Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zasada cenzury a polityka

umotex12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż mój tata ma, z jakichś wykładów książkę o wpływaniu na innych ludzi. Bardzo fajnie wyjasnia ona wiele rzeczy odnosnie manipulacji, zasad psychiki itd. Książka ma z tylu przypisy, jest poparta badaniami itp.

W kazdym razie dzisiaj z nudów zacząłem czytać o zasadzie cenzury i natrafiłem na ciekawe zdanie (pisane z pamieci)

...po ocenzurowaniu czegoś ludzie zaczynają się do tego przychylać...

...politycy mniejszej rangi mogą to wykorzystywać do zdobywania poparcia dla swych niepopularnych poglądów: MOGĄ PROWADZIĆ DO ICH OCENZUROWANIA W MEDIACH i zdobyć tym samym rozgłos i większe poparcie...

Hm. Jaki polityk głosi poglądy, ktore po wycięciu z kontekstu stają się nieslychanie kontrowersyjne (a da się je ubrac w normalne słowa), kto jest ocenzurowany w naszych mediach i kto ma przez to rosnące poparcie?

No wlasnie. I to samo z wieloooma rzeczami. Kazdego mozna dzis kupic tekstem "o tym nie mówią media" (chociaz chodzi tylko o TV a nie o resztę ale pal licho). Więc sobie pomyslalem, ze moze wiele prawicowych, "wolnych intenetowych" mediow nami manipuluje?

Wiem ze moj wywód nie ma jakiegoś sensu czy konkluzji, ale chyba stanowi ciekawą podstawę do dyskusji :)

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Ludzie o prawicowych poglądach to taki gatunek, że nimi nie trzeba już manipulować- oni i tak wszystko kupią.
Zresztą, po twoim temacie wnioskuję, że sam takie masz, więc wiesz, jak ograniczeni jesteście pod tym względem.

Zasada jest taka, że media nie mówią o tym, co nie przynosi im zysku(oglądalność=zysk). To nie wina Illuminati, nie podchodzi to pod NWO, ot tak po prostu chodzi o cash.

Swoją drogą, to książka zapewne autorstwa amerykańskiego psychologa, wydana pewnie około 30 lat temu(jak prawie wszystkie tego typu książki), jak nie lepiej. Ludzie czytający takie książki "tak sobie" nie powinni tego robić, bo sposoby manipulacji ludźmi w dużej części są już nieadekwatne do "naszych" czasów. Z drugiej strony to jest coś dość użytecznego i od zawsze stosowanego.

To jest coś na tej samej zasadzie, co Hare Krishna back in the day(może masz nawet opisany sposób ich działania w tej książce, bo ja swoją gdzieś położyłem i nie mogę przypomnieć sobie tytułu)- na papierze wygląda fajnie, w sumie to ma nawet JAKIEŚ realne szanse na działanie w teorii, ale w praktyce- powodzenia, hehehe.

Jeśli jednak błędnie cię oceniłem i serio chciałbyś się czegoś nauczyć, to się lepiej za NLS weź. B)

Opublikowano

Bo to, że Korwin jest oszustem i populistą to taka nowość...

A w sprawie manipulacji i cenzury to polecam przeczytać "Rok 1984" George'a Orwella. Tyle :)

742611478555387739101.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...