Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Potwór do gier

youros

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Chciałbym was prosić byście złożyli mi Potwora do gier, totalne monstrum cena 7500-8000 zł

coś takiego żeby później można było to jeszcze podrasować ew cos dokupić lepszego jak wyjdzie

no i żeby dobrze współgrał z twitchem/ Streamowaniem upload: 5mb/s

Pytania:

na ile by mi taka zabaweczka starczyła lat ?

Czy przy tej cenie da rade streamować BF4 Na ultra? Jeżeli tak to mniejwięcej ile fps

Carl Johnson Aka CJ

Kings Never Die
After five years at east coast, It was time to go home.

Opublikowano

Kupowanie komputera za 8000zł nie ma sensu, bo będzie niewiele wydajniejszy od takiego za 5000zł

Taki zestaw za 5k do OC http://www.morele.net/inventory/info/IrDrdt/ przy takim budżecie nie ma co oszczędzać na karcie więc dałem GTX 780 a co :D

Wróżbita Maciej to ja nie jestem i nie przepowiem na ile lat starczy ale obstawiam że tak na 3/4 latka na wysokie/ultra pograsz może mniej.

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

em... Mb czy MB? Megabajty czy megabity? Megabity - to będzie dużo za wolno, Megabajty - Będzie w sam raz na 720, może nawet na 1080

Na ile lat? To trudno oszacować..... jak weźmiesz i7 albo nawet i7 z k i starczy na 780 Ti to spokojnie przez kilka(naście) lat będziesz miał tego kompa (z OC) ale to trudno powiedzieć

@dinek300 skoro ma to dlaczego bogatemu zabronisz? :D Powinno starczyć na Radeon 295x2 i i7

i7 do oc to lepiej poczekać ten miesiąc czy dwa na te nowe procesory (jak one się tam nazywały? Devils?)

+2k na R9 295x2

+0.5k na i7 z k

Zostaje na lepszą płytę (bo te i7'demki będą bodajże na 1366 czy tam 2011) i chłodzenie

Sorki, ale trochę nie jestem w temacie tych nowych procesorów.

Opublikowano

em... Mb czy MB? Megabajty czy megabity? Megabity - to będzie dużo za wolno, Megabajty - Będzie w sam raz na 720, może nawet na 1080

Na ile lat? To trudno oszacować..... jak weźmiesz i7 albo nawet i7 z k i starczy na 780 Ti to spokojnie przez kilka(naście) lat będziesz miał tego kompa (z OC) ale to trudno powiedzieć

@dinek300 skoro ma to dlaczego bogatemu zabronisz? :D Powinno starczyć na Radeon 295x2 i i7

i7 do oc to lepiej poczekać ten miesiąc czy dwa na te nowe procesory (jak one się tam nazywały? Devils?)

+2k na R9 295x2

+0.5k na i7 z k

Zostaje na lepszą płytę (bo te i7'demki będą bodajże na 1366 czy tam 2011) i chłodzenie

Sorki, ale trochę nie jestem w temacie tych nowych procesorów.

megabajty xD bo raczej z 5 megabitami to by sie nie postreamowalo

Carl Johnson Aka CJ

Kings Never Die

Opublikowano

no to skoro żeś bogaty to kupuj R9 295x2 i droga do 4k na ultra otwarta :D

Do tego te nowe i7 pod oc, i jakieś porządne chłodzenie, no chyba że @dinek300 podał

W sumie w grach różnica między i5 a i7 jest mała ale skoro żeś bogaty to dlaczego by nie? :D

Opublikowano

Ja jestem zdania że 5500zł na komputer do gier to max. Reszta kasy na dobry monitor (ok 1200zł) i jeszcze zostaje. Ale jeśli już... Złożyłem dla rozrywki ale przy okazji jest mniej więcej wart ceny.

Takie coś mianowicie + koniecznie kiedyś chłodzenie typu H110 (na start to trochę słabo) http://www.morele.net/inventory/info/TKJ6kK/

O wydajność w grach troszczą się dwie GTX780, które dość sporo przewyższają jedną GTX 780TI. Zasila je najcichszy zasilacz na rynku o mocy 750W. Jest też wystarczający i5 (do samego grania potencjału i7 nie wykorzystasz więc jak widać nawet jak na tyle kasy to trochę średnio) z chłodzeniem z wyższej półki. Masz tu też 256GB SSD od Plextora (potem już jest tylko najlepszy na rynku Samsung) i 1TB dysku magazynowego (można kupić Blacka). A płyta będzie świetnie wyglądać przez okno w wyciszanej obudowie.

Cud, miód lecz starczy maszynka za 5500zł.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Ja jestem zdania że 5500zł na komputer do gier to max. Reszta kasy na dobry monitor (ok 1200zł) i jeszcze zostaje. Ale jeśli już... Złożyłem dla rozrywki ale przy okazji jest mniej więcej wart ceny.

Takie coś mianowicie + koniecznie kiedyś chłodzenie typu H110 (na start to trochę słabo) http://www.morele.net/inventory/info/TKJ6kK/

O wydajność w grach troszczą się dwie GTX780, które dość sporo przewyższają jedną GTX 780TI. Zasila je najcichszy zasilacz na rynku o mocy 750W. Jest też wystarczający i5 (do samego grania potencjału i7 nie wykorzystasz więc jak widać nawet jak na tyle kasy to trochę średnio) z chłodzeniem z wyższej półki. Masz tu też 256GB SSD od Plextora (potem już jest tylko najlepszy na rynku Samsung) i 1TB dysku magazynowego (można kupić Blacka). A płyta będzie świetnie wyglądać przez okno w wyciszanej obudowie.

Cud, miód lecz starczy maszynka za 5500zł.

i5 i SLI z 780?

Magazynier płakał, jak pakował...

Do tego pakowanie SLI dla newbie jest słabym pomysłem, wbrew pozorom @pb14 podał dobry zestaw, ewentualnie do niego można dać SLI z 780, chociaż w takim budżecie przydałoby się wodowanie, ale znowu dla newbie to zły pomysł.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Daj speedtest.net swój.

Ja bym walnął Xeon lub i7 jeśli będziesz robił OC + R9 290X, do tego dobrze wyposażona obudowa z dobrym coolerem cpu żeby było cichutko, szybkie pamięci (2x4, 4x4 lub 2x8), zasilacz BQ L8 minimum, fajnie by było żeby jakiś z goldem już wszedł. SSD Plextora, HDD WD RED. To taki zarys. Reszta na peryferia.

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/wpAHwm/

Totalnie full wyjebany zestaw. Na tym odpalisz wszystko. 

Co do grafiki, ktoś tam mówił że GTX 690 lepszy jest od 780 już nie pamiętam kto, opyla się zamiast 780 zainwestować w 690?

Daj speedtest.net swój.

Ja bym walnął Xeon lub i7 jeśli będziesz robił OC + R9 290X, do tego dobrze wyposażona obudowa z dobrym coolerem cpu żeby było cichutko, szybkie pamięci (2x4, 4x4 lub 2x8), zasilacz BQ L8 minimum, fajnie by było żeby jakiś z goldem już wszedł. SSD Plextora, HDD WD RED. To taki zarys. Reszta na peryferia.

speed test

skacze od 3 do 5

Carl Johnson Aka CJ

Kings Never Die

Opublikowano

A 5 lat gwarancji które dają cię przekona? :)

No niby fajnie że aż tak długo ale jednak chciałbym jak najwięcej mocy w tej zabawce, do gtx 690 dają 3 lata gwarancji która wgl jest mi nie potrzebna bo hajsik tutaj nie gra roli popsuje sie= zapłacę za naprawę ;p

--Edit--

Wgl teraz zauważyłem ze nie pisałeś tego do mnie xD

To opyla się GTX 690 czy 780 w końcu :D?

Carl Johnson Aka CJ

Kings Never Die

Opublikowano

Gtx 690 to niewypał. Podobnie jak radeonowskie 7990. To są 2 rdzeniowe grafiki.

A są niewypałami gdyż:

1. Nowe są nie do dostania

2. Niewiele wydajniejsze niz 780 ti

3. 3x drozsze od 780 ti (tak, 3x, nawet 6000zl potrafily kosztowac)

4. Mają tylko referencyjne chlodzenia

5. Strasznie się grzeją

6. Przez kiepskie chłodzenie nie da się ich podkręcić.

Gwarantuje, że na MSI lightning możesz tak wykręcić tego 780 ti że pobije 690. Choć osobiście, gdybym miał tyle kasy co ty inwestowałbym w chłodzenie cieczą i piękny komputerek z oknem. Na tym wykręcisz znacznie mocniej podzespoły + wygląd będzie z*******y, minusem jest niestety cena. Koszt chłodzenia liquidem to jakies 1000zl przy procku i gpu.

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/wpAHwm/

Totalnie full wyjebany zestaw. Na tym odpalisz wszystko. 

Dlaczego nie 4690K? Ma lepszą pastę pod IHS, czyli nie grzeje się jak zwykły Haswell.

A mowa o tym, że wadą jest referencyjne chłodzenie w 690/7990 w takim budżecie jest nie na miejscu. Jak ktoś kupuje kartę o takiej wydajności i cenie, to kupuje do tego bloki wodne i zalewa, albo zakłada customowe chłodzenie. Z resztą w przypadku HD7990 referent nie był taki zły. I były też autorskie, Club3D, XFX, PowerColor.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

Moze i autorskie byly, w zyciu w rekach mialem jednego radeona 7990 z 3 wentylaroami (nie wiem czy to referent czy nie) oraz 2 gtx-a 690 (na referencie z wentylatorem na środku).

Jakby autor był totalnym burżujem, to niech zakupi 2x gtx 690 oraz gigabyte z87 sniper pod ciecz i kręci. Ale w sumie to gra nie warta świeczki, bo nie ma takich monitorów które pokazałyby tyle fps, co są w stanie wygenerować te 2 karty podkręcone na cieczy w rozdzielczości 4k. Chyba że wolisz zakupić r9 295 x 2, też z*******y zestaw, ale droższy sporo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...