Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkręcenie Wiatraka w laptopie.

nSn

Rekomendowane odpowiedzi

Budowniczy
Opublikowano

Witam,

Mam pytanie czy istnieje jakiś program którym można podkręcić wentylator w laptopie?

Opublikowano

Speedfan na to pozwala, ale w moim laptopie było to zablokowane. Wszystko zapewne zależy czy masz wiatraczek podpięty 2 czy 3 pinowo.

Budowniczy
Opublikowano

Speedfan na to pozwala, ale w moim laptopie było to zablokowane. Wszystko zapewne zależy czy masz wiatraczek podpięty 2 czy 3 pinowo.

Patrzyłem w opcjach zaawansowanych tzn: mam chipy lecz we wszystkich tylko jedna opcje do wyboru. (temperature 1 offset i mogę wybrać cyfre od 0 do 127)

To dorze czy źle?

Budowniczy
Opublikowano

Na wszystkich chpach tak masz? Na innych powinno być właśnie tylko to.

Na wszystkich tak mam jestem zdziwiony, że nie mam więcej opcji :X

Opublikowano

ty nie podkręcisz, nie masz wentylatora z czujnikiem halla i jak widać chipsetu współpracującego z programem, pozostaje program do płyty jeśli w ogolę jest albo ustawiać w biosie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Budowniczy
Opublikowano

ty nie podkręcisz, nie masz wentylatora z czujnikiem halla i jak widać chipsetu współpracującego z programem, pozostaje program do płyty jeśli w ogolę jest albo ustawiać w biosie

Nawet wiatraka z karty graficznej się nie da podkręcić?

Opublikowano

skoro nie masz jak nim sterować to jak chcesz go regulować?  

zrób sobie dodatkowy moduł dla wiatraków, układów do sterowania napięciem choćby i stabilizatorów prostych nie brak

344471408561792150374.jpg

czasem i proste sterowniki z czujnikami obrotów można dorwać na allegro , ale koszty przekroczą ponad 100-200 zł jak dla ciebie dla 2-3 wentylatorów

najprościej to sobie je wymień na wentylatory sterowane np potencjometrem

albo kup coś takiego Zalmana i kombinuj od tego masz myślenie i zgrabne łapki ;)

allegro.pl/zalman-fanmate-ii-new-edition-regulacja-obrotow-i4498456546.html

246431408561797150374.jpg

tego typu zabawy nie są tanie i jak kogoś nie stać na gotowe zestawy regulatorów sam tanim kosztem nawet i 4-5x mniejszym zrobi . 

robię czasem sterowniki podobne do sterowania wentylatorami i koszt najtańszych z kieszenią do wstawienia w komputer na 3 do 6 wentylatorów i czujnikami temperatury + soft do sterowania pod windows, linux  to ok najmniej  180 zł

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...