Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Wentylator w przeciwną strone

vance14

Pytanie

Opublikowano

sprzęt już przyjechał  B) ale bomba  B)

ale pojawił się problem, bo chłodzenie raczej powinno być w inną stronę

zdjęcie

305171409235751277297.jpg

da się to przestawić??? czy takie ustawienie jak teraz ma wpływ na efektywnosć chłodzenia??

aha i mam jeszcze pytanie. do czego służy IEEE 1394 FireWire???

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kamil40013
Opublikowano

Chodzi ci o plakietkę z nazwą coolera ? To nie ma na nic wpływu. Ale możesz założyć go odwrotnie jeżeli chcesz, powinno się dać, tylko to nic nie zmieni.

Tak ciężko było użyć wyszukiwarki ?

http://pl.wikipedia.org/wiki/FireWire

Gość kamil40013
Opublikowano

@kamil40013

dobra tylko po poziomej stronie są otwory na śrubki, a po pionowej (jak chce zrobic) ich nie ma.

a po co mi to? niedlugo jesli bedzie wszystko dobrze dzialac to kupie wentylator 120mm wciagajacy i 80mm wyciagajacy dlatego chce to przestawic. jak nie przestawie to po prostu nie wejdzie

tutaj masz zobrazowane

631781409245905277297.png

te biale kólka czyli otwory na śrubki. niestety nie ma ich po drugiej stronie ;/

Masz zamiar obrócić cooler tak jak jest na tym obrazku ?

839071409247086394701.jpg

Jeżeli, to miałeś na myśli, to to jest nie możliwe. Chyba, że zmodyfikujesz podstawkę, bądź dopasujesz inną, bądź kupisz inną płytę.

Ja myślałem, że ty chcesz odwrócić cooler tak aby plakieta nie była do góry nogami, czyli o 180 stopni.

Cooler był domyślnie sprzedany bez wentylatora ?

Gość kamil40013
Opublikowano

Tak czy na odwrót temperatury będą te same. Nie ma o co się martwić. To jest tylko kwestia wizualna.

Opublikowano

o to dobrze. na razie tak niech zostanie. jednak pozniej bedę chciał to przerzucić na dobrą stronę, wiec jak to zrobić? jak wiecie to powiedzcie lub dajcie linka

Opublikowano

dobra wystarczyło od spodu płyty głównej płaskim śrubokrętem wdusić te co trzymają i już sobie przestawić :D udało się, teraz jest git :D

Opublikowano

@rafor4

dobra ale uniemożliwi mi to montaż wentylatora, który wyciągnie powietrze.

muszę w jakiś sposób zająć się tą (jak się dowiedziałem) ramką czyli ją zdjąć i włożyć jak powinna. tak wygląda ramka

796301409260758277297.jpg

czy da się w jakiś sposób obrócić tą ramkę, by śruby nie były jak teraz poziomo, tylko pionowo? czyli jakby obrócić całą tą ramkę o 90 stopni

Gość kamil40013
Opublikowano

o to dobrze. na razie tak niech zostanie. jednak pozniej bedę chciał to przerzucić na dobrą stronę, wiec jak to zrobić? jak wiecie to powiedzcie lub dajcie linka

Ale po co ci to robić !?

Po prostu zdejmujesz cooler i zakładasz go na prawidłową stronę, być może nie będzie się go dało odwrócić i wtedy nic z tym nie zrobisz, chyba, że odwrócisz plakietkę. Ale takie coś zupełnie nie ma sensu. Będzie ci, to przeszkadzać podczas pracy ?

@Edit

Jak się nie znasz, to lepiej nie ruszaj.

Opublikowano

Też mam w taki sposób jak ty teraz zamontowane chłodzenie, na górze mam wentylator i po lewej dodatkowy wiatraczek. Wszystko chodzi jak powinno. Temperatury są bardzo niskie wszystkich podzespołów i nic się nie dławi. Sprawdź tylko czy powietrze z coolera leci w dół czy w górę (o ile tam po środku jest w ogóle wentylator).

Opublikowano

@kamil40013

dobra tylko po poziomej stronie są otwory na śrubki, a po pionowej (jak chce zrobic) ich nie ma.

a po co mi to? niedlugo jesli bedzie wszystko dobrze dzialac to kupie wentylator 120mm wciagajacy i 80mm wyciagajacy dlatego chce to przestawic. jak nie przestawie to po prostu nie wejdzie

tutaj masz zobrazowane

631781409245905277297.png

te biale kólka czyli otwory na śrubki. niestety nie ma ich po drugiej stronie ;/

Gość kamil40013
Opublikowano

@rafor4

dobra ale uniemożliwi mi to montaż wentylatora, który wyciągnie powietrze.

muszę w jakiś sposób zająć się tą (jak się dowiedziałem) ramką czyli ją zdjąć i włożyć jak powinna. tak wygląda ramka

796301409260758277297.jpg

czy da się w jakiś sposób obrócić tą ramkę, by śruby nie były jak teraz poziomo, tylko pionowo? czyli jakby obrócić całą tą ramkę o 90 stopni

Z  tego co  widzę, to  ramka jest na plastikowych zaczepach. Spróbuj ją zdjąć i zamontować o 90 stopni w lewo lub prawo. To będzie wymagać demontażu coolera, bądź płyty głównej. Jeżeli ta ramka jest  o równych wymiarach z każdej strony, to powinna pasować w każdej pozycji.

Jeżeli  nie będzie pasować, to oznacza, że  nie  da się nic więcej zrobić. No chyba, że kupisz nową płytę główną z takimi otworami jakie tobie będą pasowały.

ps. Z twojego zdjęcia wynika, że masz możliwość zamontowania wentylatora wyciągającego powietrze z dolnej strony coolera.

ps2. Tylko czy jak obrócisz cooler o 90 stopnii, to nie braknie ci przypadkiem miejsca na zasilacz ?

Opublikowano

Masz zamiar obrócić cooler tak jak jest na tym obrazku ?

Jeżeli, to miałeś na myśli, to to jest nie możliwe. Chyba, że zmodyfikujesz podstawkę, bądź dopasujesz inną, bądź kupisz inną płytę.

Ja myślałem, że ty chcesz odwrócić cooler tak aby plakieta nie była do góry nogami, czyli o 180 stopni.

Cooler był domyślnie sprzedany bez wentylatora ?

tak, dokładnie o to mi chodzi.

żeby nie było nieporozumień... moje chłodzenie wygląda tak (jest źle)

305171409235751277297.jpg

a ma być tak (jest poprawnie)

o to chodzi.

kupiłem zestaw czyli płyta główna, procesor i te chłodzenie. ta podstawka do której przykręciłem te chłodzenia (radiator i wentylator) już była

jak się nie da, jak na zdjęciu jest poprawnie. nie rozumiem

przecież kupiłem płytę.. mam kupować kolejną  <_< ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...