Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poradnik dotyczący czyszczenia komputera

pat531

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czym grozi brudny komputer? 

1. Wentylatory słabiej działają to znaczy stają się głośniejsze i ich efektywność pracy spada.

2. Radiatory gorzej odprowadzają ciepło to znaczy na radiatorze znajduje się w 70% wentylatory który wpycha kurz w szczeliny radiatora z czym to się wiąże gorzej odprowadza ciepło.

3. Możliwe jest zwarcie jak dostanie się trochę wilgoci do obudowy 

4. wolniejsza praca bądź niestabilna praca procesora dlatego iż przez kurz jest gorsze odprowadzanie ciepła i przez to procesor się grzeje 

5. komputer z kurzem gorzej wygląda jak się do niego zagląda albo jak ma się uczulenie na kurz

Jak pozbyć się efektywnie kurzu ze środka komputera? 

1. Narzędzia: 

• śrubokręt do odkręcenia obudowy i podzespołów
  • pędzelek
  • sprężone powietrze / odkurzacz 
  • Pasta termo-przewodząca (jak znajduje się dużo kurzu i trzeba odczepić cooler)

2. podzespoły: 

• Zasilacz od niego najlepiej zacząć bo w nim właśnie najbardziej magazynuje się kurz. Zazwyczaj wystarczy wciągnąć/przedmuchać kurz ze wszystkich stron, jeżeli to nie pomaga będzie trzeba rozkręcić obudowę zasilacza
  • Procesor bardzo dużo kurzu "chowa" się w szczelinkach radiatora przy procesorze (co jak wspomniałem wyżej skutecznie blokuje odprowadzanie ciepła) w przypadku małej ilości kurzu wystarczy tak samo jak w przypadku zasilacza wyczyścić radiator jednak jeżeli jest duża warstwa kurzu będzie trzeba odczepić wentylator od radiatora i oczyszczenia 2 elementów za pomocą odkurzacza i sprężonego powietrza, czasem pędzelka. Nie zapomnijcie, że jak będziecie nakładać cooler trzeba posmarować pastą termo-przewodzącą.
  • Karta graficzna w zasadzie wystarczy tak samo przeczyścić jak w przypadku procesora.
  • Płyta główna najlepiej jest przedmuchać cały kurz sprężonym powietrzem i odkurzyć tam w środku a w trudno dostępnych miejscach użyć pędzelka.
  • Obudowa należy przedmuchać/odkurzyć obudowę w celu nie osadzenia się kurzu na podzespołach 

PS. Czasami producenci zasilaczy i kart graficznych nie pozwalają rozkręcać obudowy co wiążę się, że stratą gwarancji.

jeżeli znacie jakieś inne sposoby piszcie w komentarzach dopiszę je do głównego postu 

Liczę na zdjęcie kilku %

Opublikowano

• Zasilacz od niego najlepiej zacząć bo w nim właśnie najbardziej magazynuje się kurz. Zazwyczaj wystarczy wciągnąć/przedmuchać kurz ze wszystkich stron, jeżeli to nie pomaga będzie trzeba rozkręcić obudowę zasilacza

Zapomniałeś dodać że czasami można stracić gwarancje na zasilacz jeśli się rozkręci obudowę. Niewiele producentów pozwala na to. To samo z kartami graficznymi.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Zapomniałeś dodać że czasami można stracić gwarancje na zasilacz jeśli się rozkręci obudowę. Niewiele producentów pozwala na to. To samo z kartami graficznymi.

dodane, dzięki :) 

Słabe. Mógłbyś się więcej rozpisać. Może jakieś fotki?

nie ma co dawać zdjęć bo chyba każdy wie jak wyglądają podzespoły i narzędzi.

Opublikowano

dodane, dzięki :)

nie ma co dawać zdjęć bo chyba każdy wie jak wyglądają podzespoły i narzędzi.

Również każdy kto by chciał musiał by wpisać w internecie ''Czyszczenie komputera'' i ma takich malutkich poradników jak ty napisałeś ''1000'', a poza tym jest tutaj w tym dziale sporo takich poradników. 

Co do poradnika, to zrobiłeś ze swojej własnej woli i się przyda niektórym osobom.

• 6 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Nie mozna czyscic odkurzaczem, juz tlumacze dlaczego. Jesli odkurzacie przykladowo procesor, a na nim jest wiatraczek, podczas odkurzania wiatrak sie kreci, co daje dodatkowe napiecie, wiec plyta glowna moze sie spalic, tak samo jak z karta graficzna

Opublikowano

­Właśnie zastanawiam się ile jest prawdy w tym, że kręcący się wiatraczek od karty graficznej, czy procesora może uszkodzić jakiś podzespół komputerowy? Takie pytanie, bo nie wiem czy TuT jest bezpieczny.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Nie mozna czyscic odkurzaczem, juz tlumacze dlaczego. Jesli odkurzacie przykladowo procesor, a na nim jest wiatraczek, podczas odkurzania wiatrak sie kreci, co daje dodatkowe napiecie, wiec plyta glowna moze sie spalic, tak samo jak z karta graficzna

Nie wolno odkurzaczem, prawda, ale powod jaki podales jest co najwyzej niepowazny, to samo kiedy uzywamy sprezonego powietrza, tez sie kreca i jakos nic nie jest

­Właśnie zastanawiam się ile jest prawdy w tym, że kręcący się wiatraczek od karty graficznej, czy procesora może uszkodzić jakiś podzespół komputerowy? Takie pytanie, bo nie wiem czy TuT jest bezpieczny.

niby w jaki sposob?

­

Opublikowano

­Tak jak kolega wyżej napisał, wytwarza się niby napięcie i to jest prawda, czyli może coś się uszkodzić. Mówienie, że nie bo nie, nie jest dowodem, po prostu mnie nie przekona.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

A wiecie że podczas czyszczenia komputera trzeba go uprzednio wyłączyć? A jeśli pan wyżej miał na myśli komputer wyłączony to jakim cudem WENTYLATOR (bo wiatraki to się i owszem kręcą ale na polu. W komputerach mamy wentylatory) miałby wywołać jakiekolwiek zwiększenie napięcia skoro nie jest podłączony do zasilania? O ile dobrze zrozumiałem to tak to wygląda.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Nawet jakby się dostało jakimś cudem napięcie chociażby tego 1 volta to i tak wentylator by to zużył automatycznie na poruszenie wirnikiem i byłby koniec tego napięcia..

• 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam odkurzacz możliwością podpięcia rury także do wylotu dzięki czemu czyszczę kompa w minutę a wcześniej musiałem to robic 10-15minut sprężonym powietrzem. Jak nie macie opcji podłączenia rury do wylotu to polecam srebrna taśme :D

Maksymalnie 5 linii w sygnie.

Opublikowano

Dobry poradnik :). Ja osobiście polecam sprężone powietrze i szmatkę do okularów ( jeśli macie szybkę w obudowie )

• 2 lata później...
Opublikowano

Przejrzysty poradnik, od siebie mogę polecić, aby czyścić maszynę regularnie, zwłaszcza w okresach zimowych :-)

• 1 rok później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Nie mozna czyscic odkurzaczem. Jesli odkurzacie przykladowo procesor, a na nim jest wiatraczek, podczas odkurzania wiatrak sie kreci, co daje dodatkowe napiecie, wiec plyta glowna moze sie spalic, tak samo jak z karta graficzna :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...