Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka najlepsza książka do nauki c++ ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Symfonia i Thinking In C++

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Opublikowano

http://helion.pl/ksiazki/jezyk-c-szkola-programowania-wydanie-vi-stephen-prata,cppri6.htm

Ja teraz osobiście tyram "Programowanie w języku C++ w środowisku systemu UNIX" Pawła Klimczewskiego aczkolwiek tam jest od razu głęboka woda więc najpierw polecam coś z podstawami, ale fajnie bo się można coś ciekawego dowiedzieć :)

>   Książka jest podstawowym kompendium wiadomości na temat "prostego" programowania dla początkujących.

noo, serio gleboka woda xD

Opublikowano

Niedawno skończyłem symfonie c++ i czuję niedosyt jeśli chodzi o wyjaśnienie poliformizu i paru innych ( na szczęście mniej ważych zagadnień ).

Polecam Stephena Prate, mimo, że to też fizyk.

Opublikowano

Thinking in C++ pierwszy tom jako baza ogólnej wiedzy, polecam także drugi tom, prawie obowiązkowo, bo w nim opisana jest obsługa wyjątków jako jeden z dość istotnych tematów przy pisaniu programów. Drugi tom ma też dużo informacji uzupełniających, takich jak cały dział o stringach, wzorce projektowania, biblioteka standardowa itp.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

>   Książka jest podstawowym kompendium wiadomości na temat "prostego" programowania dla początkujących.

noo, serio gleboka woda xD

Jak dla mnie są tam opisywane dość trudne zagadnienia dla nowych osób, chociażby polecenia preprocesora na 5 stronie, nie wiem czy "świeżak" by wiedział w ogóle co to preprocesor..

Może ja jestem jakiś niekumaty, no ale wątpię skoro w wieku 12 lat pisałem boty do tibi w C#..

Opublikowano
@blowfish, "Data premiery: 2006-03-07" inne czasy... Kiedyś tamto było podstawami, teraz to są "zaawansowane" rzeczy. 

Nie tyle co zaawansowane, teraz powstają po prostu lepsze publikację ponieważ technika się zmieniła, postęp technologiczny przyszedł i do nas a wcześniej było to ugryzione trochę z dupy strony, tak myślę.

Napisałem tak po prostu bo nie uważam, żeby osoba która zaczyna programować zrozumiała tak z miejsca czym jest preprocesor w ogóle skoro np mi sprawiało problem na początek zrozumienie czym jest w ogóle zmienna, no ale może przez to, że w 5 klasie podstawówki miałem dodawanie na matematyce...

Poza tym, o tym co dla kogo jest ciężkie można długo dyskutować, dla każdego coś innego.

Książka fajna żeby doczytać różne rzeczy jeśli ktoś miał jakieś luki podczas nauki, tak jak ja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...