Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kleszcz

Zero^^

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mpcfuromowiczów!

Byłem sobie ostatnio na grzybach i oczywiście nie mogło się obejść bez kleszcza. Zauważyłem małutką popierdułkę po czym szybko ktoś mi to "starał" się wyrwać penceta ale malutka główka została. Co teraz? MUSZE udać się z tym do lekarza? Mogę sobie jakoś sam z tym poradzić? Co mi się może stać?

Prosiłbym o odpowiedz osoby, które albo mają jakieś pojęcie na ten temat albo miało podobną sytuacje.

a i jeszcze coś 24h o wyrwania minęło

; )

Opublikowano

Przykro mi to mówić .. Umrzesz... Nie no za idź do mamy nwm.

Zobacz sobie:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/urazy-wypadki/ukaszenie-przez-kleszcza-pierwsza-pomoc-jak-prawidlowo-usunac-kleszcza_41425.html
Jak postępować, gdy nie usuniemy główki kleszcza?
Czasami zdarza się, że podczas usuwania kleszcza, jego głowa pozostaje w naszej skórze. Jednak pozostanie części kleszcza w naszym ciele nie zwiększa ryzyka zakażenia odkleszczowym zapaleniem mózgu czy boreliozą, ponieważ po oderwaniu głowy od tułowia owada, bakterie nie mogą się przedostać do naszego krwioobiegu. Dlatego jedyne, co powinniśmy zrobić, to zdezynfekować skórę i poczekać, aż głowa owada odpadnie sama. W żadnym wypadku nie należy nacinać skóry, ponieważ możemy sprowokować zakażenie bakteryjne.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/urazy-wypadki/ukaszenie-przez-kleszcza-pierwsza-pomoc-jak-prawidlowo-usunac-kleszcza_41425.html
Opublikowano

A ty łaskawie idź do mamy i niech nauczy cię czytać ze zrozumieniem. Szukam opinii ludzi mających o tym pojęcie. Sam potrafię wpisać to w google

; )

Opublikowano

Wydłub pozostałości igłą lub czymś takim. Jeśli myślisz że sobie nie poradzisz to skocz do lekarza :) 

Opublikowano

Ja bym poszedł do lekarza możesz zachorować na Boreliozę   . 

Nie każdy kleszcz roznosi tą chorobę, ale nie ma co ryzykować, jest ona niebezpieczna.

Idź do lekarza, masz wtedy 99% pewności.

Opublikowano

Pogrzeb wykałaczką/igłą. Jak wydobędziesz -> woda utleniona i zapomnij o sprawie.

Jak nie -> idź do lekarza i niech ci to wyjmie.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Wydłub pozostałości igłą lub czymś takim. Jeśli myślisz że sobie nie poradzisz to skocz do lekarza :)

Wydłubane. Dzięki, do zamknięcia.

; )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...