Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Nie działa mój plugin/nie czyta go.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich z MPCForum!

Dziś się uczyłem pisać swoje pierwsze pluginy i stworzyłem plugin.

W pluginie o to chodzi, że: Gdy wpiszemy komende: /czesc - Pojawi sie nam wiadomość, że przywitaliśmy chat i na globalnym czacie też się pojawi informacja. Wszystko ładnie, bez błędów, ale gdy wgrywam plugin na FTP i po restarcie serwera, plugin w komendzie /plugins - nie pojawia się! Nie działają także komendy. Tak jakby, tego pluginu w ogóle nie było, nie czyta go. I właśnie z pomocą przyszedłem do was! Możecie mi wyjaśnić, bądź poprawić co tam w tym pluginie nie działa. Oczywiście daje + za dobrą wykonaną prace ;)

Kod Classy (W tym pluginie mam 2 klasy):

Class.Plugin - http://pastebin.com/q8sQTJi4

Class.komendaCMD - http://pastebin.com/xDGmU9Cn

plugin.yml - http://pastebin.com/gxtieGvr

Czekam na waszą pomoc! :D

P.S - Sorry, że chaotycznie, ale spieszyło mi się. Jak komuś to przeszkadza, to mogę to później zmienić ;)

I Like OzZy,

I Like Cake!

Opublikowano

Siema!

Sprawdzałeś, czy wyskakują jakiekolwiek błędy w konsoli, przy włączaniu serwera? (Podczas włączania serwera uruchamiane są też wszystkie pluginy wgrane na niego)

Dlaczego nie ma @Override przy metodzie onCommand(..) w klasie komendaCMD?

Że tak spytam, skąd wytrzasnąłeś sposób rejestrowania komendy? Konstruktor klasy, w której jest zaimplementowany interfejs CommandExecutor chyba musi być pusty (Nie sprawdzałem w innych przypadkach, ale nigdy nie rejestrowałem komendy z konstruktorem posiadającym parametr).

Nie wiem, czy dobrze tam masz (Pastebin czasami szwankuje i zamiast spacji daje tab'y i na odwrót), ale chyba masz zbyt dużo spacji po dwukropku. Mniej więcej powinno to wyglądać tak:

commands:
  czesc:
    description: Przywitaj serwer

Ale tak dla pewności sprawdź, czy w ogóle masz wgrany plik na FTP( xD!) lub zwyczajnie testuj na localhost (Wystarczy, że raz wyeksportujesz plugin i nie masz zbędnego pitolenia się z FTP, startowaniem, reloadowaniem, czy zatrzymywaniem serwera z PuTTy lub czegoś innego).

PS: Popatrz, czy na pewno nie wyrzuca Ci błędów przy włączaniu serwera (Dotyczących Twojego pluginu).

PPS: Łap link: KLIKAJ!

PPPS: Powyższy link to poradnik pisania pluginów mojego kumpla. Sam się z niego uczyłem, naprawdę pomocny (Tylko przy nauce pisania wtyczek na serwery Minecraft!).

@Quasindro

I po co mi dajesz "lajka" skoro Tobie nawet nie pomogłem?

Podarowałeś mi go łaskawie, że się rozpisałem?

Jeżeli pomogłem, to napisz, poinformuj, a nie dawaj jakieś debilne "lajki", które mogą znaczyć praktycznie WSZYSTKO!

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

dodaj @Override przed onCommand i powinno śmigać :)

PS: Nazywaj paczki w sposób: me.Nick.NazwaPluginu.NazwaPaczki, a nie plugin.plugin ;)

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngKnullaDu @S0L1D3R

Konstruktor nie musi być pusty (skoro nigdy nie korzystałeś z niego w klasie z funkcją to jak odwołujesz się do funkcji z głównej klasy? Mam nadzieję że nie 'public static Costam instance;'?).

@Override nie jest wymagane.

(btw. paczki nazywamy małymi literami)

@Topic:

Poza tym, że plugin jest napisany beznadziejnie (nie trzyma się standardów itp. itd., jest niepotrzebny "if" itp. itd.) to kod jest dobry (tzn. działający).

Sprawdź, czy w konsoli pojawia się "Plugin Zostal wlaczony!" - jeśli nie, to znaczy że twojego pluginu w ogóle nie ma w folderze 'plugins' (być może wgrywasz do złego folderu?)

Opublikowano

Ok, zaraz wszystkie wasze odpowiedzi posprawdzam! Za same napisanie pomocy dam wam po +

I Like OzZy,

I Like Cake!

Opublikowano

Ok, sprawdziłem i nic z waszych porad nie pomogło mi :( Sprawdziłem te błędy w konsoli i pokazuje, że jest błąd z "plugin.yml", czyli zapewne mam coś spieprzone z plikiem xD

Jeszcze teraz, utworze kolejny projekt i sprubuje z tego poradnika co mi podaliście. Może wcześniejsze "poradniki" mi nie pomagały?

I Like OzZy,

I Like Cake!

Opublikowano

Siemano! :D

@ozzy132

Eh, nie poddawaj się.

Jeżeli wyskakuje Ci błąd to rozwiąż go!

Skoro chcesz się w tym parać to próbuj, nie ulegaj tym złym errorom! xD

Podaj mi błąd, a ja Cie naprowadzę na jego rozwiązanie <3

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

@ozzy132

Zamiast tworzyć nowy projekt, po prostu sprawdź swój plik YAML Validatorem, a on powinien pokazać gdzie jest błąd. ;)

W konsoli też jest to napisane.

Opublikowano

@S0L1D3R

Ja się nie poddaje :D, tylko powiedziałem, że utworze kolejny projekt i po próbuje z tam tym TUTem.

[10:28:47 ERROR]: Could not load 'plugins\Plugin.jar' in folder 'plugins' org.bukkit.plugin.InvalidDescriptionException: Invalid plugin.yml

Jeszcze mam pytanie:

Jeśli mam np. plugin pisany na wersje Bukkit: bukkit-1.7.2-R0.3, to muszę też mieć silnik na serwerze "R0.3"? Mi się wydaje, że chyba tak, ponieważ mam na serwerze "R.02"

I Like OzZy,

I Like Cake!

Opublikowano

Mi się zdaje, choć nie jestem najlepszy w te klocki, że błąd istnieje z nazwą klasy "Plugin", mógłbyś spróbować zmienić nazwę klasy na jakąś konkretniejszą,

oraz w name: Plugin też na inne, przed description dałbym 1 tabulatora, nie wiem czy takie zmiany mają znaczenie ale może coś to da.

Opublikowano

@S0L1D3R

Naprawdę, dziękuje ci za ten tut który mi podałeś! Napisałem trochę tego pluginu z tą wiadomością tekstową i jak na razie działa. Teraz spróbuje edytować mój plugin z tego tuta, to może zadziała. Daje Plusa

Zamkykam temat, dziękuje wam wszystkim za pomoc! Jak będę miał już jakiś ciekawy plugin, to na pewno umieszcze na forum! :D

I Like OzZy,

I Like Cake!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...