-
👋 Witaj na MPCForum!
Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎
- ✅ Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
- ✅ Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
- ✅ System prywatnych wiadomości
- ✅ Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
- ✅ Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy
👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!
Zarejestruj się teraz
- 0

Pytanie
Karosek98
Karosek98
Witam,
Wszystko zaczęło się kilka dni temu gdy zauważyłem delikatny spadek wydajności mojego laptopa. Mowa o MSI GE600, czyli maszynie która nie ma prawa przez dłuższy czas działać dobrze. Sytuacja przedstawiała się tak: programy i gry uruchamiały się troszeczkę wolniej ale najbardziej denerwowała powolna reakcja komputera na wpisywany tekst. Literki wyświetlały się z niewielkim opóźnieniem - mega irytujące. O swój komputer bardzo dbam bo do najlepszych nie należy, codziennie czyszczę go CCleanerem i Odkurzaczem oraz co kilka dni defragmentuję dyski C i D za pomocą Perfect Disc. Tak czy siak myślałem, że to jakiś wirus. Avast nic nie wykrył za to Dr.Web CureIt! znalazł trzy trojany. Po usunięciu ich myślałem, że wszystko będzie w porządku niestety nadal system zamulał. Na tamtą chwilę zainstalowanych miałem kilka gier i programów więc od razu zdecydowałem się na format. Po wgraniu nowego Windowsa postanowiłem poszukać innego antywirusa niż Avast. Ostatecznie zdecydowałem się na BitDefender + Comodo Firewall lecz komp tak zwolnił, że nawet po najechaniu myszką na ikonkę ta podświetlała się dopiero po chwili. Odinstalowałem oba programy, zaraz potem chciałem przywrócić system lecz ten już nie chciał się normalnie włączyć więc ponownie zdecydowałem się na format. Na początku wszystko było pięknie. Znów zainstalowałem Avasta i inne programy takie jak Skype, Steam, Gimp, Odkurzacz, CCleaner, Perfect Disc, WinRAR i kilka innych pierdół. Wszystko wydawało się w porządku, lecz niestety gdy ściagnąłem pakiet Office znowu coś rypło. System muli ale najgorsze jest to opóźnienie we wprowadzanym tekście. Nie ma opcji bym złapał jakiegoś wirusa od momentu ostatniego formatu. Po odinstalowaniu pakietu Office laptop nadal działał słabo ale nieco lepiej niż po instalacji MC Office. Myślałem że jakiś proces zżera mi dużo pamięci ale wyczyszczenie autostartu nic nie dało. W menadżerze zadań i tak nie było widać nic niepokojącego. Teraz gdy korzystam jedynie z przeglądarki, zużycie CPU dochodzi do maks 10% a pamięci fizycznej do 25% to system działa jakby był nieczyszczony przez przynajmniej 5 lat. Pisanie tego tekstu to katorga gdy litery tak lagują. Kompletnie nie wiem co mam o tym myśleć. Błagam o pomoc, do 1 września chciałbym się z tym kompem uporać...
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.