Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

sprzęt do djingu

ziomulec99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka

chce działać jako dj hip-hopowy

ale nie wiem szczerze co kupić

chodzi mi o to co będzie potrzebne, żeby robić scratche, cuty i jakim firm ten sprzęt i ile by to wynisło jakbym kupił nowy a ile za używany np na allegro :)

Opublikowano

Jeżeli chodzi o "rapsowe" klimaty to najlepiej posiadać vinyle. Jednakże gramofoniak wiąże się z kosztami...

Masz do wyboru CD Playery (po taniości nie każdy będzie posiadał scratch) lub kontroler MIDI na którym, szczerze mówiąc, albo trzeba być ogarniętym albo trzeba się zmusić, żeby dobrze działać w tych klimatach. Nie jest to to samo uczucie i ten sam rodzaj scratchu co na gramofonach.

Jeżeli chodzi o gramofony to masz AudioTechnica, Vestax, Gemini, Stanton, Reloop, Pioneer.

Jeżeli chodzi o CD Playery i kontrolery, wiodącymi są Pioneer, Reloop, Numark. Są też takie firmy jak Denon, AmericanAudio.

Wszystko zależy jaki chcesz na to przeznaczyć budżet. Najlepiej zakupić używki 2CDJ+mikser. Przeciętna konsoleta, na której możesz sprawnie działać to koszt około 3ooo zł.

Opublikowano

Czyli mikser i te dwa decki tak? a pokarzesz albo ktoś inny jakiś używany sprzęt np. na allegro bo 3000 to ja nie wydam ;/ przynajmniej nie teraz

i wystarczy 2 winyle jakbym wybrał gramofony a jak na cd to bym żadnych płyt nie musiał kupować? 

Opublikowano

DJ'ka to drogie hobby. Jeżeli chcesz działać jako DJ "HIP-HOPOWY" zaopatrz się w gramofony ,mikser + SYSTEM DVS. Koszt takiego zestawu to w granicach 2500-3000zł + komputer/laptop do dvs'a.

Jeżeli nie masz kasy ,zacznij od prostego ,tańszego zestawu ,jak złapiesz zajawkę to kupisz sobie coś porządnego.

http://www.djgielda.pl/oferta/gemini-xl-300

Do tego zestawu dołóż jakiś DVS 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na początku byle jaki mikser byś mógł go ogarnąć następnie jakieś vinyle na pewno będą ci potrzebne. Na początek zakup jakieś nie drogie i dobre do nauki. Niestety na sprzęcie tego typu się nie znam. Raczej interesuję się muzyką klubową nie scratch'em itp.

//

Opublikowano

@Code. się tak interesujesz, że nie wiesz, że na vinylach też jest wydawana muzyka klubowa, w szerokim tego słowa znaczeniu ?

Poza tym koszt kupienia gramofonu to problem dla przeciętnego początkującego młodzika. Dlatego zastąpiły je CDJ'ty.

Opublikowano

Musze spamić żeby mieć 30 postów, by móc pisać w metinie :)

No niestety takie są wymagania nie miejcie mi za złe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...