Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy musze miec "inny dowod" ? Czy moge na legitymacje kupic alkohol ?

ShastaMan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niebawem bede miec 18 lat;P.I sie zastanawiam czy na ten dowod bede mogl kupic alkohol.

Bo posiadam dowod osobisty do 2015roku.Wyrabialem go jak mialem bodajze 15lat bo byl mi potrzebny zeby przekroczyc granice Szwecji.

I sie zastanawiam czy na niego bede mogl kupic alkohol.

A czy na legitymacje szkolna tez mozna;P ? Czy na nią juz nie.

ie068n.jpg
Opublikowano

By kupić alkohol wystarczy obojętnie jaki dowód potwierdzajacy twoją tożsamość. Moze to być paszport, legitymacja, prawo jazdy, karta rowerowa, whatever.

Opublikowano

Niebawem bede miec 18 lat;P.I sie zastanawiam czy na ten dowod bede mogl kupic alkohol.

Bo posiadam dowod osobisty do 2015roku.Wyrabialem go jak mialem bodajze 15lat bo byl mi potrzebny zeby przekroczyc granice Szwecji.

czemu miałbyś nie móc, musisz tylko potwierdzić że masz 18 lat

<>

Opublikowano

Kupić możesz na ten tymczasowy, nie bedzie problemu...

Opublikowano

U nas na wiosce inaczej się to załatwia... Jak babka nie chce sprzedać, to się idzie do żula obok i po sprawie :D Nie spożywam alkoholu, tylko mówię że tak można B) Na wszystko co ma twoje zdjęcie, i potwierdza że jesteś pełnoletni.

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

Oraz nasz 'dowód'.

Niepełnoletni mają obowiązek ją nosić 'idioto', tak samo jak osoby pełnoletnie dowód, więc można kupić pokazując samą legitymację

Tylko, że legitke można łatwo podrobić, więc nie wszyscy muszą ci sprzedać alkohol. Znajomi próbowali kupić poprzez legitke i nie zawsze dawało radę.

Opublikowano

Tylko, że legitke można łatwo podrobić, więc nie wszyscy muszą ci sprzedać alkohol. Znajomi próbowali kupić poprzez legitke i nie zawsze dawało radę.

To gdzie wy mieszkacie? U nas i w sąsiednich wioskach/mieście wchodzi się, bierze co chce, płaci i nawet nic nie kombinuje. Chyba że wy się czaicie pół godziny i sracie się kupić radlera to się nie dziwie że wam nie sprzedają :D Chodzi mi teraz o niepełnoletnich. A jak jesteście dorośli to tym bardziej.

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

@ShastaMan

Po ukończeniu 18 lat, jak pierwszy raz pójdziesz do sklepu alkoholowego, to pokazujesz jej/jemu dowód, temu co Ci sprzedaję alkohol PRZY KASIE, dajesz pieniądze, tyle ile kosztuje towar (tyle, ile alkoholu kupiłeś) - i wychodzisz z zadowolonym zakupem alkoholowym.

A później jak pójdziesz 2gi, 3ci, któryś z kolei raz do tego samego sklepu TO NIE MUSISZ JUŻ POKAZYWAĆ dowodu osobistego, jeśli kupujesz alkohol w tym samym sklepie, co kupiłeś 1szy raz z pokazywaniem dowodu osobistego (bo sprzedawca/sprzedawczyni Cię już rozpoznali, jak kupowałeś 1szy raz alkohol).

Nie musisz się niczego bać.

Mam nadzieje, że Ci pomogłem w tej sprawie.

bez gif

Opublikowano

@ShastaMan

Po ukończeniu 18 lat, jak pierwszy raz pójdziesz do sklepu alkoholowego, to pokazujesz jej/jemu dowód, temu co Ci sprzedaję alkohol PRZY KASIE, dajesz pieniądze, tyle ile kosztuje towar (tyle, ile alkoholu kupiłeś) - i wychodzisz z zadowolonym zakupem alkoholowym.

A później jak pójdziesz 2gi, 3ci, któryś z kolei raz do tego samego sklepu TO NIE MUSISZ JUŻ POKAZYWAĆ dowodu osobistego, jeśli kupujesz alkohol w tym samym sklepie, co kupiłeś 1szy raz z pokazywaniem dowodu osobistego (bo sprzedawca/sprzedawczyni Cię już rozpoznali, jak kupowałeś 1szy raz alkohol).

Nie musisz się niczego bać.

Mam nadzieje, że Ci pomogłem w tej sprawie.

Napisałeś to tak, jak do upośledzonego umysłowo człowieka.

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

Napisałeś to tak jakbyś pisał, do upośledzonego umysłowo człowieka.

No bo dokładnie mu wytłumaczyłem. 

Pozdrawiam Cię.

bez gif

Opublikowano

To gdzie wy mieszkacie? U nas i w sąsiednich wioskach/mieście wchodzi się, bierze co chce, płaci i nawet nic nie kombinuje. Chyba że wy się czaicie pół godziny i sracie się kupić radlera to się nie dziwie że wam nie sprzedają :D Chodzi mi teraz o niepełnoletnich. A jak jesteście dorośli to tym bardziej.

Ciekawe czy tak w Kauflandzie, Tesco zrobicie :).

Opublikowano

u mnie na legitymację nie przejdzie, zależy od sprzedawcy

Bo taka jest prawda, ale ludzie są debilami i się cieszą, że kupili na legitke w sklepie w którym 12 latki kupują browary.

Opublikowano

Czyli lekko mówiąc z tego tematu - jak @ShastaMan ukończy 18 lat to będzie mógł bez problemowo kupić alkohol, żeby np. WYPIĆ z kolegami.

bez gif

Opublikowano

Zależy od sklepu, ten dowód musi być ważny w dzień zakupu i musisz mieć 18 lat.

Opublikowano

Sprzedadzą, musisz potwierdzić tylko że masz ukończone 18lat. Z legitymacją może być gorzej, taki dokumencik bardzo łatwo można sobie podrobić.

x

Opublikowano

Sprzedadzą, musisz potwierdzić tylko że masz ukończone 18lat. Z legitymacją może być gorzej, taki dokumencik bardzo łatwo można sobie podrobić.

Nawet przy podrobionej legitymacji sprzedają alkohol czy papierosy xD.

Jeżeli masz ważny dowód to Ci sprzedadzą, zawsze patrzą tylko na rok urodzenia i ważność dokumentu, a czasem nawet i tylko na samą datę urodzenia ;_;. 

Gb2zMZi.png

Opublikowano

Nawet przy podrobionej legitymacji sprzedają alkohol czy papierosy xD.

Jeżeli masz ważny dowód to Ci sprzedadzą, zawsze patrzą tylko na rok urodzenia i ważność dokumentu, a czasem nawet i tylko na samą datę urodzenia ;_;. 

Czasem to nawet na datę nie patrzą. :D

x

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...