Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szybkie sprawdzanie zawartosci pliku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Macie jakiś pomysł jak sprawdzić czy ciąg znaków istnieje w pliku(chodzi mi o szybkość, bo przy większych plikach ładowanie całej zawartości do programu jest problematyczne).

Opublikowano

Ładuj po kawałku i sprawdzaj.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Nie ma innej możliwości niż normalnie gdyż musisz wczytać plik do pamięci żeby uzyskać dostęp do jego zawartości. Jedynym co tu wymyślisz może być wczytywanie pliku po kawałku ale wtedy w efekcie końcowym potrfa to więcej czasu niż normalnie z tym że nie trzeba będzie aż tyle pamięci wykorzystać ;) No chyba że wiesz w jakim miejscu znajduje się wyszukiwana faza, możesz wtedy zmniejszyć zakres wyszukiwania, co za tym idzie przyśpieszyć je. Ale przy prędkości obecnych komputerów oraz prędkościami dysków serio nie wydaje mi się żeby istniała potrzeba przyśpieszania wyszukiwania - wszysko potrzebuje trochę czasu dla siebie ;)

Pozdrawiam,
Paweł 'asrv'

"Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher."
~A. Einstein

Opublikowano
Jedynym co tu wymyślisz może być wczytywanie pliku po kawałku ale wtedy w efekcie końcowym potrfa to więcej czasu niż normalnie

Niekoniecznie.

@Edit

z moich testów wynika, że mój HDD czyta pliki szybciej niż SATA III może wydolić ;d

Pewnie przez to, że system je jakoś buforuje.

Nie mam teraz czasu na zabawy z tym, ale jestem na 99% pewien, że różnica będzie niezauważalna.

Tylko dla jakichś rozsądnych rozmiarów bufora, np 2^16 bajtów.

Opublikowano

Wczytywanie po kawałku wydaje sie byc najrozsadniejsze (autor tematu nie podal za wiele informacji, w sumie to nie podał żadnych). Jeśli nie mamy pojęcia, gdzie jest szukana fraza a plik jest bardzo duży to jest to metoda optymalna. Co jesli plik ma 100MB a fraza znajdue sie w pierwszym megabajcie? Wczytywanie calosci nie ma sensu. Z drugiej strony, wczytywanie po 1kb pliku o dlugości 20kb teoretycznie może wydłużyć proces.

testy, testy i jeszcze raz doświadzcenie i zdrowy rozsądek. Jeśli to jakiś plik typu prosta baza danych, w dodatku duży to mozna pokusic sie o cos w rodzaju indeksacji.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...