Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z kartą graficzną.

BlackWarrior

Pytanie

Opublikowano

Witam.

Ostatnio kupiłem kartę graficzną msi radeon r9 270x używaną na allegro, karta wczoraj doszła i odrazu zaczałem podłączać i napotkałem się na dośc duży problem, po podłączeniu zasilania do karty nie wyświetla mi obrazu, wiatraki karty się kręcą a ekranu nie ma, próbowałem przez HDMI i inne, pomyślałem, że karta może być uszkodzona ale tak nie jest gdyż oddałem ją dziś do sklepu żeby przetestowali i u nich działa prawidłowo.

Moja płyta główna to gigabyte ga-b85m-d3h a zasilacz chieftec 500W .

Według facetów ze sklepu być może płyta główna jest za słaba dla tej karty w co wątpie, wkońcu kosztowała 250 zł, i teraz niedawno czytałem komentarze na morelach o tej płytce i ktoś ma r9 270 (bez x,  i mu dzial a ja mam 270x ale chyba różnicy nie powinno być poza taktowaniem karty..) Nie mam zielonego pojęcia co może być przyczyną... może ktoś z was pomoże?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odpal kompa na integrze wejdź do biosu i wyłącz zintegrowaną karte graficzną. Potem możliwe że będziesz miał czarny ekran, w takim razie odpal go w trybie awaryjnym. Zainstaluj sterowniki i chyba na tyle.

Ale w pierw wyłącz integre.

graphic.png
Opublikowano

Monitor podpiąłeś do karty graficznej czy do płyty głównej?

Monitor sprawdzałeś czy na pewno działa?

Kabel dobry?

Podpiąłeś na pewno zasilanie do karty graficznej? Upewnij się, że docisnąłeś ją do końca.

Inna karta działa na tym slocie? Jaką kartę miałeś poprzednio. Jak była to nvidia to odpal komputer ze zintegrowanej i odinstaluj dokładnie wszystkie sterowniki nv.

Możliwe, że port na kartę jest uszkodzony.

Opublikowano

Pci raczej jest dobre bo nie wsadzałem tam nigdy karty graficznej cały czas na zintegrowanej grałem bo głównie w cs go. na chwile obecną komputer jest tam gdzie mi go składali i może coś wykminią, zobaczymy ;)

Opublikowano

monitor był podpinany do plyty glownej i karty, nie działa ani tu ani tu, nawet na tv próbowałem przez HDMI i nic..

Tak monitor działa

Kabel na 100% dobry

dociśnięte.

Innej karty nie było na tym slocie, na drugim też nie bo komputer kupiłem na początku wakacji i do tej pory jechałem na integrze i5 4460.

Dowiedziałem się, że moja płyta główna ma slot pci express 16x zwykły a karta graficzna potrzebuje 16x 3.0 .. czy to jeden luj i nie ma znaczenia?

aa karta zintegrowana byla wylaczana w biosie.

EDIT 2x.

Jednak moja płyta główna ma 1 złącze pci express 3.0 x16 takie samo jakiego wymaga karta graficzna więc nie wiem co jest grane... :(

Opublikowano

Na stronie producenta jest podane, że płyta ma pcie x16 3.0

Jak na moje to uszkodzone wejście na płycie głównej.

Zobaczymy co inni jeszcze powiedzą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...