Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dłuższa rozmowa na temat flame'u

NTSC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wstęp

Na początku o mnie: Mam 20 lat, gram w League of Legends od sezonu 1-wszego, nie jestem Diamentem ani Challengerem bo nie gram zbyt świetnie natomiast posiadam jakąś wiedzę o grze. Byłem niegdyś redaktorem www.eclypsia.com. Od dłuższego czasu przeglądam MPCForum ale raczej za bardzo nie pisałem. Postanowiłem napisać pewien hm... temat który według mnie każdy powinien przeczytać bo dotyczy on conajmniej 90% community z League of Legends. Nie wiem czy wybrałem dobry dział dlatego proszę w razie co o przeniesienie. Jest to w pewnym stopniu rant na temat złego zachowania w grze jak i poza nią zwłaszcza wśród graczy LoL'a.

Spis Treści (CTRL+F do szukania ;) )

1). Problemy z community...

2). Gdzie jest najwięcej rage'u? 

3). Dlaczego ludzie rage'ują?  

4). Dlaczego nie warto?

5). Zmień swoje nastawienie! 

6). Jak nie rage'ować?  

1. Problem z Community

Grając w LoLa od dłuższego już czasu zauważyłem że jest to jedno z najgorszych community jakie kiedykolwiek powstało. Toksyczność ludzi jest tutaj ogromna i prawdę mówiąc uważam że jest to spowodowane tym że każdy liczy na nierealne osiągnięcia (LCS, profesjonaly team). Tak naprawdę 99% graczy w tej grze jest taka sama ale ma problem ze zrozumieniem siebie nawzajem i potrzeb drugiej osoby. Często ludzie nie potrafią zrozumieć że nie są pępkiem świata i czasami to też ich wina jeśli gra jest przegrana. Ciężko się pogodzić z przegraną ale najgorzej pogodzić się z faktem że przegrana jest z naszej winy lub że mogliśmy zrobić coś lepiej...  

9Snwnkj.jpg

2. Gdzie jest najwięcej rage'u?

SoloQ - Tutaj rage/flame jest najczęściej spotykany i w zasadzie najłatwiej go uzasadnić. Każdy gracz będąc w SoloQ próbuje coś osiągnąć, dywizja, promo, placementy.  Gra toczy się o ranking i wzbicie się wyżej po szczeblach aby wejść na szczyt do topowych graczy. Przegrana wiąże się z tym że człowiek naturalnie spada z listy w dół i wybicie się zajmuje x+1 grę więcej

Normale - Tutaj jeszcze jest troszkę sensu gdyż nie każdy chce przegrać 40 minutową grę a zwłaszcza wygraną grę przez głupotę...

ARAM - I tu mnie to bardzo dziwi. ARAM miał być przyjemnym sposobem na rozluźnienie się i zrelaksowanie a tymczasem nie ciężko spotkać ludzi którym nie podoba się postać, to że ktoś się nie chce z nim zamienić lub to że ktoś jest z danego kraju czy choćby itemy jakie kupuje. Tak naprawdę czy to ma jakiekolwiek znaczenie kto wygra ARAM?

3. Dlaczego ludzie rage'ują?

Dlaczego... ciężko to określić w prostych słowach. Rage jest według mnie brakiem rozumowania i wykazania się większymi umiejętnościami. Najczęstsza przyczyna rage'u to wina efektu Krugera-Dunninga według którego 
Osoby niewykwalifikowane w jakiejś dziedzinie życia mają tendencję do przeceniania swoich umiejętności w tej dziedzinie, podczas gdy osoby wysoko wykwalifikowane mają tendencję do zaniżania oceny swoich umiejętności (Wikipedia  )

w tym przypadku jest to League of Legends. Wiele graczy w gorszych dywizjach twierdzi że jest dobrym/lepszym graczem gdy tak naprawdę nie wykazuje tego w żaden sposób lub jest wręcz odwrotnie. Często osoby te  mogą być nieznacznie lepsze od reszty drużyny. Problemy z reguły zaczynają się gdy jedna osoba popełni błąd, zagra inaczej niż ktoś by tego chciał a druga osoba zacznie szukać w tym zwady.

Problem z zaakceptowaniem tego że nie jest się najlepszym graczem lub że należy się do danej dywizji często przerasta ludzi i w każdej grze szukają wymówki aby nie pokazać że to oni źle zagrali lub przez nich coś nie wyszło. Tunnel vision czyli skupianie się bardzo na jednej rzeczy że nie dostrzega się wielu innych jest jedną z najczęstszych przyczyn. Najlepszym przykładem jest gdy jedna osoba skupia się na lane phase i nie dostrzega pingów czy ss'ów lub nawet osoby na wardzie i padnie. Zdarza się wtedy że albo osoba stwierdzi że SS'a nie było lub wypiera się że padła przez kogoś a nie przez swoją nie uwagę albo druga osoba zaczyna się denerwować żę ktoś padł mimo ss/warda.

Gdy ktoś naprawdę chce wygrać wydaje się że próbowanie komuś powiedzieć co ma robić inaczej jest odpowiednie nie mniej jednak to wcale nie pomaga. W grze gdy chodzi o wbicie rankingu i wejście na sam szczyt listy ludzie naprawdę potrafią się łatwo irytować.

Counter troll czyli po prostu osoba która rage'uje ze względu na poprzednie gry lub dane picki które według danej osoby są bez sensu. 

4. Dlaczego nie warto?

Rage nigdy nie wyszedł nikomu na dobre. Nie wiem czy są ludzie którzy tego nie rozumieją. Rage = przegrana = spadek = niższa dywizja. Marzysz o Diamencie? Pora popracować nad zachowaniem i spokojem umysłu.

Prawda jest taka że ludzie wiedzą i tak lepiej a próba wyjaśnienia nic nie da. Tak rozpoczyna się flame. Spróbujesz komuś coś powiedzieć, odpowie wyzwiskiem i tak zaczyna się snowball flame'u w grze.

Rage jest ostateczną opcją ludzi słabych którzy nie potrafią wygrać gry na spokojnie współpracując i pomagając innym. Koniec.

5. Zmień swoje nastawienie!

Pomyśl raz jeszcze, czy rage wygra Ci grę? Przeczytaj dlaczego nie warto rage'ować i zrozum że to nie wiele da. Zamiast uparcie wyzywać, zmień swoje podejście i spróbuj zgrać się z resztą. Ktoś przegrywa toplane? Dlaczego Cie tam nie ma żeby mu pomóc? Na pewno jest opcja żeby coś zmienić. Ktoś wyzywa inną osobę? Spróbuj uspokoić atmosferę.

6. Jak nie rage'ować?

Najtrudniejsze w tej grze jest zaakceptować fakt że nie jest się pępkiem świata ani mistrzem tej gry a gracze którzy grają z nami mają swój świat i swoje problemy. Zaczynając od gry - jeśli jungler nie gankuje lane'a mimo prósb, sprawdź czy w między czasie nie pomaga innej linii się nafeedować oraz czy nie przejmuje żadnych objectives'ów (smok/wieża). Nie warto wyzywać kogoś kto pomaga w wygraniu gry tylko dlatego że nie pomaga Ci na linii. Należy również pamiętać że każdy jest tylko człowiekiem i popełnia błędy... Ile razy nie poszło Ci w grze i ktoś Cie zwyzywał? Miło było? Miałeś plan w głowie i chciałeś wygrać robiąc co możliwe w danej sytuacji. Tak robi każda osoba. Większość osób wie kiedy zagra źle i coś nie pójdzie ale cały czas próbuje robić co się da. Wytykanie błędu nic nie pomoże.

Jeśli widzisz dziwny build u osoby nie zapomnij że ta osoba też ma jakiś plan i wie coś czego Ty nie wiesz. Być może ma inny sprawdzony build który na pewno zadziała? Nie powinno się oceniać książki po okładce. Trzeba na spokojnie czekać na rozwój wydarzeń a najlepiej skupiać się na sobie i tylko na sobie. Moja ulubiona metoda na spokój w grze to traktowanie kogoś jak własną babcię. Przecież nie zwyzywasz własnej babcii...

Jeśli ktoś czegoś nie zrobił w danej sytuacji widocznie miał powód! Nie pytaj czemu , jak, po co. Najlepiej odpowiada na to ten filmik:

Na koniec radzę pamiętać że ludzie w grze mają poza nią życie prywatne. Nie wiesz co się dzieje u kogo w domu więc uważaj na swoje słowa. Nigdy nie wiesz kiedy czyjeś życie wisi na włosku i możesz go ostatecznie dobić. Czasem odpuścić i nie rujnować czyjegoś dnia.  Pamiętaj że nikt nie jest zmuszony do słuchania Twojego rage'u i może po prostu mieć to gdzieś i wyjść z gry. Wina w takiej sytuacji leży po Twojej stronie.

///Temat ewentualnie będzie edytowany żeby dodać informacji///

Jinx3.gif

"Very very soon the terror will begin,no place to hide, no way to survive,you can't escape it's time to die"

“Behind this mask there is more than just flesh. Beneath this mask there is an idea... and ideas are bulletproof.”

>>SKIN KID<<

Opublikowano

I prawidłowo tak powinno być :D

Szukasz kogoś kto wykona grafikę, logo do drużyny esportowej? 

Napisz do mnie postaram się wykonać prace jak najlepiej.

Aktualnie nie mam czasu na wykonywanie grafik.

Opublikowano

/mute all | wyłączenie czatu ale ostatecznie nie jest to dobre w wyższej dywizji jeśli próbujesz się z kimś komunikować :>

Jinx3.gif

"Very very soon the terror will begin,no place to hide, no way to survive,you can't escape it's time to die"

“Behind this mask there is more than just flesh. Beneath this mask there is an idea... and ideas are bulletproof.”

>>SKIN KID<<

Opublikowano

jezeli ktos Cie denerwuje (flame itp ) mute dla niego. Zawsze sie trafiaja tacy ludzie ktorym sie cos nie podoba( np maja last pick'a na rankedzie, zostaje mu zazwyczaj support do grania , gra sie rozpoczyna , on np zginie i od razu flame kogos innego :P ). Take sa realia tej gry i trzeba sie do tego po prostu przyzwyczaic .

MC KONDUKTOR 

Opublikowano

Ja po prostu mutuje wszystkich i gram swoje jeżeli gram jak gówno albo popełniam błędy to zwalam to na siebie i przepraszam ich.

Why don't presidents fight the war?
Why do they always send the poor?

System of a down - B.Y.O.B "2005"

Pomogłem ? - daj [+]

Opublikowano

/mute all | wyłączenie czatu ale ostatecznie nie jest to dobre w wyższej dywizji jeśli próbujesz się z kimś komunikować :>

chyba miałeś na myśli w niższej dywizji.. w wyższych dywizjach każdy wie, a przynajmniej powinien wiedzieć co robić w danej sytuacji, poza tym są pingi.

Opublikowano

Ja ostatnio mało widzę ludzi którzy mają z tym problem, wiadomo że ktoś zawsze się trafi ale w sumie lata mi to bo powiedzmy ze jakoś go rozumiem np. dostał mało ganków czy miał counter picka. Zresztą zawsze można takich zmutować/zignorować i po problemie, a grając ze swoimi to mam łatwiej bo jak jest preamde 5 (koledzy) to po prostu głupio mi ich wyzywać ;D

tumblr_o1840uKrwV1tv0tovo2_r1_400.gif

Opublikowano

Wyzywałem praktycznie w każdej grze stwierdziłem że przestanę i w ciągu 25 rankedów wygrałem tylko 7 więc z powrotem zaczęłem wyzywać wszystko co się rusza i na kolejne 25 rankedów wygrałem 17... Więc takie gadanie że mnie flejmu to więcej winów to bzdury

gQSkfLC.png

Opublikowano

To chyba najgłupsze zdanie w tym tekście, reszta ok. 

Jeśli widzisz dziwny build u osoby nie zapomnij że ta osoba też ma jakiś plan i wie coś czego Ty nie wiesz. Być może ma inny sprawdzony build który na pewno zadziała? Nie powinno się oceniać książki po okładce. Trzeba na spokojnie czekać na rozwój wydarzeń a najlepiej skupiać się na sobie i tylko na sobie. Moja ulubiona metoda na spokój w grze to traktowanie kogoś jak własną babcię. Przecież nie zwyzywasz własnej babcii...

Kiedy widzę Riven która składa Frozen Malleta albo Vi która składa Gunblade'a, to ich plan polega na tym by być gównem i przegrać grę. 

Opublikowano

To chyba najgłupsze zdanie w tym tekście, reszta ok. 

Kiedy widzę Riven która składa Frozen Malleta albo Vi która składa Gunblade'a, to ich plan polega na tym by być gównem i przegrać grę. 

Wiesz, niekiedy ktoś może sobie testować build jeśli mowa o normalach, ale jeśli jest tak na rankedzie to zgadzam się z tobą. Śmieszne jest to że jak takiej osobie napiszesz "ten build jest zły i nie do tej postaci" ona od razu zacznie się rzucać ze ją wyzywasz kiedy ty tylko mówisz że jest zły :D Wgl dużo osób odbiera uwagi i ewentualne upomnienia za fleam xDD 

tumblr_o1840uKrwV1tv0tovo2_r1_400.gif

Opublikowano

Ja miałem ostatnio na rankedzie takiego polskiego flamer'a, że mi się płakać chciało ;D 

Od razu w lobby "report x4 fo negative person" tyle, że ja nic nie napisałem >.<

Potem dostawałem flame za to, że kupiłem inne itemki, niż on chciał >.< I pisał, że wierzy, że przegram linię, no cóż, to nic, że spushowałem swoją, potem moją. ;D

| Nałogowy gracz LoL'a | Użytkownik | Recenzent | Znawca Prawa i Kultury | Muzyk |

Opublikowano

Temat dla osob niepotrafiacych samodzielnie myslec- spoko, wielu tu takich.

Dlatego to wrzucam :>

Jinx3.gif

>>SKIN KID<<

Opublikowano

"złość nigdy nikomu nie wyszła na dobre" wyszła mi kilka razy jak się wk******* i pojechałem tryndą wszystkich :p ale tak serio to masz rację.
Tylko odpowiedz mi jak można się nie wk^^ jak np. jest jakiś tam pick order potem wchodzisz do gry a i tak gość który szedł np. topa wchodzi ci na mida :D Potem pada jak szmata 5 razy i mówi, że on nie chciał iść na mida... i wiele sytuacji można by przytoczyć. Serio czasami ta gra byłaby ok gdyby każdy grał fakt lepiej gorzej ale jak mu nie idzie to leciał defensywnie itp. słuchał się innych graczy a mam wrażenie, że jakieś 70% ludzi którzy mi się trafiają na ranked solo to takie pazery i nieogary.

no escape from the mass mind rape

Opublikowano

Ja wiem jak jest. Gra naprawdę nie jest aż tak trudna ale ludzie wiele problemów stwarzają. Nastawienie jednak jest bardzo ważne i często to dzięki niemu wygrywam gry właśnie. Przeszedłem dwie dywizje z jedną przegraną tylko dzięki dobremu nastawieniu a dziś jakiś taki zły dzień miałem i same przegrane.

Jinx3.gif

>>SKIN KID<<

Opublikowano

Kolejny wielki człowiek piszący w pizdu tekstu próbujący wybawić społeczność LoL'a i sprawić aby na Summoner's Rift biegały jednorożce i kucyki... Naprawdę to już robi się żałosne. Pogódźcie się z tym że NIKT nie jest w stanie "naprawić" ludzi grających w tą grę.

"Ogień topi lód, ale woda gasi płomień"

Opublikowano

Streszczenie : Masz słabą psychike zamknij morde chuju i zmutuj wszystkich ,pamietaj ze 1 ping wystarczy a nie 20,porozumiewaj sie pingami

jak nie bedzie sie nic do nich pisac to oni  zamkna morde wiem z doswiadczenia

Kolejny wielki człowiek piszący w pizdu tekstu próbujący wybawić społeczność LoL'a i sprawić aby na Summoner's Rift biegały jednorożce i kucyki... Naprawdę to już robi się żałosne. Pogódźcie się z tym że NIKT nie jest w stanie "naprawić" ludzi grających w tą grę.

az ci chcialem dac lajka ( LAJK ODE MNIE DOBRA SPRAWA ) ale mam limit kappa

Opublikowano

kurde nie zdawałem sobie sprawy z tego co robie...

Nie no ja się wkurzam ja wróg podsyca hejtując mnie że "kupa" ze mnie,ale wraca mi humor po fragu lub asyście :P

shockblade_zed_by_greenmotion-d73k92u.jp

///.. The Shadows Have Enlightened Me..\\\

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...