Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Minecraft - poprawa jakości grafiki (realistyczna woda, chmury, rośliny)

k0rdian

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siema.

Dla zapalonych graczy mój poradnik być może nie będzie niczym wyjątkowym, ale dla wielu osób sposób jest nieznany, a jeśli gdzieś się z czymś podobnym spotkali, większość z pewnością miała problem z wdrożeniem w życie sposobu na poprawienie grafiki.

Nie będę używał screenshotów, prócz tych dla zaprezentowania efektu w grze, bo różnie bywa z hostingami i gdy linki wygasną, poradnik stanie się bezużyteczny. Postaram się pisać jasno i klarownie.

Zaznaczam, że dla najlepszego efektu potrzebna jest karta graficzna o pamięci min. 1 GB, gdyż jest to dość zaawansowane renderowanie przy wykorzystaniu tych shader'ów i wymaga sporej mocy obliczeniowej komputera.

Zaczynajmy zatem.

Instalacja może wydawać się trudna, lecz ostatecznie jest banalnie prosta.

Dla wygody proponuję wszystkie pliki pobierać w jedno miejsce, by były łatwo dostępne.

Będziemy potrzebować (dla wersji gry 1.7.10 wszystkie pliki potrzebne uploadowałem, a link umieściłem na dole poradnika):

1. Najlepiej czysta gra Minecraft

2. Instalator Forge

3. GLSL Shaders Mod

4. Pack Shaderów

5. Mod OptiFine dla poprawienia wydajności gry

Minecrata możemy oczywiście pobrać z darkwarez, lub naturalnie kupić oryginalną wersję  :twisted: 

Instalator Forge'a pobierzemy ze strony:

Zakładając, że instalację Forge'a przeprowadzimy na systemie Windows, pobieramy sobie najnowszy Installer-Win pod naszą wersję gry.

Forge jest - mówiąc najprościej - modem do instalowania modów. Ułatwia ich instalację o tyle, że jedyne, co musimy zrobić, to wkleić mod do folderu mods. Ale o tym później. W przypadku, gdyby w przyszłości jakieś linki wygasły, większość potrzebnych modów jest na stronie 9minecraft.net.

Po pobraniu instalatora Forge'a, wystarczy, że uruchomimy go, wybierzemy Install client i klikniemy ok. Po kilkunastu sekundach instalacja będzie ukończona.

1. POBIERANIE PLIKÓW!

Pobieramy zatem GLSL Shaders Mod!

Ja pobrałem stąd:

x

Musicie znaleźć link do swojej wersji gry. Uwaga: W moim przypadku, paradoksalnie musiałem pobrać wersję NonForge, ponieważ dedykowana pod Forge nie działała   :O Prawdopodobnie zwykła pomyłka przy umieszczaniu na stronie.

Mamy zatem pobrany GLSL Shaders Mod. 

Pobieramy również kolejny plik, jest to Pack Shaderów.

W moim przypadku pobrany stąd z linków na samym dole, również dedykowany pod konkretną wersję gry:

x

Pobieramy teraz Optifine! Ja pobrałem stąd:

x

Mamy wszystkie pliki!

2. INSTALACJA!

Skoro mamy zainstalowaną grę i Forge, możemy przystąpić do banalnej instalacji pozostałych plików.

Po instalacji Forge'a dobrze jest uruchomić grę, gdyż bez tego czasem nie tworzą się wszystkie potrzebne foldery.

Uruchamiamy zatem grę i zanim klikniemy "Play", w lewym dolnym rogu tzw. Launchera mamy listę profilów.

Wybieramy swój profil i klikamy Edit Profile.

Pojawia się małe okienko, a w nim szukamy opcji Use version. Spośród wszystkich wersji szukamy (prawdopodobnie na samym dole) Forge. U mnie jest to release 1.7.10-Forge10.13.0.1208. Klikamy save profile i Play. Po uruchomieniu gry, zamykamy ją.

Musimy teraz dostać się do folderu .minecraft.

W Windows 7 jest to adres: C:\Users\<twojanazwa>\AppData\Roaming\.minecraft

Ja wchodzę w prosty sposób. W pasku adresu w dowolnym folderze, lub w menu start wpisuję %appdata% i naciskam ENTER. Pojawia się folder Roaming, a w nim wyczekiwany folder .minecraft

Otwieramy zatem folder .minecraft, a w nim widnieje folder mods.

Do folderu mods kopiujemy pobrane wcześniej pliki GLSL Shaders Mod oraz OptiFine. Ja je wypakowałem i wkleiłem bezpośrednio do folderu, ale prawdopodobnie mogą być też zapakowane w .zip.

Wracamy do folderu .minecraft i tworzymy tam folder o nazwie shaderpacks. Do tego folderu wklejamy (w moim przypadku zapakowany) pobrany wcześniej plik Shaderów. Dla mojej wersji 1.7.10 jego nazwa to SEUS-Standard-1.7.5. Możecie pobrać również wersję Ultra, która oferuje jeszcze lepszą jakość grafiki.

Gotowe!

Uruchamiamy grę, klikamy opcje/options i obok paska wyboru języka język/language pojawiła się opcja Shaders.

Klikamy i wybieramy zainstalowany Shader!

Cieszymy się nową grafiką!

Jeśli dysponujesz wersją taką jak ja (1.7.10), w linku poniżej umieściłem wszystkie potrzebne pliki!

x

W przypadku pytań nie bombardujcie mnie, proszę wiadomościami PW, tylko piszcie w tym temacie.

Poniżej efekty instalacji shaderów i filmik na YouTube:

122691409644236407447.jpg

Opublikowano

Cieszymy się nową grafiką!

Jeśli dysponujesz wersją taką jak ja (1.7.10), w linku poniżej umieściłem wszystkie potrzebne pliki!
xxx

Dodaj skany - 1h.

Brak skanów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...