Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Slot ram - sprawdzenie

Gotyer

Pytanie

Opublikowano

Witam, jak mogę sprawdzić czy dany slot w płycie głównej jest uszkodzony czy też nie?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale co tu jest do sprawdzania, wkłada dobre i identyczne pamięci do slotów i patrzy na banki czy właściwie je rozpoznaje

koszty napraw takiego uszkodzenia zbliżają się prawie do kosztów kupna płyty głównej

zresztą nawet nie raczył podać powodów na podstawie których stwierdził  że ma / może mieć uszkodzone sloty a nie płytę główną

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

serwisowy do obsługi płyty , i tak w domu byś sam  nie podłączył

zresztą to nie sloty bywają uszkodzone tylko chipsety , mechaniczne usterki na slocie to raczej widać i lupa albo mikroskop powinny wystarczyć

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

ale co tu jest do sprawdzania, wkłada dobre i identyczne pamięci do slotów i patrzy na banki czy właściwie je rozpoznaje

koszty napraw takiego uszkodzenia zbliżają się prawie do kosztów kupna płyty głównej

zresztą nawet nie raczył podać powodów na podstawie których stwierdził  że ma / może mieć uszkodzone sloty a nie płytę główną

Kiedyś na forum pisałem że mam problem z komputerem. Zacinał mi się obraz, musiałem robić restart, a po restarcie był czarny ekran i odgłos który brzmiał jak by coś nie chciało się załadować i cały czas system próbował by to zrobić. Wziąłem wtedy RAM od kolegi i wsadziłem zamiast swojej kości. Problem nadal występował, zmieniłem umiejscowienie kości z 1 slotu na drugi i problem ustąpił. Jedynie czasem wywalało mi blue screen gdyż miałem odblokowane 4 rdzenie w procku AMD Phenom X2 BE 3,20Ghz. I teraz się zacząłem zastanawiać czy jest to wina tego procesora czy jednak slotu na RAM. Gdyż miałem zamiar dokupić sobie trochę pamięci, lecz z zepsutym slotem będzie problem gdzie tą kość włożyć. 

Opublikowano

odpuść sobie takie gdybanie co do slotu, jeśli zepsuty to po prostu nie działa i tyle

z opisu wynika że masz szajsowate pamięci ( albo uszkodzone )  albo najnormalniej w świecie uszkodzoną płytę główną

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

memtesty służą do testów PAMIĘCI a nie PODZESPOŁÓW czy SLOTÓW w których ta pamięć się znajduje

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

odpuść sobie takie gdybanie co do slotu, jeśli zepsuty to po prostu nie działa i tyle

z opisu wynika że masz szajsowate pamięci ( albo uszkodzone )  albo najnormalniej w świecie uszkodzoną płytę główną

Teraz mam kość RAM Kingstone DDR3 2 GB w drugim slocie i normalnie wszystko działa. 

Po tym jak usunąłem te dodatkowe dwa rdzenie w procesorze co były możliwe do odblokowania w BIOSie. 

Opublikowano

Witam, jak mogę sprawdzić czy dany slot w płycie głównej jest uszkodzony czy też nie?

Zgodnie z tym co kolega napisał chce sprawdzić czy sloty działają może umiejscowić pamięć i sprawdzić czy jest to jednostkowe uszkodzenie czy pamięć.

Skoro chce program to podaje a testery do płyty głównej (tutaj pamięć) kosztują od 70zł wzwyż.

Opublikowano

Włóż do niego sprawną kość pamięci i zobacz czy wszystko działa normalnie.

Chodziło mi o jakiś program który pozwoli to sprawdzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...