Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Co i jak trzeba dalej robić?

HardMyStyle

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! :)

Dawno mnie tutaj nie było, ale przyszedłem w innej nietypowej sprawie choć nadal o tematyce grafiki.

Jeżeli temat został umieszczony w złym dziale to proszę o przeniesienie.

Otóż...

Skończyłem już 18 lat i tak filozofowałem nad swoim życiem :D. Pomyślałem, że dalej chcę się zajmować grafiką ale w innej formie. 

Nie chcę już robić sygnatur bo nie mam pomysłów na nie i uważam, że one są tylko zwykłym obrazkiem pomagającym wyrazić siebie na forum. 

Oczywiście grafika byłaby moją dorywczą pracą bo na co dzień zajmuję się czymś innym.

Pomyślałem, żeby iść w kierunku grafiki wektorowej czyli tworzyć wizytówki, bulietyny, wykresy, loga, może strony internetowe, plakaty itp.

Jednak nie wiem do końca jakich umiejętności musiałbym się 'douczyć' aby robić to dobrze i czuć się w tym pewniej. Np. jakie efekty warto potrafić zrobić w Photoshopie itd.

Teraz dorabiam sobie baardzo dorywczo u znajomej, która prowadzi firmę, robię dla niej całą szatę graficzną firmy tak aby mogła się dobrze reklamować.

Jak ktoś jest ciekawy to mogę zapodać pracę choć nie są one zaawansowane...

Co byście mi poradzili w tej sprawie aby nadal się w tym dobrze rozwijać oraz trochę przy tym dorobić?

Może otworzyć własne portfolio? Jakie umiejętności mi się przydadzą robić np. wizytówki, loga, plakaty?

Pozdrawiam, HMS ;)

54823f353119c_-_mcx-lorde-straight-hair-

Opublikowano

przede wszystkim poczucie estetyki. teraz panuje moda na prosty i czysty flat design. pooglądaj sobie projekty grafików na takich stronach jak behance, dribbble, deviantart, etc. i zobacz, jak obecnie wykonuje się prace w danych dziedzinach. do robienia większości tych rzeczy, które wymieniłeś wystarczy photoshop, ale np. do tworzenia loga wypadałoby przyswoić sobie program Adobe Illustrator.

warto czytać wszelkie blogi graficzne, być na bieżąco z obecnymi 'trendami'. w internecie graficy udostępniają również swoje .psd prac do wglądu, w których możesz zobaczyć, jak wygląda projekt od środka. możesz także poczytać/pooglądać tutoriale, jednak szczerze mówiąc, są to jedynie niewielkie wspomagacze - główną robotę musisz odwalić ty. regularna praca to klucz do sukcesu.

pozdr ;)

Opublikowano

O, dziękuję Ci za szybką odpowiedź :D

Co do poczucia estetyki to udało mi się je wypracować przez te lata tutaj na mpc forum i akurat lubię prostotę ;)

Dziękuję Ci za podane strony na pewno do nich będę zaglądać!

Najbardziej martwię się o layouty bo tutaj potrzeba współpracy z kimś kto zna się na programowaniu stron..

54823f353119c_-_mcx-lorde-straight-hair-

Opublikowano

będąc grafikiem tworzącym layouty nie musisz koniecznie współpracować z programistą. klienci, zwracając się do designerów, zwykle proszą o wykonanie layoutu, po czym .psd przekazują swojemu programiście. owszem, spółka z programistą to spoko sprawa, a posiadanie własnej wiedzy programistycznej jeszcze lepsza, ale jeśli chcesz tworzyć samotnie, to nie ma potrzeby szukać programisty. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...