Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

brak obrazu w komputerze :/

vance14

Pytanie

Opublikowano

podłączyłem ten nowy sprzęt iniestety coś nie chce działać :/ włączam go i..

wiatraki się kręcą, dysk i nagrywarka się uruchamiają, ale na monitorze nie ma obrazu. głośniczek nie piszczy.

sprawdzałem / robiłem już:

wyjęcie baterii

przekładanie i pojedyncze wkładanie kości ram (nawet różnych firm)

dociśnięcie kabli, karty graficznej

resetowanie biosu poprzez zworkę CMOS

karta graficzna i monitor na pewno działają, dzisiaj rano grałem jeszcze na nich (na innym sprzęcie).

może jest to spowodowane przez zasilacz, bo on ma wtyczkę ATX 4 pin, a w płycie głównej jest wejście na ATX 8 pin. Chociaż gdyby był za słaby, to przecież nic by się nie włączyło.

o co chodzi  :(

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłeś te części używane, tak? Może wejście PCI-e jest uszkodzone. Jeśli masz możliwość to pożycz od kogoś kartę graficzną i spróbuj ją odpalić u siebie. Pomoże to wykluczyć problemy z kompatybilnością.

Chyba, że jednak zasilacz nie daje rady. Polecam policzyć potrzebną moc na tej stronie: http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp i porównać ze swoim zasilaczem.

Opublikowano

zmieniłem płytę główną, procesor i chłodzenie cpu.

płyta główna nie ma wtyczki na obraz, czyli nie ma tej zintegrowanej

Opublikowano

@Teski.

używany kupiłem ten zestaw czyli płyta główna, procesor i chłodzenie. działać u niego działało, bo widziałem na screenshocie pulpit z parametrami komputera.

kartę graficzną już z 3 lata temu kupiłem - NOWĄ.

płyta główna obsługuje SLI, więc można włożyć 2 karty graficzne. jednak jak włożę do drugiego portu, to wtedy nie sięga molex :/

wydaje mi się, że winny jest zasilacz. jest to oryginalny HP 365W zmodyfikowany do 550W (jakiś tam moduł z LiteOn). dlaczego tak uważam? bo ta płyta główna ma wejście do zasilania procesora ATX 8 pin, a ten zasilacz ma wtyczkę na 4 pin. jak na 4 rdzeniowy procesor to (chyba) za mało? dlatego nie startuje?

Opublikowano

A co wymieniałeś? Jeśli masz kartę graficzną zintegrowaną to uruchom komputer na niej, zaktualizuj BIOS i spróbuj już odpalić na karcie graficznej. Jeśli nie pomoże to podaj specyfikacje sprzętu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...