Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Przezroczysty napis w PS CC

Lon333ly

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Chciałbym zrobić sobie tapetę. Mam fajne zdjątko, chciałbym na to nałożyć czarną (bądź inny kolor) warstwę i zrobić przezroczysty napis, który w sumie pokolorowany byłby tym zdjęciem.

Chyba wiecie, o co mi chodzi?

Szukałem w tych internetach, ale nie znalazłem dokładnie tego.

Mógłbym prosić krok po kroku o wytłumaczenie, jak taki efekt uzyskać?

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

1389638202-U295319.png

Opublikowano

Cześć

Chciałbym zrobić sobie tapetę. Mam fajne zdjątko, chciałbym na to nałożyć czarną (bądź inny kolor) warstwę i zrobić przezroczysty napis, który w sumie pokolorowany byłby tym zdjęciem.

Chyba wiecie, o co mi chodzi?

Szukałem w tych internetach, ale nie znalazłem dokładnie tego.

Mógłbym prosić krok po kroku o wytłumaczenie, jak taki efekt uzyskać?

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Możesz wybrać któreś z tych ? Bo nie zrozumiałem praktycznie połowy twojego pytania = D 

578571408525354964501.png

azbest_6038.png

Elo kochanie masz u mnie branie <3

Opublikowano

Nie dziwię się. ;-) Nie potrafię dobrze tłumaczyć. Chodzi mi o taki efekt, jak na 3 obrazku.

1389638202-U295319.png

Opublikowano

Nie dziwię się. ;-) Nie potrafię dobrze tłumaczyć. Chodzi mi o taki efekt, jak na 3 obrazku.

Dobrze , no to zaczynamy. 

Tworzysz nowy plik o rozmiarach , takich jakie ma mieć twoja tapeta. Następnie używasz "wiadra z farbą" i zamalowujesz całe pole na kolor czarny. Kolejnym krokiem będzie dodanie nowej warstwy, na której używasz narzędzia tekstowego i piszesz co tylko chcesz. Tworzysz następną warstwę i wklejasz do niej swoje zdjęcie , następnie klikasz na nią prawym i zaznaczasz "utwórz maskę przycinającą"  Ostatnim krokiem , będzie wyskalowanie ostatniej warstwy" dopasowanie jej" do napisu i otrzymujemy taki efekt jak przy [3]

azbest_6038.png

Opublikowano

Masz jedną warstwę, ze swoim zdjęciem. Wybierasz narzędzie Tekst z paska narzędzi, tam ustawiasz sobie wielkość, czcionkę itp. i robisz na pracy napis, który chcesz mieć. Teraz robisz Warstwa > Nowa Warstwa, wybierasz narzędzie "Wiadro z farbą", ustawiasz czarny kolor i na tej nowej, pustej warstwie po prostu klikasz. Teraz przytrzymaj na klawiaturze Ctrl i w oknie warstw kliknij lewym przyciskiem myszki na miniaturce warstwy z napisem. W ten sposób napis powinien ci się zaznaczyć. Teraz przy warstwie z napisem klikasz ikonkę takiego oczka, żeby go ukryć. Klikasz na czarną warstwę, i na klawiaturze Delete. Powinno ci się usunąć czarne tło tam, gdzie miałeś napis.

1780114744926761191981.png

Opublikowano

Masz jedną warstwę, ze swoim zdjęciem. Wybierasz narzędzie Tekst z paska narzędzi, tam ustawiasz sobie wielkość, czcionkę itp. i robisz na pracy napis, który chcesz mieć. Teraz robisz Warstwa > Nowa Warstwa, wybierasz narzędzie "Wiadro z farbą", ustawiasz czarny kolor i na tej nowej, pustej warstwie po prostu klikasz. Teraz przytrzymaj na klawiaturze Ctrl i w oknie warstw kliknij lewym przyciskiem myszki na miniaturce warstwy z napisem. W ten sposób napis powinien ci się zaznaczyć. Teraz przy warstwie z napisem klikasz ikonkę takiego oczka, żeby go ukryć. Klikasz na czarną warstwę, i na klawiaturze Delete. Powinno ci się usunąć czarne tło tam, gdzie miałeś napis.

Jest to drugi sposób . Jednakże, zauważ ,że przy robienie tego tak jak ty to napisałeś , widać pixele zobacz na 3.na 578571408525354964501.png

Zdj

Aby ci to lepiej przedstawić przygotowałem to: 582381408527544964501.png

Zdjęcie [1] Zostało wykonane według zaprezentowanego przez ciebie sposobu , zdjęcie numer [2] zostało wykonane przy pomocy mojego opisu. I dodając, nie chce nikogo pouczać , czy coś w tym stylu , tylko chciałem cię poprawić, by użytkownik pytający miał , efekt którego oczekuje.

azbest_6038.png

Opublikowano

Łał, dzięki, chłopaki. Widzę, że w temacie spotkali się mieszkańcy tego samego miasta (Azb3st^, sprawdź moje współrzędne). ;)

Tak sobie myślę, że pytań jeszcze przybędzie, więc może zostawimy temat, co?

No właśnie. Może mi ktoś powiedzieć, czy da się w 100% swobodnie przesuwać warstwy? Nie na liście, tylko na grafice. Bo niby się da, ale jak np. tekst jest dość blisko jakiejś innej warstwy, np. innego tekstu, to tak przeskakuje te kilkanaście pixeli.

1389638202-U295319.png

Opublikowano

Jak masz wybrane narzędzie przesunięcie, to kliknij na pracy i teraz powinieneś móc przesuwać warstwę strzałkami na klawiaturze (1 kliknięcie, 1 piksel) :)

1780114744926761191981.png

Opublikowano

A da się jakoś wykrzywiać napis? Chciałbym np. umieścić napis w rogu. Da się go jakoś zgiąć?

1389638202-U295319.png

Opublikowano

A da się jakoś wykrzywiać napis? Chciałbym np. umieścić napis w rogu. Da się go jakoś zgiąć?

Chodzi ci o perspektywę  ? np :432641408539004964501.jpg

@ Co to tego przesuwania , jako ciekawostkę, choć może o tym wiesz , przy przytrzymaniu shift'a na [v] czyli narzędziu przesunięcia.możesz przesuwać swobodnie po osiach : 794021408539413964501.png

Natomiast, przy przytrzymaniu lewego ctrl , możesz swobodnie przesuwać obiekt.

azbest_6038.png

Opublikowano

Narysowałem to w Paincie, może ogarniesz, o co chodzi ;)

871301408539249295319.png

Oczywiście zrobić to tak, by wyglądało to estetycznie, a najlepiej, jakby się dało bez "niszczenia" tła.

1389638202-U295319.png

Opublikowano

Narysowałem to w Paincie, może ogarniesz, o co chodzi ;)

871301408539249295319.png

Oczywiście zrobić to tak, by wyglądało to estetycznie, a najlepiej, jakby się dało bez "niszczenia" tła.

Jest wiele sposobów ^^ Na początek przedstawię ci jeden. Mianowicie. Wybierasz narzędzie "tekst" i wpisujesz to co ma tam pisać, załóżmy ,że twój nick. Następnie na pasku wybierasz takie coś. 882961408539926964501.jpeg narzędzie służące to tworzenia zawijanych tekstów. 

Drugim sposobem jest, zresteryzowanie warstwy z tekstem , wejście w "Edycja" i zaawansowanym sposobem było by bawienie sie w wypaczaniu marionetkowym , lecz jest to nie potrzebne. więc wchodzimy w "przekształć i wybieramy wypaczanie. 

Wszystko działa dobrze , lecz jest też trzeci, i zarazem najlepszy sposób, przy użyciu ścieżki. Z racji tego ,że na internecie jest wiele tutoriali , odeślę cie do pierwszego z nich : 

https://www.youtube.com/watch?v=pCMA3-HEd_A

azbest_6038.png

Opublikowano

A da się zrobić tak, by "TE" szło przy lewej krawędzi w jej górnej części, "ST" przy górnej krawędzi w jej lewej części i te 4 litery by szły tak prosto, a "K", które jest środkową literą, byłoby rozciągnięte w kącię tak, aby "łączyć" TE i ST?

1389638202-U295319.png

Opublikowano

A da się zrobić tak, by "TE" szło przy lewej krawędzi w jej górnej części, "ST" przy górnej krawędzi w jej lewej części i te 4 litery by szły tak prosto, a "K", które jest środkową literą, byłoby rozciągnięte w kącię tak, aby "łączyć" TE i ST?

Przy pomocy takiej ścieżki :

561051408541571964501.jpeg

azbest_6038.png

Opublikowano

To jednak w rogu trochę zostanie. Wyobrażałem sobie to "K" u góry po prostu wariacko rozciągnięte na boki, a "TE" i "ST" normalnie. Da się tak, czy trzeba literka po literce? :)

1389638202-U295319.png

Opublikowano

To jednak w rogu trochę zostanie. Wyobrażałem sobie to "K" u góry po prostu wariacko rozciągnięte na boki, a "TE" i "ST" normalnie. Da się tak, czy trzeba literka po literce? :)

To na hardcora :D Możesz zrobić po tej ścieżce, i później wybrać wypaczanie marionetkowe , i pobawić się tym  K , ewentualnie , zrobić 3 oddzielne z tekstem i dwie [TE] i [sT] Zrobić na ścieżce a do [K] użyć normalnego wypaczania lub użyć na [K] narzędzia zawijania tekstu.

azbest_6038.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...