Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak dbać o system windows bez bałaganu, zbędnych plików, wirusów.

Gość Lord Assasin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. W dzisiejszym poradniku zaprezentuje Wam ''Jak dbać i system windows bez bałaganu i zbędnych plików, wirusów.

Zaczynajmy. ;) 

Podczas instalowanie różnych programów czytaj co jest napisane na ekranie i odznaczaj wszelkie instalowanie toolbarów, czy to ustawienie stron startowych, itp. Ostatnio coś się stało, że nawet darmowe programy chcą nam naściągać różnych śmieci.

''Utrzymywanie porządku w folderach windows''. Może absolutnie nie będzie to konieczne, ale zawsze warto napisać.

1Nie instaluj nic na partycji C:. utwórz sobie na dysku D:.(lub też innym jak kto woli) na nim stwórz sobie własny folder w stylu ''Program files'' i pamiętaj że instalując każdy program stwórz dla niego osobny folder. To oczywiście pomoże utrzymywać porządek. Na pulpicie staraj mieć jak najmniej ikonek gier/programów/piosenek/zdjęć zawsze stwarzaj sobie folder ''Zdjęcia'' ''Muzyka'' ''Pliki/Gier'', itp. Wiele ikon spowalnia windę i wszelkie pliki muzyka/zdjęcia też pakuj na inne partycje, windows powinien mieć jak najwięcej miejsca dla siebie.

Co do skrótów na pulpicie ja zawsze robię tak: Utworzyłem sobie na pulpicie specjalny folder i nazwie ''Skróty'', w nim podfoldery tematyczne (muzyka ,grafika, gry, internet,  system, itp). W tych folderach oczywiście nadzwyczajnie umieszczam skróty do programów wszelkich i na pasku na dole ekranu utworzyłem sobie nowy pasek narzędzi ustawiony na ten folder. Mamy dzięki niemu mamy na pasku skrót , a jak na niego kliknę , to otwiera mi się menu ze skrótami do wszystkich programów, o wiele 

wygodniejszy, niż Start menu systemowe.

2. Jak czyścić komputer ze zbędnych plików, śmieci, itp: Do czyszczenia stron, rejestrów, czy innych komplementów polecam program CCleaner, a co do skrótów na pulpicie ja zawsze robię tak: Utworzyłem sobie na pulpicie specjalny folder o nazwie ''skróty'', a nim podfoldery tematyczne (muzyka, grafika, gry, internet, system, itp). W tych folderach oczywiście nadzwyczajnie umieszczam skróty do programów wszelkich i na pasku na dole ekranu utworzyłem sobie nowy pasek narzędzi ustawiony na ten folder. Mamy dzięki niemu na pasku skrót, a jak na niego klikniemy, to otwiera się nam menu ze skrótami do wszystkich programów. Myślę, że każdy go ma i pomaga.

Download:

http://www.dobreprogramy.pl/CCleaner,Program,Windows,13061.html

3.  Następny program, to Wise Care 365 jest nieco lepszy niż CCleaner. Dzięki niemu możemy oczyścić w pełni system. Posiada takie opcje jak defragmentacje dysku, czyszczenie rejestru, defragmentacje rejestru, czyszczenie zaawansowaneoptymalizacje systemu. Mi zwolniło przez ten program aż do 5GB na dysku i przede wszystkim pomaga nam wyłączać programy, które spowalniają nasz start systemu. 

Download:

http://www.dobreprogramy.pl/Wise-Care-365,Program,Windows,35514.html

4. program to System Ninja, dzięki niemu wyszukuje nam wszystkie zbędne pliki systemu i śmieci.  Pozwala zachować porządek na naszym komputerze.

Download:

http://www.dobreprogramy.pl/System-Ninja,Program,Windows,20570.html

5. Program do szukania wirusów trojanów/keylogerów na swoim komputerze polecam Malwarebytes Anti-Malware, wyszukuje nam wszystkie keyloggery/wirusy na komputerze. 

Download:

http://www.dobreprogramy.pl/Malwarebytes-AntiMalware,Program,Windows,13117.html

Opublikowano

To już lepiej użyć programów Unchecky, lepsze rozwiązanie niż dokładne patrzenie na instalatory. CCleaner nic takiego nie robi, już lepiej użyć TFC Temp File Cleaner. MBAM usuwa tylko malware, więc większość wirusów może zostać w systemie.

Opublikowano

To już lepiej użyć programów Unchecky, lepsze rozwiązanie niż dokładne patrzenie na instalatory. CCleaner nic takiego nie robi, już lepiej użyć TFC Temp File Cleaner. MBAM usuwa tylko malware, więc większość wirusów może zostać w systemie.

Tak, ale takie programy jak Wise Care 365 już pomagają.

Opublikowano

Nie, nie ma czegoś takiego jak program do optymalizacji systemu, wszystkie te gameboostery, wise care itd itd to fake, zaśmieca tylko system i wyłącza 3/4 procesy które można ręcznie wyłączyć.

Opublikowano

Nie, nie ma czegoś takiego jak program do optymalizacji systemu, wszystkie te gameboostery, wise care itd itd to fake, zaśmieca tylko system i wyłącza 3/4 procesy które można ręcznie wyłączyć.

Oj no nie wiem, ja jakoś mam je i pomagają całkiem dobrze jak dla mnie w oczyszczaniu komputera ze śmieci. ;)

Ps: Dla Ciebie wszystko jest ''fake''.

Opublikowano

Nie rozumiem po co ten poradnik -.- To że napisałeś o tych programach nie znaczy że ktoś kto to zobaczy a jest bardzo, bardzo zielony (np mój dziadek który nigdy nie miał styczności z komputerem :D) będzie już wiedział co i jak. Opisałbyś dokładniej te programy dałbyś screeny jak co ustawić itp. Wg mnie bezużyteczny TUT ;) Pozdrawiam

PS. To nie hejt ^_^

Opublikowano

Oj no nie wiem ja jakoś mam je i pomaga całkowicie  w oczyszczaniu komputera ze śmieci ;) PS:Dla ciebie wszystko jest fake.''//

Po prostu te programy gówno dają, są bezużyteczne (nie mówię o MBAM). Te programy tylko uszkadzają pliki systemowe (mowa o gamebosterach itd)

Opublikowano

Nie rozumiem po co ten poradnik -.- To że napisałeś o tych programach nie znaczy że ktoś kto to zobaczy a jest bardzo, bardzo zielony (np mój dziadek który nigdy nie miał styczności z komputerem :D) będzie już wiedział co i jak. Opisałbyś dokładniej te programy dałbyś screeny jak co ustawić itp. Wg mnie bezużyteczny TUT ;) Pozdrawiam

PS. To nie hejt ^_^

Rozumiem, że krótki opis ich nie wystarczy. Jak będę pisać następny poradnik, to się postaram bardziej opisywać więcej szczegółów, ale poradnik jest. :)

Po prostu te programy gówno dają, są bezużyteczne (nie mówię o MBAM). Te programy tylko uszkadzają pliki systemowe (mowa o gamebosterach itd)

Nie wiem czy wiesz, ale ten poradnik nie jest ''Dla znawców komputerów''. Rozumiem, że wiele wiesz i wiele przeszedłeś w tej dziedzinie, ale dla początkujących się przydadzą się te programy. ;) 

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngCzłowiekLorda tu nie chodzi o to że krótki ale ogólnie raz że rozsypał ci się poradnik, a dwa to jest to że zrobiony jest w pośpiechu nie przemyślany. Jeśli chcesz tak bardzo te lajki to się postaraj ;) Taka drobna rada

Opublikowano

@CzłowiekLorda tu nie chodzi o to że krótki ale ogólnie raz że rozsypał ci się poradnik, a dwa to jest to że zrobiony jest w pośpiechu nie przemyślany. Jeśli chcesz tak bardzo te lajki to się postaraj ;) Taka drobna rada

Tu nie chodzi o lajki. Zrobiłem ten poradnik z nudów, więc dla Ciebie ta ''mała rada'' jest. Wiem, że każdy ma swoją opinie i dla początkujących się przydadzą te programy.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...