Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Monitor ultrawide

kszpata

Pytanie

Opublikowano

Witam, zakupiłem monitor LG 29EA73- jest to 29 calowy monitor o rozdzielczości 2560/1080 i proporcjach 21:9(kinowe). No więc problem polega na tym iż filmy wyświetlane na ekranie mają czarne paski po bokach a chyba nie powinno ich być wgl. W grach nie ma problemu obraz jest na całym monitorze. Problem nie leży po stronie karty graficznej bo nie jest stara GTX 770. W menu monitora nie można także ustawić proporcji 21:9 bo nie widać całego pulpitu( znika pasek z menu start) mogę ustawić panoramiczny, 1:1 lub oryginalny. Posiadam windows 8.1  Szukałem już na prawdę długo i nigdzie nie mogę znaleźć co z tym zrobić. Z góry dziękuję za pomoc. Dodam jeszcze że pulpit jest oczywiście idealnie dopasowany nie ma żadnych pasków, chodzi tylko o filmy online.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W karcie jest ustawione 2560/1080, sterownik zainstalowany, i sprawdziłem teraz filmy z płyty też mają czarne paski po bokach(chodzi o te które w formacie 16:9 są na dole i na górze)  Może ktoś z forum posiada taki monitor i wie co z tym zrobić ? byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Opublikowano

Tylko przecież format kinowy to oryginalny format każdej gry czy filmy wychodzącego ze studia :D  A chodzi też o sam fakt że nie mogę ustawić formatu 21:9 na samym monitorze bo nie widać pasku menu start. A przecież to jest jednak MONITOR i takie coś nie powinno wystąpić. Tym bardziej że format kinowy w monitorze to jego największa zaleta :D W internecie ludzie piszą że taki monitor jest o wiele lepszy do oglądania, renderowania itd. Więc moje pyt dot problemu dalej podtrzymuje.

Opublikowano

pozostaje rozciągać filmy albo powiększać/, opcje masz w playerze a jak nie masz to sobie zmień na inny i sprawdzaj , to przecież tylko twoja wina  że masz niestandardowy rozmiar obrazu nadający się od oglądania filmów formatu kinowego a nie zwykły formatu FullHD

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

ju z ci napisałem trzeba rozszerzyć obraz w playerze , może opcjach TV ( sprawdź sobie chyba opcja dopasowania rozdzielczości ) , bo jak ma ci się obraz Full HD zmieścić 1920x1080 zmienić w całości na 2560x1080 skoro jest MNIEJSZY

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

To ustaw ręcznie rozdzielczość w ustawieniach karty albo sprawdź czy są sterowniki do tego monitora.

Jest lepszy bo można go podzielić na dwa pulpity

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...