Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Nauka grafiki WWW - Kilka pytań.

Gość HJRxKING

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Mam kilka pytań.

1. Czy tworząc layout na stronę można zrobić tylko 1 duży obrazek, a potem ktoś może sobie to samemu pociąć?

2. Czy ludzie kupują takie laye bez kodu i do pocięcia?

3. Czy nauka kodowania stron jest trudna? I jaki język programowania trzeba znać?

4. Ile ludzie płacą mw. za laya bez kodu, a ile za zakodowanego?

Opublikowano

1. Tak
2. Tak
3. Jest prosta jeżeli znasz chociaż podstawy, HTML, CSS, PHP(Rejestracja, Logowanie, ITP).
4. Nawet do 600zł. Zakodowany(zależy jak)Nawet może być do 5k.

anNO14B_460sa.gif

Opublikowano

1. Wydaje mi się że jak najbardziej można :)
BA! Bardzo duża część PROJEKTÓW stron internetowych wygląda właśnie tak - bo no, nie każdy grafik lubi/potrafi kodować stronę :)
2. Czy kupują to już różnie - wydaje mi się że zazwyczaj ludzie wolą kupić gotowy projekt - gotowy kod i wygląd strony. Tylko wstawić na hosting i "et voila"
3. Czy jest trudna? To zależy od tego jak dużo czasu i jak bardzo jesteś wstanie się poświęcić na kodowanie takiej strony.
Co do "języków" i nie tyle co programowania co bardziej skryptowania/kodowania należy znać HTML(w tym CSS), PHP i wypadałoby by również JavaScript.

4. W zależności od tego kto go zamawia i dla kogo on jest. Zazwyczaj gotowe projekty, takie najtańsze z skryptem itd. kosztują nawet coś ko 100 zł - ale to raczej takie naprawdę słabe lub projekty z którymi ktoś nie ma co zrobić. No a te najdroższe, z maksymalnie wysokiej półki, wykonywane przez firmy mogą sięgać wielu tysięcy złotych (:

5gubmKI.png

Opublikowano

1. Wydaje mi się że jak najbardziej można :)

BA! Bardzo duża część PROJEKTÓW stron internetowych wygląda właśnie tak - bo no, nie każdy grafik lubi/potrafi kodować stronę :)

2. Czy kupują to już różnie - wydaje mi się że zazwyczaj ludzie wolą kupić gotowy projekt - gotowy kod i wygląd strony. Tylko wstawić na hosting i "et voila"

3. Czy jest trudna? To zależy od tego jak dużo czasu i jak bardzo jesteś wstanie się poświęcić na kodowanie takiej strony.

Co do "języków" i nie tyle co programowania co bardziej skryptowania/kodowania należy znać HTML(w tym CSS), PHP i wypadałoby by również JavaScript.

4. W zależności od tego kto go zamawia i dla kogo on jest. Zazwyczaj gotowe projekty, takie najtańsze z skryptem itd. kosztują nawet coś ko 100 zł - ale to raczej takie naprawdę słabe lub projekty z którymi ktoś nie ma co zrobić. No a te najdroższe, z maksymalnie wysokiej półki, wykonywane przez firmy mogą sięgać wielu tysięcy złotych (:

Co do ceny, to ile można zarządać za layout bez kodu, dość ładny, ze średniej półki?

Opublikowano

Siemka. Mam kilka pytań.

1. Czy tworząc layout na stronę można zrobić tylko 1 duży obrazek, a potem ktoś może sobie to samemu pociąć?

2. Czy ludzie kupują takie laye bez kodu i do pocięcia?

3. Czy nauka kodowania stron jest trudna? I jaki język programowania trzeba znać?

4. Ile ludzie płacą mw. za laya bez kodu, a ile za zakodowanego?

1. Oczywiście po stworzeniu projektu graficznego strony można go sprzedać. Rzadko się zdarza aby grafik potrafił również programować. Klient w takim przypadku zazwyczaj kupuje szablon, a następnie przekazuje go programiście. Można również otworzyć własne studio i jeżeli się ma programistę w nim można od razu oferować gotowe projekty strony przy jakimś tam podziale pieniędzy. Ja na przykład tworzę layouty i zazwyczaj przy tym klient woli mieć od razu zakodowaną pracę bezpośrednio to oddaję ją do programisty po czym zostaje sprzedana. 

2.Tak jak wyżej.  

3. Nauka kodowania stron jest trudna. Aby zacząć na prawdę dobrze programować należy poświęcić temu niesamowicie wiele czasu. HTML+CSS+JS+Jquery+PHP, teraz klienci coraz częściej wolą kodowanie w Node.JS/Python ponieważ jest szybszym językiem skryptowym niż PHP. 

4. To jest wszystko zależne od umiejętności graficznych, zazwyczaj jednak grafika jest droższa od zakodowania ale to też zależy. Zależy to również od rodzaju pracy, na przykład za zwykłą pracę dostaniesz mniej niż za stworzenie jakiegoś sklepu itp. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...