Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak robić Ryze?

CiachoxPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym od was usłyszeć wszystko co może mi się przydać jak będę grać Ryzem. Pierwszy raz będę próbować grać postacią AP, więc wszystko się przyda. Specjalizacje, runki może nie ale nie zaszkodzi, build (co prawda mam już tam jakiś, który znalazłem na stronce przez wyszukiwarkę ale może ktoś coś innego doradzi), rady i inne rzeczy typu co pierwsze maksować co ostatnie maksować, jak walczyć nim (tzn co pierwsze używać w 1vs1 i tf) i tak dalej i tak dalej. Będą like a jak uznam komentarz za wysiłek to może dam więcej lików. :)

Opublikowano

maxujesz Q>W>E w miedzy czasie r ;> 

build sytuacyjny jak na każdej postaci.. ale zapewnie pierwsza kropelka potem roa, frozen heart, jakas ta rękawica, składasz kostur z kropelki 

w tf staraj łapac sie kogos z W oczywiscie z włączonym ultem, reszta skillsów nie ma znaczenia bo i tak masz co sekunde xD

masterek uzywam 21/0/9 :D 

Opublikowano

Masterki to:

0/9/21

Build to zależy ale zawsze ja robię :

Sorcerki/Merkury > RoA > Łezka > tu zależy od ich teamu, spirit/lodowe serce  > spirit/lodowe > voidstaff

Maksujemy:

R>Q>W>E

Co do comba to najlepiej:

R>Q>W>E>Q >AAs > Q....

f1a327ea2f.png

Opublikowano

Nie jestem pewien ale wg. mnie lepiej combo robić Q R Q E Q W Q . E rzucamy ze względu na obniżanie MRes'a więc bez sensu rzucać to jako ostatni spell..

Jinx3.gif

"Very very soon the terror will begin,no place to hide, no way to survive,you can't escape it's time to die"

“Behind this mask there is more than just flesh. Beneath this mask there is an idea... and ideas are bulletproof.”

>>SKIN KID<<

Opublikowano

Nie jestem pewien ale wg. mnie lepiej combo robić Q R Q E Q W Q . E rzucamy ze względu na obniżanie MRes'a więc bez sensu rzucać to jako ostatni spell..

owszem, tylko ze w jest tak dziwnie zrobione ze castuje sie z 0.5 sekundy i lepiej wywalic combo niz walnac obnizenie m resa i ofiara nam ucieknie

­

Opublikowano

build sorcery archangel staff 4x roa, jak nie masz dmg zamien 1 roa na voida

o.O

Masterki:

thumb_18153_masteries_normal.jpeg

Runy:

Marki - Hybrid Pene

Seale - Scaling Mana

Glyphy - Magic Resist

Quinty - Movement Speed

Build:

Soccerki > RoA > Archangel Staff > Frozen Heart > Ice Born/ Will of the Ancients > Banshee 

Maxowanie:

R>Q>W>E

Combo:

R>W>Q>E i czekasz na resety.

Opublikowano

o.O

Masterki:

5595914083495421132950.jpeg

Runy:

Marki - Hybrid Pene

Seale - Scaling Mana

Glyphy - Magic Resist

Quinty - Movement Speed

Build:

Soccerki > RoA > Archangel Staff > Frozen Heart > Ice Born/ Will of the Ancients > Banshee 

Maxowanie:

R>Q>W>E

Combo:

R>W>Q>E i czekasz na resety.

co sie smiejesz? typowy buld na rajza, latasz z 4.5k hp ( z 5 roa nawet 5k hp) i zabijasz, build dziala 

WpdeQSk.png

jedyne prawilne mastery na rajza, dokup jeszcze quinity pod ms i niszczysz 

­

Uczeń
Opublikowano

Ja polecam build: Łezka>RoA>Soccerki>Archangel Staff>Frozen Heart>Na 2 ostatnie itemy masz kilka opcji, m. in. Banshee, WotA, Spirit Visage (najczęściej buduję), Void Staff.

Skille R>Q>W>E

Spelle: Flash + Teleport (jeśli ogarniasz kiedy użyć) / Ignite. Czasem spotykam się że ludzie biorą Ghosta ale osobiście preferuję Flasha, ze względu na prawie zerowy escape.

Graj oczywiście na smartcastach, bez nich trudno Ci będzie zrobić szybkie combo.

Opublikowano

Co do buildu nic nie dodam , ale full combo leci Q R Q W Q E Q a jezeli chcesz szybko zabic uciekającego wroga to W Q R Q E Q aa

Opublikowano

Ja polecam build: Łezka>RoA>Soccerki>Archangel Staff>Frozen Heart>Na 2 ostatnie itemy masz kilka opcji, m. in. Banshee, WotA, Spirit Visage (najczęściej buduję), Void Staff.

Skille R>Q>W>E

Spelle: Flash + Teleport (jeśli ogarniasz kiedy użyć) / Ignite. Czasem spotykam się że ludzie biorą Ghosta ale osobiście preferuję Flasha, ze względu na prawie zerowy escape.

Graj oczywiście na smartcastach, bez nich trudno Ci będzie zrobić szybkie combo.

Takie pytanko - co to są smarcasty? :P 

Opublikowano

Jeśli masz je wyłączone to widzisz zasięg skilli itp . Jeśli klikniesz Q to widzisz gdzie poleci skill itp a jak masz włączone smarcasty to nie ma tego jedyne jak uzywasz skilla to tam gdzie masz kursor i klikniesz Q tam poleci . 

Uczeń
Opublikowano

Takie pytanko - co to są smarcasty? :P

Ustawiasz je w opcjach sterowania.

Gdy najedziesz kursorem na wroga i wciśniesz np. Q to od razu użyjesz skilla, bez potrzeby wciskania jeszcze kursorem. Szczególnie na takich postaciach jak Ryze bez smartcastów za wiele nie ugrasz.

Opublikowano

Jako prawilny grasz ryza, ponad 100 meczy 80% wr, napisze co ijak:

-maxujesz q w e i oczywiście r

-startujesz z kamykiem na mane za 400golda i potami + trinket

-grasz flash + tp,  mozna ghosta / ignita

-ryzem jest bardzo łatwo zrobić fb, po pierwszym powrocie kupujesz łezke (core) i kamyk na hp / katalizator jak masz fb

-harrasuj z q ile można, mana Ci sie szybko nie kończy

-Combo q e w q i enemy nie ma min. pol hp i ty troche many, powtarzasz to kilka razy az przeciwnik bedzie na ignite jak masz. Możesz zaskoczyć przeciwnika i flashnąć i combo na ryj i śpi (w, uniemorżiwa mu ucieczke)

-po 6 lvlu roamuj na inne linie, jeśli masz kilka kili to każdy przeciwnik nie jest w stanie wytrzymać takiego dmg na tym etapie gry. Nie buj sie focusować suporta jak nie uciaka a adc jest już daleko.

-Farm ultem, masz mału cd

-build:  

-socerki

-roa

-archanger staff

-frozen heart

-spirit visage /banshee

-hextech gunblade / banshee

-jesteś potęgą w 1v1 nie unikaj walk. Ryze bez dobrego combo jest niczym 

-jeśli jestes już na low hp i wiesz ze dedniesz tak naprawde nigdy tego nie wiesz bo jesteś ryzem, WCISKASZ R COMBO NA RYJ I JUZ MASZ FULL HP

Kiedyś napisałem poradnik do ryze w 3x3:

http://www.mpcforum.pl/topic/1025987-tut-ryze-godmode-on-3x3-pref/

Opublikowano

W late game naciskasz po kolei kazdy klawisz jak leci ( z najwiekszym naciskiem na q;) ) i na początku R(team fighty),
build->pierwszy back łezka, a potem po kolei RoA, frozen hearth, item pod MR jak potrzeba ( wiecie, ten z spelltarczą jest dobry ), ulepszasz łezke, a na koniec void staffa, w międzyczasie jak bd miał kase to buty ( jedynki najlepiej odrazu po łezce, a dwójki najlepiej po RoA ( różdżka wieków ) )

Opublikowano

co sie smiejesz? typowy buld na rajza, latasz z 4.5k hp ( z 5 roa nawet 5k hp) i zabijasz, build dziala 

598791408349736584715.png

jedyne prawilne mastery na rajza, dokup jeszcze quinity pod ms i niszczysz 

Ten build używałem jak byłem w brązie rok temu i fakt, działał. Ale powodzenia w zrobieniu itema o wartości ile? 3k golda? I to jeszcze tyle sztuk.  Lepiej zrobić frozen hearta, banshee i coś jeszcze niż mieć puste HP, które kocha Vayne czy Kogmaw + są oni popularni.

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Opublikowano

Dokładnie, 2 RoA jeszcze można ale sytuacyjnie, a 3 to już naprawdę, gdy wiecie, że gra będzie długa, bo jak uzbieramy te 10 tysięcy, to już będzie późno, a RoA nie wystackowana nie opłaca się:), a tak wgl to 4.5 k hp łatwo wziąć nawet na combosa jeżeli nie masz żadnego armora:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...