bo ustawienie na najmniejszą jakość daje tylko małą poprawę, zazwyczaj nie ma różnicy na tyle wielkiej, na LoLu z 25 FPS na max grafice robi mi się 30 FPS na minimalnej (co tutaj jednak ma znaczenie, bo płynność obrazu się liczy :D)

Nie wiem czego dokładnie jest to wina, gdyż:

- Komputer mam od 5 lat ten sam (z upgradowany z leksza, wymieniona grafika oraz zwiększony RAM), jednak zmieniałem internet. Używałem internetu początkowo od firmy Orange, pamiętam że ściągałem Metina 48h około bo 7kB/s cisnął, choć raz podczas innego ściągania doszedł do 32 kB/s :D. Pamiętam, że grałem bez lagów, jednak to ściąganie mnie bolało :D I na CS 1.6 miałem ping 180 ms.
 Potem zmieniłem go na inny, lokalny internet, czerpię go prosto z antenki na dachu, od początku miał 2 MB prędkości, w ciągu 3 lat zwiększył prędkość stopniowo do 7-12 MB. Ściąganie stało się szybsze, ping na CS spadł do 20-50 ms, jednak po około roku używania zauważyłem, że gry się zacinają itd. DLATEGO MOŻE TO BYĆ WINA INTERNETU, KTÓRY Z JAKOŚCI ZSZEDŁ NA WYDAJNOŚĆ.

- Jednak moi koledzy (w liczbie 3) mają podobny internet co ja, tej samej prędkości, jednak mają lepsze kompy, zwłaszcza jeśli chodzi o procesor. Podam tutaj specyfikację kompa:

• Procesor Intel Celeron 2.66 GHz (1 rdzeń)
  • Karta Graficzna: NVIDIA GeForce 9500 GT(1 GB)
  • 3 GB RAM DDR2 (1x 1 GB, 1x 2 GB)
  • Płyta: BIOSTAR P4M89-M7B
  • System XP SP3

Moi koledzy mają: Windows 7, procesory 2 rdzeniowe mające powyżej 4 GHz, reszta podobna jakościowo.

Tak więc ogólne pytanie jest takie: CO ZMIENIĆ BY NIE BYŁO PROBLEMÓW, KTÓRE OPISAŁEM?

Za odpowiedź trafną daję +, 5 gwiazdek i ew. wypożyczę dziewczynę na 1 godzinę (If You Know What I Mean :D)

@EDIT:

Oto prędkość neta na chwilę obecną: http://www.speedtest.net/my-result/3753602002

wz05.png

Opublikowano

Haha. Rozwaliłeś mnie :D

Na 1 rdzeniowcu chcesz grać w gry które potrzebują min. 2-4 . Ja na 2 rdzeniach mam 30 fps.

Standardowe czyszczenie kompa. Z kurzu i śmici. Usunięcie zbędnych programów, odkurzacz i inne programy do czyszczenia. Ewentualnie wykonaj logi.

Opublikowano

komp jest wyczyszczony, choć martwi mnie mój dysk E. mam na nim około 90 GB filmów (mam je również na dysku przenośnym, więc problemu nie będzie z kasacją). Jednak na dysku E nie ma niczego z systemu :D sugerujesz wyczyszczenie tego dysku z filmów? :D Na dysku D mam gry w ilości 6 (Elsword, Gothic I-III, GTA SA, CS 1.6), ale w te gry gram, po za nimi nie mam na nim nic. Na dysku C standardowy system + Battlefield Heroes oraz Play4Free, w które gra ojciec :D. Po za tym dysk ma tylko niezbędne programy, dbałem by nie był zaśmiecony :D

P.S. zapomniałem, że właśnie instaluje znów LoLa na dysku D :D

Więc mam wyczyścić dysk E?

wz05.png

Opublikowano

Za 500zł to płyta i procek na i3

Trochę ponad 500zł ale po przesiadce poczujesz ogromy przyrost wydajności w porównaniu z tym co masz teraz

http://www.morele.net/inventory/info/ywGhZX/

Powiedz jeszcze jaki masz zasilacz?

Jak wpadnie ci jakieś 400/500zł można pomyśleć o karcie a potem o ramie na ddr3

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...