Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z pamięcią ram

herosman123456

Pytanie

Opublikowano

Witam!

Otóż mam problem z jedną kością pamięci ram, problem polega na tym że jakiś czas temu zauważyłem że mam tylko 1gb ram a nie 1.5 gb ramu. Komputer niby wykrywa pamięć ram ale nie jest ona 'doliczana' do pamięci - trudno mi to określić. W jednym programie pisze że mam 1.5gb ramu a w zakładce 'właściwości systemu" pisze, iż mam tylko 1gb. Te dwie kości pochodzą od różnych firm (1gb- GOODRAM ; 512mb- bardzo stara SIS MODULE). Pomimo że są z różnych firm i tak działały ze sobą i czułem różnicę w grach na tyle ile mi było to potrzebne 1.5gb starczało :)

Gdy przekładam między slotami 1gb działa na każdym lecz 512mb nie działa na żadnym (komputer włącza się lecz nie widać obrazu z monitora). Pewnie zadacie sobie pytanie po jakiego martwić się o 512 a nie kupić nową lepszą kość odpowiedz jest prosta szkoda mi kasy na takie rzeczy a tyle ile miałem ramu tyle mi wystarczało i teraz pytanie : Kość się zepsuła czy coś zmieniło się w ustawieniach?

Kilka screenów :

454201408731510400623.jpg

992661408731511400623.jpg

549161408731511400623.jpg - (wcześniej jak miałem 1.5gb ramu to pamięć zadeklarowana wynosiła coś koło ~2100M

895741408731512400623.jpg

PS Każdy slot w płycie głównej działa prawidłowo!

mada faka zielak umyj se

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie ma żadnych błędów przy tak małej ilości RAM system często rezerwuje na swoje zasoby pamięć zwłaszcza jak działają pamięci w trybie single channel , sam jesteś sobie winien nie używając dwóch kości o identycznej wielkości

inna sprawa to kompatybilność pamięci zwłaszcza takiego gniota jak SiS z innymi pamięciami, czasem działają dobrze czasem źle a czasem takie błędy jak widać

czasem pomogą dodanie do parametrów startowych systemu w boot.ini przełącznika /PAE i dopiero windows zaczyna liczyć właściwie pamięć

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

jak napisałem to tak sobie Windows liczy i przez to niektóre programy diagnostyczne podają źle albo dobrze, w praktyce pokazywanie i różnej ilości pamięci nie ma znaczenia dla działania systemu,

zresztą tak samo jak ty 90% użytkowników forum nawet właściwie nie potrafi zinterpretować danych o pamięci  i temat podobny już dziesiątki razy ukazywał się na forum

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

wcześniej też bez problemu mi wczytywało :) teraz też niby wczytuje ale system nie zalicza mi tego. Może ktoś podrzuci jakiś program, bo szukam ale nic nie widze takiego do xp

mada faka zielak umyj se

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...