Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zmienić tryb NAT, trzeszczące słuchawki w trybach 5.1 oraz 7.1

djmati5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.

Mam parę ogólnych pytań, m.in. te co w tytule, ale też kilka innych, zacznę od najważniejszego dla mnie (mam nadzieję, że uda mi się to jak najlepiej opisać):

1. Internet w komputerze mam poprzez wifi i poprzez komputer przez wifi udostępniam internet dla konsol (PS3 i PS4) ponieważ ledwo łapią zasięg w pokoju a nie mam jak przeciągnąć kabel do mnie. Jest to jedyna opcja ze stabilnym internetem. Udostępniam go poprzez program Connectify poprzez wifi. Jednak po takim zabiegu na konsolach mam typ NAT 3 co uniemożliwia mi jakąkolwiek grę online. 

Router: Fritz! Box Fon WLAN 7050, którego menu jest po niemiecku (i niewiele wiem co gdzie jest, pamiętam tylko jak sprawdzić IP każdego z urządzeń i tyle). Model karty sieciowej to Atheros AR5005G z anteną TP-Link TL-ANT2405C

2. Mam słuchawki Superlux HD668B i zintegrowaną kartę dźwiękową na płycie ASRock P67 Pro3 B3, domyślam się, że to wina tej integry ale chciałbym się upewnić.

Zwykle mam ustawione słuchawki na tryb Stereo i 24bit 192k Hz i wszystko jest dobrze, jednak jak zmienię na chociażby 5.1 czy 7.1, to nieważne czy ustawię na jakość CD czy studyjną, to słyszę trzeszczenie w słuchawkach, audio czasem jakby przerywa, nieważne czy to w zwykłych MP3 czy FLAC, czy to dźwięki z gier czy filmów.

3. Od paru dni mam problem z zasilaczem i jest on dla mnie trochę... dziwny. Mianowicie on tyka (nie, nie wybuchnie... tak myślę ;p ) tak jakby ok. 4 razy na sekundę jakiś plastik uderzał o wentylatorek. Niestety nic takiego tam nie ma co by mogło taki coś powodować. Tyle że to nie koniec. Nie dość że to tykanie słychać tak normalnie, to jeszcze "przenosi się" na głośniki/słuchawki czy nawet mikrofon. Przy rozmowie ze znajomym na Skype słyszy on to tak, jakbym cały czas jak najgłośniej klikał przyciski na myszce tuż przy mikrofonie. Co może być tego powodem?

Zasilacz to XFX 550W.

4. Wkurzający problem przy uruchamianiu komputera. Mianowicie zawsze BIOS daje jeden krótki sygnał (czyli problem z odświeżaniem pamięci RAM), lecz za cholerę tego problemu nie mogę rozwiązać. Kości to 2x4GB A-DATA 1333MHz CL9, w biosie były standardowo ustawione na 1333MHz a jednak cały czas pika. Zmiana miejsc, wyjęcie ich na chwilę nic nie dało (gdzie niby większości pomagało). Obecnie są włożone w 1 i 3 slot licząc od strony procesora i nie ważne jak je ustawię, zawsze pika.

5. Mam monitor Telefunken T22R900 DVB-T, chociaż to pewnie bardziej telewizor... w sumie sam nie wiem. Tata mi go przywiózł, więc jakiś czas używałem 2 monitorów. Głównie korzystałem ze starego, ponieważ na tym wszystko jest strasznie niewyraźne, jednak stary się kompletnie rozkraczył i zostałem z tym. Pisząc to, mogę jakoś odczytać to, co piszę, ale w powiększeniu 120%, gdzie na starym mogłem bez problemu czytać na 70% z tej samej odległości. Niestety nie wiem czy ten monitor taki jest, czy to wina czegoś innego. Screen nic nie da, ponieważ na nim widać wszystko wyraźnie, zdjęcie telefonem czy aparatem też nic nie daję, bo albo wyostrzy wszystko tak, że widać lepiej niż w oryginale, a przy wyłączonym autofokusie itp. wychodzi kolorowa plama. Wszystko jest takie, jakby to albo było strasznie rozciągnięte albo "zduszone", niestety nie miałem za dużo doświadczeń z obrazem, więc ciężko to opisać.

Monitor jest podłączony przez HDMI do komputera, karta graficzna Sapphire HD7850 2GB. Kabel jest dobry, bo obraz na innych monitorach czy telewizorach jest w porządku.

Czy to wina po prostu kiepskiego monitora (bo najlepszy to on nie jest, ale gdyby nie on to bym nie miał żadnego), czy czegoś innego? 

Mam nadzieję, że wszystko jak najlepiej opisałem, jednak gdybym o czymś zapomniał, nie napisał lub po prostu coś było niezrozumiałe, dajcie znać.

No i oczywiście z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano

1. Jakie jest pytanie ? jeśli problem z zasięgiem to kup kabel i tyle, pozbędziesz się wysokiego pingu etc. przy okazji

2. Te tryby jedynie zniekształcają dźwięk. Wyłącz WSZYSTKIE ulepszenia, ustaw 24b/48kHz i tyle.

3. Ludzie często narzekają na te zasilacze, ponoć wentylatory terkoczą. Może w tym jest problem, jeśli nie to prawdopodobnie jakieś zakłócenia przenosi, a czym są spowodowane tego już Ci nie powiem, być może jakieś uszkodzenie.

4. BIOS zawsze pika raz przy starcie, przynajmniej na kilku PC'tach z których miałem okazję korzystać.

5. To telewizor, musisz się pobawić opcjami. Miałem to samo. Pozmieniaj skalowanie, ustaw tryb PC lub coś takiego. Na pewno da się to rozwiązać. 

Opublikowano

1. no tak, nie napisałem :D  Chodzi o to, jak zmienić typ NAT 3 na NAT 2 podczas udostępniania internetu poprzez komputer.  Po podłączeniu jakiegokolwiek urządzenia pod sieć z komputera zawsze ma NAT 3, bezpośrednio do routera NAT 2, a w pokoju mam taki zasięg, że jakimś cudem konsole go łapią. Nie mam możliwości przeniesienia konsol w inne miejsce, wiązało by się to z przeniesieniem szaf, biurka i łóżka, możliwości przeciągnięcia kabla do pokoju czy jakichkolwiek manewrów z routerem nie mam. Jedynie ta opcja udostępniania przez komputer, ale ten NAT 3 kompletnie uniemożliwia rozgrywki online.

2. No faktycznie, różnicy pomiędzy tymi trybami nie słyszałem więc zostawiłem obojętnie co, teraz w trybie 5.1 czy 7.1 nie trzeszczy

3. .Kiedyś był jednym z najbardziej polecanych ;) Może czas go oddać na gwarancję 

4. No to dobrze, wolałem się upewnić

5. Może uda mi się odkryć jakieś opcje tajemniczo ukryte, bawiłem się kiedyś... 4 godziny i trochę się poprawił obraz, ale nadal nie jest najlepiej. Ale popróbuję, skoro to wina tego.

Skoro tak, to dzięki Faith, została jeszcze sprawa z tym NAT, czy da się to zmienić.

Opublikowano

Ok, potanie o zmianę NAT nadal aktualne.

Z tym telewizorem się męczyłem i żadna opcja nie poprawiła jakości obrazu, a próbowałem już wszystkich, więc póki co odpuszczam sobie.

Jednak dochodzi jeszcze jedno pytanie.

Mam kamerkę Level One WCS-2010, samą kamerkę, bez żadnych kabli i instrukcji, nawet kartonika nie mam.

Kamerka potrzebuję zasilania 12V, 1,5A, plus w środku. Czy taki zasilacz mógłby się nadać?

http://allegro.pl/zasilacz-wtyczkowy-12v-1-5a-18w-wtyk-dc-2-5-5-5-i4526477311.html

W kamerce jest gniazdo ethernet jak i możliwość przykręcenia anteny, jednak skłaniał bym się ku pierwszej opcji, więc czy jest możliwość, aby podłączyć ją kablem ethernet do komputera i używać jako normalnej kamerki internetowej?

Jeszcze jedno, na tej stronce są sterowniki do pobrania, jednak wymagają podania wersji tuż obok wyboru modelu, czy jest to jakaś wielka różnica, czy raczej nie? Jak coś zdjęcia za chwilę podeślę. No i które sterowniki najlepiej ściągnąć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...