Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Twisted Treeline - Jak grać ? Dobre picki itd.

Vexal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postacie które dobrze się tam sprawują to :

-Annie

-Lee Sin

-Morgana

-Renekton

-Shyvana

-Syndra

-Darius

-Jarvan IV

-Riven 

-Olaf

-Gnar 

Opublikowano

Na SR to flara:

10- 12/14 [ no dobra dam 14] minuta maksimum.

Serio? To w ogole mozliwe? Star, jak ja mam flare w 16 minucie to jestem szczesliwy. w 10-14 minucie jak ty to napisales mozna miec flare nie robiac ani 1 ganku i ani razu nie wracajac sie do bazy..

XrgAYyk.png

Opublikowano

Serio? To w ogole mozliwe? Star, jak ja mam flare w 16 minucie to jestem szczesliwy. w 10-14 minucie jak ty to napisales mozna miec flare nie robiac ani 1 ganku i ani razu nie wracajac sie do bazy..

ja na udyrze robie w 12, oczywiscie nic nie gankuje, spokojnie mozliwe

ew. mozna campic bota, easy stacki leca

­

Opublikowano

Można łatwo takim Udyrem, czy Master Yi. Po prostu trzeba też counterjunglować dojdzie kilka staków. Widziałem jak trick2g w 25 minucie miał 45 stacków, więc wszystko możliwe.

f1a327ea2f.png

Opublikowano

Można łatwo takim Udyrem, czy Master Yi. Po prostu trzeba też counterjunglować dojdzie kilka staków. Widziałem jak trick2g w 25 minucie miał 45 stacków, więc wszystko możliwe.

To dziwne, bo ja na udyrze musze sie wrocic, bo nie mam many albo życia wystarczająco. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

Na Twisted Treeline najlepiej brać picki, które mają dużą kontrolę walk, są silne już od początku gry bądź są mobilne.

Zazwyczaj bierzesz jedno z dwóch zestawień: mag, jungler, wojownik lub adc/ ad dmg dealer (yasuo, master, riven) + support i mag. Pierwsze zestawienie wg. mnie jest bardziej bezpieczne jednak w drugim możecie postarać się szybko zdobyć kille dla jednego gracza i wygrać zanim bd wstanie wyrównać szansę.

Dodatkowo w przeciwieństwie do SR tutaj dość popularne jest granie 2x AP oraz jungler.

1.Na Twisted Treeline od dawien dawna króluje Morgana i Cassio jako mag, obie z genialną kontrolą TF, później Annie, Kayle, Lulu, Ziggs, Orianna, Syndra oraz Karma. Wyjaśniam poniżej. 

2.Pantheon, Maokai, Skarner, Xin oraz Jarvan i Evelynn to bardzo dobrzy junglerzy. Dodatkowo bdb jest tutaj Trundle (bardzo długo był królem tej mapy jednak ostatnio nieco lepszy jest na topie).

3. Pantheon, Maokai, Jarvan, Trundle (tak, niemal wszyscy są także dobrymi junglerami) oraz Darius, Jax, Udyr, Yasuo, Renekton i Riven (każdym z nich TAKŻE się da grać na jungli, jednak jest to mniej opłacalne).

1.

Morgana to wg mnie najmocniejszy ap champion w TT, szczególnie na dywizjach do platyny, później nadal jest piekielnie silna. Tarcza chroni jedną postać przed wszelkim cc dzięki czemu często wyłącza jedną postać wroga (np, combo annie / syndry nie jest już tak mocne). Jej plama daje spore obrażenia w walkach, które na tej mapie są bardzo częste i jednocześnie dobrze wybije minionki dzięki czemu przeciwnik ciągle musi się cofać pod wieżę aby nie została zniszczona pod ich naporem. Q to wręcz niewyobrażalnie dobre CC, złapanie kogoś podczas ganku junglera niemal zawsze kończy się killem (przeciwnik nie zatrzyma Was, masz przecież tarczę :P). Ulti to kolejna niewyobrażalnie dobra umiejętność - na tej mapie obszarowe cc na każdego wokół zmusza wroga do rozsypki/ wycofania się kiedy sojusznicy biją ich po plecach. W innym wypadku zadaje dobre obrażenia oraz daje cc, które zwykle wygrywa z nawet znacznie bardziej nafeedowanymi przeciwnikami. Dodatkowo W Morgany jest bardzo dobre do utrzymywania ołtarzy i przedłużania ich przejmowania przez przeciwnika.

Cassio ma większe dmg od Morgany jednak wymaga znacznie większych umiejętności. Ult daje olbrzymią kontrolę walki i dobrze użyty wygrywa grę. Plama kwasu (osobiści nie lubię Cassio zatem nie pamiętam nazw skilli) tak jak plama morgany daje możliwość długiego opóźniania przeciwnika próbującego przejąć ołtarz, dzięki czemu można dobrze się zgrać z resztą drużyny i się ustawić do walki w momencie, kiedy przeciwnicy są zajęci próbą przejęcia punktu. 

Annie to genialny nuker, który na tej mapie odnalazł się niemal idealnie. Mniejsze odległości i ogólny brak dużych otwartych terenów daje jej możliwość dość łatwego zdjęcia jednego celu w jej znanym stylu - 100% hp do 0% jednym combo. Dodatkowo olbrzymie dmg grupowe, piekielnie łatwa farma z q oraz aoe cc dają jej status bardzo dobrego picku.

Karma i Lulu to dobre obijanie przeciwnika oraz ratowanie dupy sojusznikom, obie dają bardzo dużą pomoc swojej drużynie jak i same zadają duże obrażenia. Dodatkowo obie mają sposób na przytrzymanie przeciwnika i zabicie go wraz z junglerem/ gankiem sojusznika z 2 linii. 

Syndra i Orianna tak jak na SR są po prostu dobre, mają fają kontrolę walk, cc, spore dmg. Orianna dodatkowo spowalnia przeciwnika i przyśpiesza sojusznika oraz ma tarczę, co z drugiej strony wyrównuje łatwiejsze cc i częstsze CC Syndry oraz fakt, że przed kulą Orianny da się łatwiej uciec.

Kayle to z kolei bardzo mocny late (możliwe, że najmocniejszy w grze, szczególnie w walce 1v1) 

Tak jak mówiłem jest możliwe granie 2x AP - nie jest złym pomysłem. Np. Orianna + Annie i Jarvan w jungli przy dobrej koordynacji są wstanie wygrać walkę w kilka sekund po jej rozpoczęciu. Jarvan wchodzi z kulą Orianny w przeciwników, ona ultuje, wszyscy są w 1 miejscu i Annie Tibbersem zabija wszystko. Wszystko zależy od Waszego pomysłu.

2. Junglerzy, Ci mocni zarówno na topie jak i jungli pod koniec.

Xin - bardzo mocny początek gry, wbudowany lifesteal, niezłe ulti oraz szybkie ganki i push stawia go grupie najmocniejszych picków w 3v3. Tutaj liczy się early znacznie bardziej niż na SR a Xin ma je jedno z najlepszych. Grając nim gankuj ile możesz, nawet jeżeli stracisz kilka minionów w jungli, wraz z sojusznikiem odbijecie to sobie zabijając przeciwnika.

Skarner - ogólnie mocna postać. Da się nią wyciągnąć nawet dobre dmg, slow, cc, oraz bardzo mocne ulti. Jest dość moblilny jednak mało płacalny na linii. Po zmianach bardzo gorąco polecam, wraz z rękawicą niemal niemożliwe jest od niego uciec.

Evelynn, tak jak na SR niesamowity jungler. Ciągła niewidzialność wymusza na przeciwniku bardzo pasywną grę co ułatwia grę np. Kayle dla której każdy kolejny item to potężne wzmocnienie, które pod koniec jest bardzo trudne do zatrzymania. Oprócz tego pozwala bardzo szybko zdobyć przewagę dzięki dobrym gankom (z drugiej strony przeciwnik chce farmić dzięki czemu nadal możemy spróbować go dorwać) i obszarowy ult. Ta postać po prostu jest świetnym junglerem, na każdej mapie.

2.5 Dobra jungla i linia

Pantheon - postać w gronie tych, którzy zaczynają z największą bazową prędkością poruszania się, świetne cc, bardzo mocne early, poke z q, oraz niesamowicie dobre ganki przed i po 6 (z ulti użytym za przeciwnikiem odcina mu drogę ucieczki i CC z W umożliwia zabijanie w każdej fazie gry. Ważne jest zgranie się z sojusznikami.

Maokai - zarówno na linii jak i w jungli służy w dużej mierze do przytrzymywania wroga kiedy reszta go zabija. W 3v3 dodatkowo może sprawdzać krzaki i rozstawiać "miniwardy" czyli sadzonki dające wizje na mapie i jakieś dmg.  Podrzut, przytrzymanie, mocne ulti osłabiające wrogów, ogólnie bardzo dobry pick jednak potrzebujący w walce sojuszników.

Jarvan - olbrzymia mobilność, spore dmg w early, tarcza ze slowem, podrzut, świetne ulti do walk. Dodatkowo e + q combo można użyć do przejścia przez junglę wprost do krzaków na linii dzięki czemu możemy "magicznie" pojawić się za przeciwnikiem (można nawet chwilę poczekać na kolejne combo aby zabezpieczyć killa). 

Trundle - tak jak reszta - olbrzymia mobilność dzięki W. Q, które daje mu szybką junglę i slowa, E blokuje drogę przeciwnikowi. Dzięki ultowi także ganialna kontra na tankerów. On jest po prostu bardzo mocny. Polecam także taktykę w której 2 spowalnia i odciąga uwagę wrogów a Trundle błyskawicznie niszczy wieżę na ich plecach. 

3. Toperzy

Jax - maszyna do zabijania w late, dodatkowo ma nawet nie najgorsze early. Tak jak w przypadku Kayle przeciwnik musi się starać wygrać w miarę wcześnie. W late Jax jest potworem.

Darius - tank z bardzo dużymi obrażeniami. Można zrobić 1- 2 itemy pod dmg i sam pancerz a bd miał obrażenia porównywalne do assasyna. Grab zabezpiecza killa w przypadku ganka. Niestety zbyt mała mobilność oraz dość wolna jungla czynią go genialnym toperem i jedynie średnim junglerem.

Udyr - brak ulta wyrównują bardzo duże obrażenia w każdym innym skillu. Świetne CC, tankowatość, wbudowany lifesteal, obrażenia aoe i dota. Żyć nie umierać. Można się nim pokusić na zabicie przeciwnika już na 1-2 poziomie, kiedy praktycznie żadna inna postać nie jest wstanie z nim walczyć (oczywiście o ile możemy do wroga dotrzeć). Na TT jest więcej bardziej spektakularnych junglerów zatem lepiej nim grać na linii gdzie niszczy wrogów i wraz z jakimś Jarvanem zdobywać kolejne kille (lub gankując bota) niż siedzieć głównie w jungli i ryzykując stratę czasu podczas ganku, który przerwie jakiekolwiek CC lub slow.

Yasuo kontruje wiele postaci i jest mobillny. Przy 2 itemach i jakiejkolwiek postaci z podrzutem jest niesamowity. Polecam. Można się nim wymienić z botem i grać przeciwko apekowi, kiedy nasz mag dręczy wrogiego wojownika z daleka.

Osobiście bardzo dużo grałem combo Braum + Yasuo na linii oraz Kayle. Braum potrafi utrzymać przeciwnika w miejscu nie dać zginąć Yasuo dopóki ten nie stanie się morderczy. Później ma podrzut, który combi się z ultem Yasuo. Kayle w tym czasie gra dość pasywnie dzięki czemu przeciwnik może mieć problemy z zabiciem jej w early. Później ult Kayle daje nieśmiertelność focusowanej postaci i uniemożliwia łatwe zabicie Yasuo bądź jej samej. W tym samym czasie olbrzymie DMG Yasuo oraz Kayle rekompensują brak obrażeń Brauma,

1364561328-U384748.png

sygna by b4rt4z

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...