Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Wyłaczający się komputer.

Twixteer

Pytanie

Opublikowano

Siema, gdy uruchamiam czasami komputer wyłącza się samoistnie, jak by szło zwarcie albo coś, gdy się wyłączy żeby go uruchomić muszę odłączyć go z prądu, poczekać z 5 sek i dopiero się uruchomi dodam że karta graficzna strasznie się nagrzewa podczas grania, zamontowałem wiatraczek i niby się chłodzi, dodam gdy potrząsnę skrzynią od komputera to się wyłącza znajomy powiedział że może być to przez dysk twardy dodam że komputer kupiłem pod koniec 2010r.

Parametry komputera.

post-586596-0-36270300-1410028971_thumb.jpg

post-586596-0-34221200-1410028975_thumb.jpg

post-586596-0-28562600-1410119990_thumb.jpg

post-586596-0-81203900-1410119996_thumb.jpg

1386958799-U112610.png

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem samoistne wyłączanie się komputera jest objawem przegrzewania się podzespołów. Jaki masz układ chłodzenia w komputerze? Spróbuj może odłączyć kartę graficzną i przejść na zintegrowaną sprawdź czy się wtedy wyłączy ;)

Opublikowano

Wolałbym dojść do tego która cześć jest zepsuta i sam ją wymienić.

Też tak sądze

Ale dlaczego potrząsasz komputerem, gdy on pracuje ? Sprawdź ten dysk.

No właśnie...

Znajomy który zna się na komputerach, powiedział że jeśli potrząsnę nim i się wyłączy to znaczy że coś tam w dysku nie łączy dobrze, ale wole się upewnić, jak mam go sprawdzić?

Nie zawsze dysk jest powodem. U kolegi w kompie problemem była płyta główna. Wystarczyło lekko szturchnąć i już się nie dało używać. Coś tam faktycznie nie łączyło jak trzeba. Proponuję wyczyścić sloty pędzelkiem.

Jeżeli chodzi o temperatury to wyczyść kompa z kurzu,wymienić pasty itp...

Opublikowano

wyłącza się, czy masz blue screena? 

jak blue to niedlugo system ci padnie, bo dysk, jak wylacza calkowicie to pewnie sie przegrzewa

ja obstawiam albo sie przegrzewa albo dysk niedlugo padnie na amen

­

Opublikowano
Ale dlaczego potrząsasz komputerem, gdy on pracuje ? Sprawdź ten dysk.

Znajomy który zna się na komputerach, powiedział że jeśli potrząsnę nim i się wyłączy to znaczy że coś tam w dysku nie łączy dobrze, ale wole się upewnić, jak mam go sprawdzić?

Moim zdaniem samoistne wyłączanie się komputera jest objawem przegrzewania się podzespołów. Jaki masz układ chłodzenia w komputerze? Spróbuj może odłączyć kartę graficzną i przejść na zintegrowaną sprawdź czy się wtedy wyłączy  ;)

Chłodzenia w tym komputerze nie mam, mam wiatraczek zamontowany do karty graficznej który sam zamontowałem, i karta już się nie nagrzewa, ale ja nawet 10sekund p włączeniu komputera, gdy wszystko jest zimne, to się wyłącza nic innego się nie nagrzewa sprawdzałem prócz karty graficznej.

Zasilacz ma jakąś markę? Jak nie to wymień, bo tu widzę "420W" tylko.

Ma markę "qoltec power".

PS. dodałem w załączniku Zdj, zasilacza i skrzynki.

1386958799-U112610.png

Opublikowano

Załatwiło by sprawę oddanie komputera do naprawy i wyjaśnienie okoliczności ;) 

Opublikowano

Nie zawsze dysk jest powodem. U kolegi w kompie problemem była płyta główna. Wystarczyło lekko szturchnąć i już się nie dało używać. Coś tam faktycznie nie łączyło jak trzeba. Proponuję wyczyścić sloty pędzelkiem.

Jeżeli chodzi o temperatury to wyczyść kompa z kurzu,wymienić pasty itp...

Od kupna komputera nie wymieniałem żadnej pasty może masz racje, jak kupię pastę i ją nałożę dam znać czy coś się zmieniło.

wyłącza się, czy masz blue screena? 

jak blue to niedlugo system ci padnie, bo dysk, jak wylacza calkowicie to pewnie sie przegrzewa

ja obstawiam albo sie przegrzewa albo dysk niedlugo padnie na amen

Od razu odłącza się całe zasilanie, tzn ekran od razu gaśnie nie ma blue screna, i czasami rzadko ale jednak słyszałem jak by jakieś zwarcie szło, ale ten  dźwięk WYDAJE mi się że szedł od dysku a nie zasilacza.

1386958799-U112610.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...