Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ranked MMR

WasserFull

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż zagrałem sobie 1 rankeda od dłuuugiego czasu. Wygrałem go i dostałem 33 LP i jestem w Brązie I. Jak wchodze na strone op.gg/mmr to nie pisze ile mam mmr, bo pisze ze musze jeszcze jakis czas odczekać od czasu kiedy rankedy grałem. Czy wiecie jakie moge miec mmr jak dostaje za wina 33 LP, a za lose tak gdzieś trace koło 10-8 LP.

MindlessCanineHanumanmonkey-max-1mb.gif

Opublikowano

Wiesz, ja mam coś takiego że jak dostaje 23 lp to tracę 22-22 lp, powiem szczerzę nie wiem dlaczego, ale dołączam się do pytania,ponieważ zawsze mnie ciekawi dlaczego ja tracę tak dużo a inni nie ;p

Opublikowano

Mmr gracza 1 jest wyższe niż dywizja w której się znajduje, dlatego też dostaje dużo mało traci.

@up; Tracisz i zyskujesz tyle samo - oznacza to że jesteś po prostu w dywizji w której być powinieneś (wg. mmr).

League of Legends

Opublikowano

Mmr gracza 1 jest wyższe niż dywizja w której się znajduje, dlatego też dostaje dużo mało traci.

@up; Tracisz i zyskujesz tyle samo - oznacza to że jesteś po prostu w dywizji w której być powinieneś (wg. mmr).

hmmm no ja nie wiem czy trace tyle ile wygram, mój kolega zdobywa z 23-24 lp a traci z 15. Ja ostatnio jak grałem to zdobywałem max 25 a traciłem 10. Teraz zdobywam 33 i bede tracil moze z 13 gdzieś.

Opublikowano

hmmm no ja nie wiem czy trace tyle ile wygram, mój kolega zdobywa z 23-24 lp a traci z 15. Ja ostatnio jak grałem to zdobywałem max 25 a traciłem 10. Teraz zdobywam 33 i bede tracil moze z 13 gdzieś.

Ja to pisałem do Asterna który traci i zyskuje tyle samo.

A to było do ciebie.

League of Legends

Opublikowano

Ja to pisałem do Asterna który traci i zyskuje tyle samo.

A to było do ciebie.

Hahaha, jakie wytłumaczenia xD

Tutaj masz coś co rito napisał:

. Co to jest MMR ?

Jest to nic innego jak Matchmaking Rating, który jest obliczany jak to kolega na filmiku powiedział w jakiś skomplikowany sposób. On określa z kim jak i przeciwko komu będziemy grać.

2. MMR = ELO ?

Nic bardziej mylnego. Są to dwie różne rzeczy, ale ze sobą powiązane.

3. Czy mogę jakoś spradzić MMR / ELO ?

Niestety nie, ponieważ są to wartości ukryte, ale możemy poznać co się z nimi dzieje patrząc na to jak zachowują się nasze LP, ale o tym później. Druga sprawa LKS to nie ELO. Jest to jakiś system punktacji wymyślony przez Lolking i tym się nie sugerujcie.

3. Od czego zależy ilość otrzymywanych / traconych LP ?

I tu jest sedno naszej sprawy. Tak jak pisałem wcześniej nasz MMR i nasze "ukryte" ELO są ze sobą powiązane. Jest to związane z dywizjami itd. A dlaczego ? Bo każda dywizja ma jakiś próg ELO, który osiągamy będąc w niej. Co do ilości otrzymywania / tracenia LP mamy 3 możliwości:

a) MMR > ELO

Co to oznacza ? A no tyle, że Twój poziom jest wyższy od "wymaganego" dla danej dywizji / ligi, a co za ty idzie dostajesz lepszych przeciwników (wiem niektórym może się to nie podobać  ), ale jest też druga strona medalu, a mianowicie jeśli wygrasz mecz dostaniesz więcej LP, ale jeśli przegrasz to stracisz o wiele mniej.

MMR = ELO

To jest dość umiarkowana sytuacja oczywiście drobne wahania w górę i w dół wchodzą w grę . A co to oznacza i jak się ma w praktyce ? Mówi nam to, że nie jesteś jakoś wybitnie lepszy / gorszy niż powinieneś być, po prostu diwizja / tier odzwierciedla Twój aktualny poziom. Oczywiście nie wyklucza to rozwoju i żeby piąć się w górę, ale będzie to trudniejsze niż w sytuacji opisywanej powyżej, ponieważ wartości LP jakie będziesz zyskiwał / tracił będą porównywalne.

c) MMR < ELO

Tego należy unikać jak ognia. Jest to najgorsza z możliwych sytuacji. Według systemu Twoje umiejętności są zbyt niskie na daną dywizję / ligę, a co za tym idzie dostajesz słabszych przeciwników i niestety nie jest to plus, ponieważ jeśli wygrasz dostaniesz mniej LP, a stracić możesz więcej o niebo więcej.

4. Jak podbudować swoje MMR ?

Po pierwsze ćwiczyć swoje umiejętności i wygrywać, wygrywać i jeszcze raz wygrywać. Duży win streak jest jedyną możliwością na to żeby nasze MMR wzrosło ponad ELO, bądź też wyrównało się.
Druga sprawa unikać duo z dużą różnicą dywizji / lig. Jest to najprostszy sposób na obniżenie swojego MMR oczywiście najbardziej dla tego wyżej.

5. Jestem w dywizji I i po przekroczeniu np. 50 LP dostaję mniej punktów.

Wszystko opisałem powyżej. Każda Liga ma swój próg ELO jaki musisz osiągnąć i jeśli różnica pomiędzy Twoim MMR, a ELO jest zbyt duża to ciężko będzie się piąć w górę, ale tak jak pisałem wcześniej musisz wygrywać i to sporo. To jedyna opcja aby wyjść wyżej.

6. +0 ?

Twój MMR jest zbyt niski żeby wyjść wyżej. Musisz wygrać sporo gier żeby wartości ELO i MMR się wyrównały. 
b1427b380f6a1da2.png5623214702585481002474.gif
Opublikowano

Hmm ja akurat grałem duo z kolegą, co ma brąz IV i jest aktualnie w serii, moze dlatego? Chociaz nie wiem, gram rankeda pierwszy raz od pół roku i akurat duo grałem, wiec nie wiem jak bedzie solo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...