Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Koles grozi mi adwokatem.

JanDychacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Wczoraj wystawilem na Allegro z kolegą aukcje, na której sprzedawaliśmy skiny do cs'a. 1 skin - 1zł. Chyba każdy wie, że na takiej aukcji dostaje się same gówno. 3 osoby kupily po 50 zl, byly w miare zadowolone (?), ale przyszedl jakis typek. No to za 50 dalismy mu tak 70 skinow, jakies pamiatki i stat traki, ale mu sie nie podobalo. Mówil, ze jestesmy oszustami, ze mam dac mu dowód jak losuje te skiny. Na aukcji napisane jest, ze skiny sa LOSOWE, ale nie jest apisane jakie to mogą być skiny. Tzn napisałem, zej est szansa na skina za 40 dolców, ale wiecie, szansa zawsze jest.

No to tak jak móiwlem koles pisal mi na gg, ze jestem jebanym oszustem i, ze zglosi to do sądu. Mialbym na to wyjebane, ale koleś ma mój adres i jest z tego samego miasta. Szczerze to mógłby mi naskoczyć, ale pisał, że wyśle cos na adres i mówil, ze będzie to list od adwokata? (?)

Dodatkowo koleś ma konto na Allegro na falszywe dane, bo szukalem itaka osoba za którą się podaje nie istenieje. Koleś mi wkleił jakiś tekst, któego pewnie nawet nie przeczytal.
Tutaj to jest:

"W prawie polskim nie występuje bezwarunkowe prawo konsumenta do zwrotu zakupionego towaru. Istnienie tego prawa uzależnione jest od takich czynników, jak np. rodzaj zawartej umowy sprzedaży, istnienie wad w zakupionym towarze.

W przypadku, gdy zakup towaru zostanie dokonany w siedzibie sprzedawcy (w jego sklepie), a towar ten jest zgodny z umową, to co do zasady kupującemu nie przysługuje prawo jego zwrotu. Od zasady tej istnieją jednak następujące wyjątki: 
sprzedawca wyrazi zgodę na zwrot towaru; 
sprzedawca stosuje praktykę, iż w określonym terminie przyjmuje zwroty zakupionego towaru, który jest nieużywany, pełnowartościowy oraz ma nieściągnięte metki. 

Natomiast sytuacja przedstawia się odmienne w przypadku, gdy towar został zakupiony poza lokalem przedsiębiorstwa - sklepem sprzedawcy (np. w domu konsumenta) lub na odległość (np. umowę zawarto przez Internet). W powyższych stanach faktycznych dopuszczany jest zwrot zakupionego towaru po spełnieniu szczególnych warunków. Warunki te zostały określone w ustawie z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. Nr 22, poz. 271 z późn. zm.). Zgodnie z art. 2 ust. 1 wyżej wskazanej ustawy konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem. Należy podkreślić, iż ustawodawca expressis verbis zaznaczył, iż nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne). W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty. Powyższe uprawnienia konsumenta do zwrotu zakupionego towaru dotyczą także umów zawieranych na odległość. Należy jednakże podkreślić, iż prawo zwrotu towaru zakupionego przez Internet dotyczy jedynie przypadku, gdy sprzedawcą jest przedsiębiorca. Natomiast możliwość zwrotu towarów zakupionych przez Internet nie dotyczy towarów sprzedawanych przez osoby fizyczne, które nie prowadzą sprzedaży w ramach swojego przedsiębiorstwa. "
Zapraszam do lektury

Nie wiem czy mam mu oddać kasę. Powinnienem?

Dużo jest takich aukcji na Allegro, więc nie wiem czy jest to oszustwem, wg mnie wszystko jest legalnie.

Da się jakos usunąć swoje dane na zawsze z Allegro?

Opublikowano

Siema. Wczoraj wystawilem na Allegro z kolegą aukcje, na której sprzedawaliśmy skiny do cs'a. 1 skin - 1zł. Chyba każdy wie, że na takiej aukcji dostaje się same gówno. 3 osoby kupily po 50 zl, byly w miare zadowolone (?), ale przyszedl jakis typek. No to za 50 dalismy mu tak 70 skinow, jakies pamiatki i stat traki, ale mu sie nie podobalo. Mówil, ze jestesmy oszustami, ze mam dac mu dowód jak losuje te skiny. Na aukcji napisane jest, ze skiny sa LOSOWE, ale nie jest apisane jakie to mogą być skiny. Tzn napisałem, zej est szansa na skina za 40 dolców, ale wiecie, szansa zawsze jest.

No to tak jak móiwlem koles pisal mi na gg, ze jestem jebanym oszustem i, ze zglosi to do sądu. Mialbym na to wyjebane, ale koleś ma mój adres i jest z tego samego miasta. Szczerze to mógłby mi naskoczyć, ale pisał, że wyśle cos na adres i mówil, ze będzie to list od adwokata? (?)

Dodatkowo koleś ma konto na Allegro na falszywe dane, bo szukalem itaka osoba za którą się podaje nie istenieje. Koleś mi wkleił jakiś tekst, któego pewnie nawet nie przeczytal.

Tutaj to jest:

"W prawie polskim nie występuje bezwarunkowe prawo konsumenta do zwrotu zakupionego towaru. Istnienie tego prawa uzależnione jest od takich czynników, jak np. rodzaj zawartej umowy sprzedaży, istnienie wad w zakupionym towarze.

W przypadku, gdy zakup towaru zostanie dokonany w siedzibie sprzedawcy (w jego sklepie), a towar ten jest zgodny z umową, to co do zasady kupującemu nie przysługuje prawo jego zwrotu. Od zasady tej istnieją jednak następujące wyjątki: 
sprzedawca wyrazi zgodę na zwrot towaru; 
sprzedawca stosuje praktykę, iż w określonym terminie przyjmuje zwroty zakupionego towaru, który jest nieużywany, pełnowartościowy oraz ma nieściągnięte metki. 

Natomiast sytuacja przedstawia się odmienne w przypadku, gdy towar został zakupiony poza lokalem przedsiębiorstwa - sklepem sprzedawcy (np. w domu konsumenta) lub na odległość (np. umowę zawarto przez Internet). W powyższych stanach faktycznych dopuszczany jest zwrot zakupionego towaru po spełnieniu szczególnych warunków. Warunki te zostały określone w ustawie z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. Nr 22, poz. 271 z późn. zm.). Zgodnie z art. 2 ust. 1 wyżej wskazanej ustawy konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem. Należy podkreślić, iż ustawodawca expressis verbis zaznaczył, iż nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne). W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty. Powyższe uprawnienia konsumenta do zwrotu zakupionego towaru dotyczą także umów zawieranych na odległość. Należy jednakże podkreślić, iż prawo zwrotu towaru zakupionego przez Internet dotyczy jedynie przypadku, gdy sprzedawcą jest przedsiębiorca. Natomiast możliwość zwrotu towarów zakupionych przez Internet nie dotyczy towarów sprzedawanych przez osoby fizyczne, które nie prowadzą sprzedaży w ramach swojego przedsiębiorstwa. "
Zapraszam do lektury

Nie wiem czy mam mu oddać kasę. Powinnienem?

Dużo jest takich aukcji na Allegro, więc nie wiem czy jest to oszustwem, wg mnie wszystko jest legalnie.

Da się jakos usunąć swoje dane na zawsze z Allegro?

Moim zdaniem nie powinieneś mu nic oddawać.

Pisałeś, że koleś ma fałszywe dane na allegro, to przypadkiem nie jest karane? Można tak fałszować dane? Mniejsza...

Na prawie się nie znam, ale moim zdaniem nie powinieneś nic mu oddawać. Jeżeli przyszło by Ci pismo od adwokata (w co wątpię) to pierwsze pismo było by pewnie łagodne (np. prośba o zwrot pieniędzy).

sasawf.png

Opublikowano

no a co może Ci zrobić skoro kupił towar i go otrzymał? nic 

Może dużo zrobić. Gościu ma prawo zwrotu zakupionego towaru do 10 dni, a ty masz obowiązek oddać mu pieniądze.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

Może dużo zrobić. Gościu ma prawo zwrotu zakupionego towaru do 10 dni, a ty masz obowiązek oddać mu pieniądze.

Nie ma żadnego obowiązku o ile towar który sprzedał był zgodny z opisem oraz nie był wadliwy.

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

Ignoruj go, zwykła osoba chce tylko dostać kasę i skiny za darmo. Adwokatem? Za 50 zł? No, proszę. Wynajęcie kosztuje więcej niż te marne 50 zł. W ogóle to tak samo z losowaniem kodów do gier na steam. Za 5 zł kupujesz grę(klucz), możesz dostać gówno za 2-3zł lub grę z lepszej półki. Jak czytam to, to widać, że mu dołożyłeś jeszcze 20 rzeczy. Jak 1 zł to 1 skin. Na twoim miejscu, bym go wyśmiał i go zignorował.

yiWCsl1.png
Opublikowano

Nie ma żadnego obowiązku o ile towar który sprzedał był zgodny z opisem oraz nie był wadliwy.

Bullshit. Towar kupiony przez internet można zwrócić w ciągu 10 dni od daty jego otrzymania, bez podania przyczyny, wcześniej informując o tym drugą stronę. Ba, można go nawet rozpakować i używać, ale tak, by go nie zniszczyć, bowiem przepis ten powstał w celu, by kupujący przez okres 10dni mógł wyrobic sobie zdanie o produkcie.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

Ja się pytam kur*a jaki sąd zajmie się sprawą kradzieży 50zł przez internet gdzie było wszystko okej tylko "poszkodowany" źle zrozumiał o co co chodzi.

Krótko mówiąc, zdobądź jego adres i jedź mu wpier*olić bo widać że jakaś ci*ka, jeżeli wie gdzie mieszkasz i ma twój adres to już dawno by wbił a nie straszył cb sądem ^^ 

Opublikowano

Bullshit. Towar kupiony przez internet można zwrócić w ciągu 10 dni od daty jego otrzymania, bez podania przyczyny, wcześniej informując o tym drugą stronę. Ba, można go nawet rozpakować i używać, ale tak, by go nie zniszczyć, bowiem przepis ten powstał w celu, by kupujący przez okres 10dni mógł wyrobic sobie zdanie o produkcie.

Przez 10 dni zaora ten skin do Minimal Wear z Factory New i produkt zostanie zniszczony, bo nie jest już tym samym itemem co wcześniej.

Opublikowano

Przez 10 dni zaora ten skin do Minimal Wear z Factory New i produkt zostanie zniszczony, bo nie jest już tym samym itemem co wcześniej.

przedmioty w cs go się nie niszczą :)

Opublikowano

Ty tak serio?...

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

przedmioty w cs go się nie niszczą :)

Nie zrozumiałeś.

Ty tak serio?...

Serio, skoro skin w aukcji był Factory New to taki ma pozostać jeśli kupujący chce go oddać.

Opublikowano

No niby w ciagu 10 dni musze mu zwrocic, jesli chce. Jednak to byl jakby los, wiec chyba nie musze. Jakby ktos kupil toto lotka i nie wygral i poszedl po zwrot pieniedzy.

Opublikowano

MOIM ZDANIEM nie masz się czego bać ;)

Ktoś tu wspominał o 10 dniowym zwrocie bez podania przyczyny.Owszem coś takiego istnieje ale słyszałem. że obowiązuje jedynie jeżeli podmiotem sprzedającym jest firma a nie osoba fizyczna.

Konsument mógłby domagać się zwrotu ale np. wtedy gdy towar byłby niezgodny z umową.Jeżeli rzeczywiście napisałeś w aukcji o tym że skiny czy coś tam jest losowe to teraz konsument nie może mieć pretensji bo dobrze wiedział co kupuje ;d

Zaznaczam jednak że to moja interpretacja - nie mam doktoratu z prawa cywilnego więc mogę się mylić...

@Edit

Tak teraz przeczytałem to co wstawiłeś i widzę że jest tam poparcie moich słów ;)

Należy

jednakże podkreślić, iż prawo

zwrotu towaru zakupionego przez

Internet dotyczy jedynie

przypadku, gdy sprzedawcą jest

przedsiębiorca. Natomiast

możliwość zwrotu towarów

zakupionych przez Internet nie

dotyczy towarów sprzedawanych

przez osoby fizyczne, które nie

prowadzą sprzedaży w ramach

swojego przedsiębiorstwa. "

Opublikowano

miałem paru takich klientów :)

ludzie straszą bo chcą odzyskać forse jak im się coś nagle nie spodoba z tym, że zwroty podczas sprzedaży itemów,skinów,goldów w grach nie podlegają zwrotowi i jest na to nawet paragraf czy artykuł bo sam czytałem o tym.

Nie masz co się bać bo sam osobiście przerabiałem ludzi, którzy najpierw policją straszyli potem sądami a na końcu nawet mafią od Paola xD

chadasygn.png

"Boże chroń mnie przed przyjaciółmi z wrogami sam sobie poradzę . "

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...