Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co potrzeba aby móc jeździć jakimkolwiek motorem/skuterem/motorowerem

TheVirQu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Joł.Mam 16lat i potrzebuje coś żeby dojeżdzać 10km do szkoły,rowerem mi sie powoli nudzi,zawsze mi sie marzył motor np itd

A więc nie mam oczywiście karty na motor bo nigdy nie jeździlem. Słyszałem ze od 16lat nie potrzeba żadnych papierów tylko dokument utożsamiający wiek jak np legitymacja szkolna itd i dotyczy to do 50cc?

Może ktoś mi poradzi? A i jaki najlepszy skuter/motor polecacie na polskie drogi,taki nie za drogi :)

Dzieki

Opublikowano

od 18 lat nie trzeba papierów tj. prawka AM do 50cc, nie od 16.

Jeśli chciałbyś jeździć takowym skuterem, lub jakimś innym motorkiem do 50cc, to musisz zrobić prawko AM, to nic innego jak karta motorowerowa, która uległa ,, modernizacji " i jest droższa.

WaldzioxD.png

Opublikowano

Z tego co wiem to żeby jeździć bez papierów musisz mieć chyba 18 lat. Jak chcesz jeździć wcześniej to z kartą motorowerową (najpierw musisz ją zrobić).

1398258449-U383457.png

Opublikowano

@anonim7777 co ty gadasz...

AM można mieć od 13 czy 14 roku życia, ale na ttym pojeździsz tylko na 50cm3 potem masz A1 od 16 lat na 125cm3, dalej od 18 A2 chyba do 500cm3 a pelne A robisz dopiero w wieku 20 kilku lat :/ + na kategori B możesz jeździć 125cm3

PS. Bez uprawnień nie możesz jeździć, nie zależnie od tego ile masz lat.

Opublikowano

AM można mieć od 13 czy 14 roku życia, ale na ttym pojeździsz tylko na 50cm3 potem masz A1 od 16 lat na 125cm3, dalej od 18 A2 chyba do 500cm3 a pelne A robisz dopiero w wieku 20 kilku lat :/ + na kategori B możesz jeździć 125cm3

Na dowód osobisty kolego można jeździć do 50 - motorower inaczej.

Opublikowano

Na dowód osobisty kolego można jeździć do 50 - motorower inaczej.

nie

@topic

14 lat - AM do 50cm3

16 lat - A1 do 125cm3 / 11kW - 15KM

18 lat - A2 do 35kW - 48KM

20 lat jak masz A2 przez 2 lata lub 24 lata bez A2 - możesz każdym motocyklem śmigać

Na dowód może jeździć ten co chyba na początku 2013 roku miał 18 lat, przed wprowadzeniem nowych przepisów.

Na prawko B może jeździć na 125cm3 jeżeli chociaż miała prawko przez CHYBA 3 lata. 

PMK3yt4.png

Opublikowano

A co z takimi jak ja (rocznik 96) którzy wyrobili w gimbazie karte motorowerową? Nie ważna czy sie wymienia na nową?

Opublikowano

Obecnie aby otrzymać uprawnienia do kierowania motorowerem trzeba spełnić następujące warunki:

1. Mieć ukończone 14 lat.

2. Uzyskać orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań lekarskich do kierowania pojazdami.

3. Odbyć kurs w ośrodku nauki jazdy.

4. Zdać egzamin państwowy wymagany do uzyskania prawa jazdy.

5. Osoby, które nie ukończyły 18 lat muszą dodatkowo przedstawić pisemną zgodę rodzica lub opiekuna, na otrzymanie uprawnień.

Co ważne osoby, które ukończyły 18 lat przed wejściem w życie nowych przepisów (19 stycznia 2013r.) na zasadzie praw nabytych zachowują przywilej jeżdżenia motorowerem, bez obowiązku posiadania prawa jazdy lub karty motorowerowej.
Opublikowano

A co z takimi jak ja (rocznik 96) którzy wyrobili w gimbazie karte motorowerową? Nie ważna czy sie wymienia na nową?

Jeżeli zdążyłeś wyrobić kartę motorowerową, to możesz legalnie poruszać się motorowerami (50cc).

nie

@topic

14 lat - AM do 50cm3

16 lat - A1 do 125cm3 / 11kW - 15KM

18 lat - A2 do 35kW - 48KM

20 lat jak masz A2 przez 2 lata lub 24 lata bez A2 - możesz każdym motocyklem śmigać

Na dowód może jeździć ten co chyba na początku 2013 roku miał 18 lat, przed wprowadzeniem nowych przepisów.

Na prawko B może jeździć na 125cm3 jeżeli chociaż miała prawko przez CHYBA 3 lata. 

Dokładnie, najbardziej wartościowy post w tym temacie. Reszta to kompletne bzdury.
Opublikowano

co ty k***a pierdolisz koles chce skuter to am chyba nie? od 18 roku zycia moze normalnie zapierdalac bez niczego ale teraz musi miec am bo juz nie ma kart tak jak kiedys bylo ja np mialem karte motorowerowa kiedys 

Opublikowano

co ty k***a pierdolisz koles chce skuter to am chyba nie? od 18 roku zycia moze normalnie zapierdalac bez niczego ale teraz musi miec am bo juz nie ma kart tak jak kiedys bylo ja np mialem karte motorowerowa kiedys 

zależy jaki skuter. jeżeli 50 to :

a) musi mieć prawo jazdy kategorii AM

b ) musi posiadać jakiekolwiek prawo jazdy (może być B )

kiedyś można było na dowód osobisty jeździć teraz to już nie

Opublikowano

a kto go sprawdzi lol, ja nakurwiam bez zadnych papierow na motorki i h*j

bo mieszkasz na zadupiu i sie kazdy z kazdym zna policja cie zlapie postraszy i pojedziesz dalej a wjedziesz do miasty bedzie skurwialy policjant i 500 zl 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...