-
👋 Witaj na MPCForum!
Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎
- ✅ Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
- ✅ Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
- ✅ System prywatnych wiadomości
- ✅ Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
- ✅ Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy
👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!
Zarejestruj się teraz
- 0

Pytanie
lukulesz
lukulesz
Miałem ostatnio problem związany z BF4. Podczas grania (30min) karta się strasznie nagrzewała do ponad 90 stopni wg. MSI Afterburner i wtedy pojawił sie czarny ekran wraz z resetem. Dziś postanowiłem coś z tym zrobić i zmieniłem chłodzenie na Accelero S1 rev.2 ( mocowanie zostalo przycięte także pasuje do 7870xt więcej w tym temacie http://www.overclock...#post_19566277) do tego zamontowałem 2 x 120mm enermax'a. Temperatura w idle spadła z 50 do 30 stopni, w occt doszła do 68 po czym komputer ma czarny ekran. W zapisach msi temperatura karty także miała 68 stopni, ale zauważyłem, że 4 rdzeń procka ma dużo wyższą temperaturę niż pozostałe.
1 rdzeń 44 stopnie , 2 rdzeń 43 stopnie, 3 rdzeń 43 stopnie, a 4 aż 85 stopni! (tak sie działo podczas grania w bf4 i bf3, jednak przed wymianą chłodzenia na grafice bf3 chodził bez zarzutów).
Obecnie są najnowsze stery od amd.
Specyfikacja:
i5-750 wcześniej było 3,6ghz teraz wróciłem do stock'owych 2,66ghz chłodzenie silentum pc he1225
gigabyte p55-ud3
goodram 2x2gb
club 3d 7870xt z chłodzeniem accelero s1 rev.2
Z góry dziękuje za pomoc
PS. Podczas testów w OCCT temp. procka jest w okolicach 47-52 stopni i nie więcej. Przy graniu w bf4 lub bf3, po 2-3min dostaje komunikat brak sygnału i komp nie reguje, pozostaje tylko wyłączenie i włączenie. Po włączeniu i sprawdzeniu zapisów odczytałem następujące temperatury.
Grafika 35 stopni
1 rdzeń 40
2 ok 40
3 ok 40
4 tutaj są dziwne odczyty ponieważ w pozostałych rdzeniach temp. jest np 36.000 a na 4 rdzeniu 35.162 a za sekunde 53.911.
PS.2 Użyłem Prime95 Piorytet 10 test z największym obciążeniem temperatury: rdzeń 2 i 4 nie przekracza 60, a 1 i 3 50 stopni. Procesor teraz jest podkręcony na 3.6ghz. Co do karty włożyłem seryjne chłodzenie i można pograć na nim 30min ( karta ma ponad 90 stopni i komputer sie wyłącza) w bf3, natomiast na Accelero około 1 minuty ( czarny obraz, brak sygnału ze strony komputera). Dziwi mnie to, że na accelero się wyłącza ponieważ karta na tym chłodzeniu jest chłodniejsza.
0 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.