Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Trzeszczący dysk twardy.

domin3199

Pytanie

Opublikowano

Witam, od ponad roku mam dysk ST1000DM005, kupiony był w składaku i od początku (od pierwszego uruchomienia) wydaje dziwne odgłosy (trzeszczy) przy uruchamianiu / stresie etc. Robiłem skana HD Tune, wszystko jest ok i cały dysk jest zdrowy. Temperatura niska bo 28*C. Przy wyższym użyciu dysku (instalacji, skanowaniu itp.) dysk jest coraz głośniejszy, moim zdaniem wygląda to na uszkodzenie mechaniczne... Więc moje pytanie brzmi, da się coś z tym zrobić czy dysk do wymiany? 

Moja specjalizacja:

- Intel Core i5-3470,

- MSI Radeon R9 270,

- RAM 6 GB,

- Dysk ST1000DM005 (Samsung, chyba teraźniejsze Seagate),

- Cornsair VS 450W,

- Zalman Z3 Plus,

- Gigabyte H61-S1.

Większych problemów nie ma, tylko wachania się prędkości dysku są bardzo duże, skacze od 2.3mb/s do 133 mb/s. W razie jakieś wymiany patrzeć na dyski WD? Z góry dziękuje za pomoc :)

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co wyczytałem to nie mam brać tego programiku jak nie znam jego komend bo mogę sobie wyczyścić dysk lub na stałe go uszkodzić :P Więc raczej odpada. 

To chociaż zrób screeny ze SMART'a

Opublikowano

Sprawdź czy dysk jest dobrze zamontowany. Spróbuj dokręcić śrubki od dysku. Sprawdź również czy obudowa się nie telepie. Może coś wpada w rezonans.

Opublikowano

Sprawdziłem, nawet jest teraz w innej szufladzie. Ciągle to samo, dysk dziwnie trze.

Pobierz program MHDD i zrób z niego screeny i daj tutaj

Opublikowano

Z tego co wyczytałem to nie mam brać tego programiku jak nie znam jego komend bo mogę sobie wyczyścić dysk lub na stałe go uszkodzić :P Więc raczej odpada. 

Opublikowano

Moze , to głupie ale wyjmij dysk twardy , połóz go na gąbce i wtedy posłuchaj czy to w ogóle dysk czy coś w obudowie.
Opublikowano

Z oficialnej strony producenta polecam miewałem taki sam problem jednakże trzeba zaktualizować firmware :> jak to nie pomoże bedziemy pomagać dalej!

Opublikowano

Sprawdziłem w obudowie, po przytrzymaniu dysku czuć co jakiś czas takie wibracje, jakby głowica tarła o coś szorstkiego....

@CzłowiekLorda: programik nie działa :P Nie pokazuje żadnego dysku. 

Opublikowano

Sprawdziłem w obudowie, po przytrzymaniu dysku czuć co jakiś czas takie wibracje, jakby głowica tarła o coś szorstkiego....

@CzłowiekLorda: programik nie działa :P Nie pokazuje żadnego dysku. 

No to ci przecież pisze że weź gdzieś dysk twardy ułóż łagodnie w innym miejscu komputera sprawdź dokładnie czy o coś nie ociera itp... w tym napewno problem tkwi

Opublikowano

Te dyski niestety często mają taką przypadłość. Przeważnie pomaga poprawienie montażu, ale niestety nie zawsze. Dla pewności możesz sprawdzić dysk za pomocą WinDFT

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...