Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[wybór szkoły] zmiana.

Joseito

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chodzę od 2 tygodni do tech. Informatycznego, poszedłem ze względu na to że to "przyszlosciowe" i zaluje, to zawód nie dla mnie :(

Mam do wyboru dwie klasy i szkoły które są moimi zainteresowaniami jedna to Technikum budowlane a druga liceum wojskowe, od.3 dni sie głowie i na prawde nwm co robić. Podajcie plusy i minusy tych szkół.

u6pv.jpg

Opublikowano

Technikum budowlane to dobra praca za granicą , a po polibudzie to wgl.

A liceum wojskowe to chyba jak chcesz zostać żołnierzem czyli,  szybsza emerytura i w sumie też dość dobre zarobki ,ale jednak to zawód wysokiego ryzyka , choć jak masz odwagę to czemu nie xD Do tego musisz chyba przejść pozytywnie jakieś testy sprawności i nie chorować np.  na astmę .

bez gif

Opublikowano

Żeby iść do tego całego liceum wojskowego to nie możesz mieć chorób na serce/płuca/i inne takie gorsze.Przechodzisz tam testy sprawnościowe jak up pisał i masz później treningi dosyć ciężkie.

A budowlanka jak budowlanka, musisz wybyć za granice żeby mieć dobre zarobki.

Opublikowano

Bierz tech. budownictwa.Na budowlańców/inżynierów zawsze było jest i będzie zapotrzebowanie.

Opublikowano

Bierz tech. budownictwa.Na budowlańców/inżynierów zawsze było jest i będzie zapotrzebowanie.

Zawsze? W przyszłości będą roboty za nas budować i tworzyć.

Zostań w informatycznym, a jak na 100% nie chcesz to budowlanka w Niemczech, zarobisz średnio 5-8k, jeżeli popracujesz parę lat i będziesz pracować już bezpośrednio u Niemca zarobisz 11-16k więc nie jest źle ;).

Opublikowano

Ja zrobiłem podobnie jak ty. Na początku zaniosłem papiery do też na technik/informatyk dopiero pod koniec wakacji przemyślałem to jeszcze raz i poszedłem na liceum o profilu mundurowym. I nie żałuje :)

Opublikowano

Żadnych chorób nie mam :) uprawiam kolarstwo tak więc moja sprawność jest chyba na wysokim poziomie :)

Pomoóżcie bo kuzwa głowie sie i głowie i nie wiem co wybrać :(

u6pv.jpg

Opublikowano

Praca jako wojskowy jest niebezpieczna ,a do tego jak np. wyślą Cię na misję to jesteś daleko od rodziny . Także jak planujesz rodzinę , to możesz z tym planem się pożegnać albo będzie ci bardzo ciężko, chyba że chce widzieć żonę i dzieci tylko raz na 3 miesiące lub na 1 rok .

bez gif

Opublikowano

idz do budowlanki, jeszcze cos zarobisz u prywaciarza i wyjedziesz za granice jesli twoja szkola jest w jakims tam programie europejskim 

po lw masz nic, bo do wojska po lw od razu nie biorą (przynajmniej u mnie takie lw jest), lepiej na mat-fiz i na podoficerska

­

Opublikowano

Nie idź do wojska. Pójdziesz na wojnę podczas której możesz zginąć?

xD

Chodzę czwarty rok na budowlankę i to był najgorszy wybór w moim życiu.  W klasie na 29 osób, może z 5 myśli robić coś dalej w tym zawodzie.

Teraz to tylko matura i robić coś fajnego, na egzamin zawodowy wyjebane. Może właśnie policja? :D

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Chodzę czwarty rok na budowlankę i to był najgorszy wybór w moim życiu.  W klasie na 29 osób, może z 5 myśli robić coś dalej w tym zawodzie.

Teraz to tylko matura i robić coś fajnego, na egzamin zawodowy wyjebane. Może właśnie policja? :D

Tak jest wszędzie :D U mnie to samo.

Idź do budowlanki, przynajmniej jak skonczysz i zdasz to masz technika. A po liceum wielkie gówno. Po budowlance możesz również starać się dostać do wojska/do policji itd, bo do tego jest tylko wymagana matura.

Opublikowano

Ja zrobiłem podobnie jak ty. Na początku zaniosłem papiery do też na technik/informatyk dopiero pod koniec wakacji przemyślałem to jeszcze raz i poszedłem na liceum o profilu mundurowym. I nie żałuje :)

Nie żałujesz póki nie musisz znaleźć pracy.

Polecam budowlanke jak juz z tych dwóch.

fjlw0o.jpg

Opublikowano

Liceum wojskowe - nie daje praktycznie nic związanego z wojskiem po jego ukończeniu.

Technikum budowlane - jeżeli informatyczne Ci nie odpowiadało, to w budowlanym będzie podobnie.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Ja Ci powiem w ten sposób jako uczeń informatyki.

Po tech. informatycznym / Budowlanym - Masz zawód, jeśli jesteś bystry maturę. Możesz łatwiej dostać się na szkołę wyższą.

Po LO wojskowym - Nie masz nic. Wojskowości tyle co nic w większości przypadków szkół.

Opublikowano

jak budowlanka to polecam za granicą, w sumie w pl też możesz, mój brat pracował za granicą i zarabiał dużo więcej niż tutaj.

would u miss me? 1105814451671351221478.png

Opublikowano

Wei ... to nie kwestia zarobków a szkoły tutaj w temacie.

Zarobki to logiczne że zagranicą są większe. Nawet na zmywaku zarobisz w Anglii więcej niż tu w biurze.

A uczyć się w Polsce jest warto bo mamy dobre szkoły informatyczne. Z budowlanką niestety nie wiem jak jest.

Ale przyznam że system nauczania w Anglii jest kapitalny jeśli chodzi o zawód informatyka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...