Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Zasilacz uniwersalny - jest szansa na naprawę?

Sℓαѕнєя_

Pytanie

Opublikowano

Tak jak w temacie, wczoraj podczas burzy spalił mi się ruter internetowy (technicy przyjechali i wymienili). Lecz chyba także spalił się zasilacz od monitora LCD, jest to uniwersalny zasilacz z wymiennymi końcówkami. Zasilacz marki Esperanza 80W model:EZ101 (zdaje sobie sprawę, że to słaby s**t)

Rano wstaje a tu monitor nie działa - dioda na zasilaczu nie świeci. Podłączyłem zasilacz do prądu, do końcówki przyłożyłem "język" i czuć lekki przepływ prądu, przyłożyłem próbówkę i pokazuje, że przepływ prądu jest. Rozebrałem zasilacz a tam zobaczyłem, że coś się topiło, tutaj załączam zdjęcia:

1318714102595741026958.jpg

4247014102595751026958.png

Ten duży kondensator czy bezpiecznik zagiąłem trochę do góry, był prawie przyklejony do tego stopienia. Jest tam "przyklejony" stopieniem bezpiecznik C4 i taki pręcik, tak jakby brakowało na nim bezpiecznika. 

I tutaj moje pytanie, da radę to jakoś naprawić? Podstawowe narzędzia mam (lutownica, śrubokręty etc). W lutowaniu zielony nie jestem, więc dam radę. Zwracam się do was, za pomoc posypią się limity lajków. 

a mógłby mi ktoś podać jaki bezpiecznik mam tam wlutować? Jest to ten zasilacz:

http://www.skapiec.pl/site/cat/3038/comp/3247298

Może ma ktoś jakiś schemat?

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy to nie widzę tutaj nic do naprawiania. Widać, że element się stopił. Jedynie jeśli chciałbyś już pomajsterkować troszeczkę to wymienił bym tą część i zamontował na nowo. Lecz szanse na udany sukces są 50% czyli marne. Polecałbym wymienić ten element i zamontować go na nowo tak jak pisałem wyżej. Jeśli jesteś natomiast leniwy to wychodzi na kupno nowego Zasilacza.

Pozdrawiam Serdecznie

Rozumiem, a mógłby mi ktoś podać jaki bezpiecznik mam tam wlutować? Jest to ten zasilacz:

http://www.skapiec.pl/site/cat/3038/comp/3247298

Może ma ktoś jakiś schemat?

Opublikowano

Nie masz pojęcia, to się najlepiej do tego nie brać bo bardziej się spieprzy za przeproszeniem :D Najlepiej kupić nowy. Chyba nie jest aż taki drogi.

1033414194171291244311.png

Opublikowano

Prawdopodobnie uszkodzilo Ci tez laminat, nawet jak poprawnie zlutujesz to nic Ci to nie da.

// a jeszcze zeby to wyczyscic potrzebujesz izopropanolu i goracego powietrza :3

3KIpGJ1.gif

Opublikowano

Musisz wymienić najpierw ten kondensator, wyczyścić laminat, znaleźć schemat zasilacza i porównać na nim opory i napięcia czy się zgadzają. I tak ze wszystkimi elementami. Lepiej jest wydać te 30zł i dać sobie spokój, bo roboty może być sporo. A skąd wiesz, że nie przepaliła się elektronika w monitorze?

Opublikowano

Musisz wymienić najpierw ten kondensator, wyczyścić laminat, znaleźć schemat zasilacza i porównać na nim opory i napięcia czy się zgadzają. I tak ze wszystkimi elementami. Lepiej jest wydać te 30zł i dać sobie spokój, bo roboty może być sporo. A skąd wiesz, że nie przepaliła się elektronika w monitorze?

Szukałem schematu zasilacza i właśnie znaleźć nie mogę. Dałbyś radę coś podesłać?

Opublikowano

Kup nowe czesci (najlepiej o identycznych parametrach jak te uszkodzone) ktore sa wizualnie spalone / uszkodzone. Po wymianie odpal zasilacz i zobacz czy podaje takie samo napiecie na wyjsciu jak na tabliczce znamionowej. Jesli nie to po kolei przejrzyj sciezki i sprawdz polaczenia.

Opublikowano

Tam byl przyklejony kondensator, wiec najprawdopodobniej zadnych sciezek tam nie bylo i po wymianie kondensatora powinno zaczac dzialac.

Aha, i kondensator lepiej kup w jakims elektronicznym w twoim miescie, zaplacisz jakas zlotowke, max dwie i bedziesz mial od reki, a z internetu bedzie troszke taniej ale przesylka bedzie drozsza i bedziesz musial czekac.

Opublikowano

Spisz oznaczenia z niego (napiecie i pojemnosc) i taki tez kup. Mozesz dla pewnosci wylutowac ten uszkodzony co masz i pojsc z nim do sklepu, powiedziec ze taki potrzebujesz.

Tylko przed wylutowaniem niech zaznaczy sobie gdzie jest + a gdzie - jeśli nie ma tego na płytce, bo inaczej może zrobić małe bum.

Dasz więcej zdjęć, to się zobaczy, teraz to takie mówienie w ciemno.

Aha i przykładaj dalej język do zepsutych urządzeń, tylko się nie zdziw, jak kiedyś fryzurka Ci się zmieni. ;)

436951440626370320491.png

Opublikowano

Kup nowe czesci (najlepiej o identycznych parametrach jak te uszkodzone) ktore sa wizualnie spalone / uszkodzone. Po wymianie odpal zasilacz i zobacz czy podaje takie samo napiecie na wyjsciu jak na tabliczce znamionowej. Jesli nie to po kolei przejrzyj sciezki i sprawdz polaczenia.

No tak, tylko nie wiem czy czegoś tam nie brakuje. Bez schematu będzie lipa, ponieważ coś na 1oo% się stopiło. 

Opublikowano

Tylko ze nowy kosztuje, nie kazdy ma kase i nie kazdy mysli kategoriami zepsulo sie to do smietnika i kupuje nowy.

Dokładnie tak, dobrze, że są jeszcze takie osoby na forum ;]

Co do kondensatora to chodzi o ten największy tak? Jutro podskoczę do sklepu się spytam.

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy to nie widzę tutaj nic do naprawiania. Widać, że element się stopił. Jedynie jeśli chciałbyś już pomajsterkować troszeczkę to wymienił bym tą część i zamontował na nowo. Lecz szanse na udany sukces są 50% czyli marne. Polecałbym wymienić ten element i zamontować go na nowo tak jak pisałem wyżej. Jeśli jesteś natomiast leniwy to wychodzi na kupno nowego Zasilacza.

Pozdrawiam Serdecznie

1033414194171291244311.png

Opublikowano

Na poczatek wymien ten kondensator, kosztuje pare groszy i zobaczysz co bedzie po jego wymianie.

Mozesz wrzucic troche wiecej zdjec tego uszkodzenia.

Co do kondensatora to poszukam zaraz w internecie, zdjęcia wrzucę jutro w godzinach popołudniowych. Spróbuję zrobić jak najlepsze ujęcia. Po usunięciu stopionego bezpiecznika czy czegoś na płytce laminatowej zostały pomarańczowe plamki w "kratki", laminat się uszkodził?

Opublikowano

Prawdopodobnie schemat zasilacza nie jest nawet udostępniony. Musiałbyś pisać do producenta z zapytaniem, czy może takowy udostępnić.

Opublikowano

jak z motyką na słońce posyłacie go do sklepu by sam sobie naprawił zasilacz który nawet 40 zł nie kosztuje na allegro z przesyłką

przy przepięciach głównie palą się układy stabilizatorów na płytce ( potem kondensatory ) a z tym to na pewno sobie nie poradzi bo nie potrafi wymienić układu tak by go przy okazji nie spalić

p.s, schemat nie potrzebny bo nawet odczytać było by trudno pismo obrazkowe, zresztą wystarczy opis na płytce drukowanej jeśli w ogolę coś z niego zrozumie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Prawdopodobnie uszkodzilo Ci tez laminat, nawet jak poprawnie zlutujesz to nic Ci to nie da.

// a jeszcze zeby to wyczyscic potrzebujesz izopropanolu i goracego powietrza :3

Ogólnie to już wszystko oczyściłem, lecz nie mam pojęcia co robić dalej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...