Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z uruchomieniem systemu.

Tabacashi

Pytanie

Opublikowano

Hej.

Mam poważny problem z kompem. Zaczęło się od tego, iż panel przedni słuchawkowy nie wykrywał żadnych podłączonych do niego urządzeń. Postanowiłem więc w BIOS'ie spróbować poszukać czegoś odnośnie front panelu. Niestety nic takiego nie znalazłem, więc poszedłem na łatwiznę i powróciłem podstawowe ustawienia w BIOSIE. Windows nie chce się teraz odpalić. Jest znaczek ładowania i gdzieś po 1 minucie wyskakuje komunikat, że "Komputer napotkał jakieś problemy... bla, bla" i się resetuje. Co robić?

#Przepraszam za pochopne założenie tematu, poniważ Windows się uruchomił (narzędzie do naprawy błędów) - pomogło. Ale nadal mam problem z panelem przednim. Co robić? Mam realtek'a.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wybór paneli dla audio jest w biosach UEFI jak napisał nie posiada nawet takiego

panel przedni może być źle wpięty w płytę  albo nie zainstalowane sterowniki do karty dźwiękowej z programem do obsługi audio a w nim nie ustawione jak należy wyjścia sygnałów

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Ja miałem problem z przednik wejściem audio/mikrofon i nie miałem pojęcia jak to naprawić. Dopiero w momencie jak chciałem podkręcić procesor to przeczytałem, że należy przed tym za aktualizować BIOS do najnowszej wersji. No i niespodziewanie mi to pomogło.

Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale sprawdź czy nie masz dostępnych jakiś nowych wersji biosu.

Opublikowano

a co ma bios do audio ??  w jego przypadku wielkie G.... ma zwykły bios nie uefi

po prostu ma coś źle podłączone i tyle , nie mieszajcie i nie stwarzajcie mu problemów z BIOSEM bo ich NIE MA, jedyne co pozostaje to źle ustawiony i skonfigurowany bios pod podzespoły

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

skoro nie potrafisz to niech ci bios ustawi do sprzętu ktoś rozgarnięty, widocznie popieprzyło się coś z ACPI

ustawień audio nie ma w biosie więc po cholerę się tym bawiłeś

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

No właśnie w innych BIOS'ach są ustawienia na odczytywanie "front panel'u", więc myślałem, że może tam znajdę. Poza tym chyba początkowe ustawienia BIOSU powinny działać najlepiej...

#System już działa, ale panel przedni (TYLKO słuchawek) nie wykrywa ŻADNEGO sprzętu. Wina gniazda? kabli? systemu?

Opublikowano

Sprawdź czy kabel dobrze podłączony, czy w BIOS'ie wybrany dobry front panel. Raczej wina gniazda lub podłączenia skoro nic nie widzi. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...