Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Początki C++ - proste zadanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!

Dzisiaj w szkole miałem pierwszą lekcję z C++. Nie do końca zrozumiałem co nauczyciel miał na myśli, bo wszystko pokazywał strasznie szybko.

Dostałem zadanie domowe. Za pomocą pętli for mam stworzyć program, do którego na początku cin'em wprowadza się 5 dowolnych liczb, a później pętla wyświetla wpisane wcześniej liczby, ale tylko parzyste (x%2==0). Mógłby mi ktoś pomóc? Niby banalne, ale ja po prostu nie nadążyłem i po wielu próbach niestety mi nie wychodzi. Najlepiej z małym wyjaśnieniem co tam się w tym kodzie kolejno dzieje.

Postanowiłem tutaj napisać, bo chyba z wszystkich for najwięcej ludzi tutaj zagląda. Proszę o pomoc! I nie śmiać się tam ;).

Pozdrawiam!

Opublikowano

Cin to funkcja która wczytuje dane ze strumienia wejściowego do jakiejś zmiennej.

O zmiennych powinieneś wiedzieć, typ danych jakiego potrzebujesz to integer (czyli int w c++), liczba 32-bitowa całkowita.

Żeby pobrać dane do jednej zmiennej musisz ją zadeklarować w funkcji main programu i za pomocą funkcji std::cin wczytaj to co wpisze user do niej.

#include <iostream>

int main()
{
   int zmienna;
   std::cin >> zmienna;
}
A potem używasz if'a żeby sprawdzić czy liczba jest parzysta i funkcji cout żeby ją wyświetlić

if (zmienna%2 == 0)
{
std::cout << zmienna << std::endl;
}
endl kończy linijkę i wstawia "enter" na koniec.
846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

cin to nie funkcja.

wiesz co, w sumie masz racje.

kolesiowi, ktory nie umie zrobic takiego zadania (wczytac 5 liczb forem i wypisac parzyste z nich) nie nalezy mowic ze to funkcja.

nalezy mu napisac, ze to obiekt klasy istream, ktory reprezentuje standardowy strumien wejscia - dorzuc jeszcze pare zwrotow typu abstrakcyjny, wirtualnosc, polimorfizm czy cos, tak na wypadek gdyby zrozumial to co napisales wczesniej, pozdro

Opublikowano

kolesiowi, ktory nie umie zrobic takiego zadania (wczytac 5 liczb forem i wypisac parzyste z nich) nie nalezy mowic ze to funkcja.

nalezy mu napisac, ze to obiekt klasy istream, ktory reprezentuje standardowy strumien wejscia - dorzuc jeszcze pare zwrotow typu abstrakcyjny, wirtualnosc, polimorfizm czy cos, tak na wypadek gdyby zrozumial to co napisales

To lepiej nie pisać nic. Bo nie jest to konieczne do zrozumienia tego programu, a łatwiej jest się nauczyć później raz a poprawnie, niż nagle się dowiedzieć kiedyś, że jednak jest inaczej niż mnie nauczono i muszę się do cholery teraz nauczyć i tego, że to obiekt i tego, że to nie funkcja.

Co to za uczenie wtedy, jak się uczy błędnie.

Można powiedzieć, że to jest strumień, jeśli ktoś czuje potrzebę wytłumaczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...