Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dota 2, lepsza od Lola?

TRV13E

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, naszło mnie aby napisać o różnicach i plusach na stronę Doty 2, może przeczytanie tego tematu skłoni kogoś z graczy League Of Legends na przejście do tej jakże fantastycznej gry. 

Oto lista plusów jakie posiada Dota 2 a jakimi nie może pochwalić się League Of Legends.

-COMMUNITY! W Dotę 2 rozegrałem ponad 100 meczy(w lola blisko 1000), jak wiadomo community LoL'a jest paskudne, oczywiście znajdzie się ktoś kto powie że daje muta i gra, ale gdzie tu sens? Na wszystkie gry w Docie której grałem spotkałem może pięć razy osoby które były na prawdę Toxic, różnica jest nieporównywalna, trzeba zagrać żeby zrozumieć o czym mówię :)

-Czat głosowy, niby nic, tak Wam się wydaje? Wiele razy spotkałem się w lolu z czymś takim że chce zganować linię, wbijam się a mój sojusznik nie zauważył że wbijam(mimo pingów, pisania), tutaj wystarczy powiedzieć I'll gank top lane i nie spotkasz się z taką sytuacją. 

-Odblokowanie postacie! W LoLu aby mieć wszystkie postaci musisz być nie lada no-lifem, zbieranie na postać za 6300 nie jest zbyt przyjemną sprawą, zabiera to bardzo dużo czasu(albo pieniędzy jeśli ktoś lubi wydawać RP'ki). W Docie 2 wszystkie championy są odblokowane na start, jest ich cała masa a możliwości grania na różnych liniach są niesamowite.

-Jeden heroes wiele ról? W LoLu postacie są stworzone głównie na z góry wyznaczone rolę, typu Warwick na junglę, oczywiście można grać nim top'a i jest kilka postaci bardziej uniwersalnych, jak to ma się do Doty2? Istnieje wiele postaci które doskonale nadają się na topp'era, junglera a nawet supporta. Przykładem jest Juggernaut, skill na Q jest podobny do E garen'a, na W posiadam healing warda, ruchomy ward którym my sterujemy, leczy pobliskich sojuszników. Ostatnio oglądając profesjonalną grę między FD a Arrow można było go właśnie zobaczyć w roli supporta, całkiem ciekawy widok, co najważniejsze, działał.

-Brak skórek, całe zestawy. Jedyna możliwość zdobycia skórek w lol'u to kupno ich lub branie udziału w konkursach, eventach lub też darmowe skórki(lipa). W docie po każdej rundzie jest szansa że wydropi nam jakiś przedmiot, po 79 godzinach gry mam już ich blisko 60(wiele przegrałem, ale o tym zaraz).

-Lubisz hazard? Dota jest dla Ciebie! Istnieje strona w której można obstawiać wyniki profesjonalnych meczy Doty, swoimi przedmiotami z gry. Jest to strona Dota2lounge.com, wybieramy która drużyna jest lepsza(z zaplanowanych meczy), oddajemy swoje itemy botowi, i teraz jeśli wygra drużyna którą obstawiliśmy wygrywamy kolejne itemy(+ odzyskujemy nasze). Działa to bardzo fajnie, sam zdobyłem w ten sposób kilka, chociaż większość przegrałem :D

-AFK! Grasz sobię rundkę w Dotę 2, ktoś z Twojej drużyny walnął rage-quita, myślisz że stracisz punkty(elo)? Nic bardziej mylnego! Jeśli gracz wyjdzie z gry i nie wróci przez pięć minut przegrana nie zostanie uznana! W takim wypadku możesz po prostu opuścić grę i rozpocząć kolejną bez żadnych konsekwencji!

Mógłbym na prawdę długo wymieniać plusy Doty, trzeba oczywiście zaznaczyć że gra jest ZNACZNIE trudniejsza od LoL'a, ale dla mnie wygrywanie gier dzięki mnie dawało znacznie więcej satysfakcji niż w lolu :)

Opublikowano

odniosę się tylko do comunity w lolu jest więcej graczy dlatego jest więcej graczy toxic 

z tym afk to ciekawe ale wolałbym coś innego (nie chce zaczynać paru meczy co chwile od początku)

Opublikowano

Zacznijmy od tego że to są zupełnie inne gry, a tak po za tym to zgadzam się ze wszystkim co napisałeś :D Czat głosowy - mi w co drugim meczu trafia się Rusek który przez całą grę gada nie wiadomo co i nikt go nie rozumie(no może ja trochę :D) albo pisze na czacie "cuka", mi to osobiście nie przeszkadza tak tylko mówię. Co do "jakości" graczy to w docie nie spotkałem jeszcze żadnych napinaczy(nie licząc ruskich oczywiście), a wręcz przeciwnie - grając z ludźmi którzy mają 150lvl często na czacie oferowali swoją pomoc. Następną sprawą są itemki które lecą co mecz albo co 10, można je sprzedać za kilka centów(To jednak zawsze coś :D), albo zostawić sobie i mamy darmowe "skórki". Jak dla mnie to że wszystkie postacie są odblokowane jest jedną z większych zalet w porównaniu do lola. Tak jak wspomniałeś dota jest też "trudniejszą" grą, ma bardziej "rozbudowaną" mechanikę, za każdy swój błąd się płaci gdyż tracisz golda po śmierci. Następnym plusem jest możliwość wykupienia odrodzenia za złoto, jeszcze innym to że niektóre postacie nawet bez itemów robią masakrę a w lolu przynajmniej jak dla mnie nie ma takich postaci. Podsumowując powoli przerzucam się z lola na dotę bo uważam że jest lepsza i czekam na moje 1k mmr :D

PS: No i oczywiście brak runek i masterek, wygrywa ten który ma lepszego skilla a nie lepszy poradnik pod masterki i runy.

PS2: Czekam na hejty dzikiego :(

76561198053546969.png

Opublikowano

Jak k***a przegrana nie zostanie uznana?

Kolejne gówno, którego nie będę czytał.

Po prostu, sprawa wygląda tak: lubisz gówno? grasz w lola. A jak ktoś potrzebuje takich tematów to niech spierdala, bo to się nudne robi. Oczywiście w Docie potrzeba kolejnego polaczkagówna.

Opublikowano

Jak k***a przegrana nie zostanie uznana?

Kolejne gówno, którego nie będę czytał.

Po prostu, sprawa wygląda tak: lubisz gówno? grasz w lola. A jak ktoś potrzebuje takich tematów to niech spierdala, bo to się nudne robi. Oczywiście w Docie potrzeba kolejnego polaczkagówna.

Jak nie chcesz czytać a mimo to się wypowiadasz to wyjeżdżaj z forum bo takich ludzi nie potrzeba.

Opublikowano

Te, 1 gimnazjum mnie na mnie naskoczyła. Mamo, halp.

Wracaj na lola, tam będziesz się cieszył autorytetem 10 latków.

Co posta to sie spinasz ...

Chce sobie grac w LoLa to niech gra.

61093c6efb.png

Opublikowano

Jaką miałeś dywizję w lolu, jeśli można wiedzieć?

Co do tematu, to w LoLu również postacie pasują na różne linie, nikt nie zabroni Ci zagrać Katariną na topie lub Varusem na midze, jednak ma to zarówno wady, jak i zalety. A odnośnie ostatniego punktu, to wydaje mi się, że stwarza on możliwość do znacznych nadużyć.

Opublikowano

Jaką miałeś dywizję w lolu, jeśli można wiedzieć?

Co do tematu, to w LoLu również postacie pasują na różne linie, nikt nie zabroni Ci zagrać Katariną na topie lub Varusem na midze, jednak ma to zarówno wady, jak i zalety. A odnośnie ostatniego punktu, to wydaje mi się, że stwarza on możliwość do znacznych nadużyć.

Platyna 3 w s3, na euw gold 3. A co do "nadużyć" nie zdarzają się one ;)

Opublikowano

Przeszedłem z LoLa (prawie 2 lata gry.) na Dotkę może z 2 tygodnie temu. Niczego nie żałuje. Gra jest bardziej wymagająca, więc dzieci typu Don Graves (psychofan, co widać.) od razu odpadają, bo nie potrafią się ogarnąć się ze wszystkimi podstawami gry, no cóż, polaczkowo-gimbusiarskiego gówna tam nie trzeba, więc nawet dobrze, że szybko wychodzą. W żadnej grze nie trafiłem jeszcze na żadnego toxic gracza, na napinaczy, afki się zdarzały, ale jednak tak jak kolega napisał w temacie, po 5 minutach możesz spokojnie wtedy opuścić mecz bez żadnych konsekwencji. Kwestia zarobków wygląda tak, że bez problemu możesz itemki dodatkowo obstawić na zakładach na dota2lounge i zarobić jeszcze więcej. LoLowcy Psychofanogracze, nie potrzebujemy was. Nie chce mi się znów grać z gimbusami (gimbus to nie to samo co gimnazjalista - zapamiętać!), niech sobie gniją w LoLu, który ostatnio troszeczkę idzie pod hajsik :) Szacunek dla każdego gracza Doty, że nie poddał się na początku mimo poziomu trudności gry. 

Opublikowano

Pytanie postawione w temacie nie ma jednej, właściwej odpowiedzi. Wszystko zależy od punktu widzenia i rzeczy, które się bierze pod uwagę w ocenie.

Sam gram w obie gry i potrafię zauważyć wady, jak i zalety obydwu.

Opublikowano

Przeszedłem z LoLa (prawie 2 lata gry.) na Dotkę może z 2 tygodnie temu. Niczego nie żałuje. Gra jest bardziej wymagająca, więc dzieci typu Don Graves (psychofan, co widać.) od razu odpadają, bo nie potrafią się ogarnąć się ze wszystkimi podstawami gry, no cóż, polaczkowo-gimbusiarskiego gówna tam nie trzeba, więc nawet dobrze, że szybko wychodzą. W żadnej grze nie trafiłem jeszcze na żadnego toxic gracza, na napinaczy, afki się zdarzały, ale jednak tak jak kolega napisał w temacie, po 5 minutach możesz spokojnie wtedy opuścić mecz bez żadnych konsekwencji. Kwestia zarobków wygląda tak, że bez problemu możesz itemki dodatkowo obstawić na zakładach na dota2lounge i zarobić jeszcze więcej. LoLowcy Psychofanogracze, nie potrzebujemy was. Nie chce mi się znów grać z gimbusami (gimbus to nie to samo co gimnazjalista - zapamiętać!), niech sobie gniją w LoLu, który ostatnio troszeczkę idzie pod hajsik :) Szacunek dla każdego gracza Doty, że nie poddał się na początku mimo poziomu trudności gry. 

Ale dlaczego mnie wyzywasz nie znając mnie? Typowy silver, który przeszedł na dote i myśli, że coś ugra :)

"Psychofana" zgrywasz tutaj ty najeżdżając na mnie. Jeszcze powiedz mi, że w metina grasz X D

jak tak wygląda te całe community doty to ja podziękuję xD

tPYPXDZ.png

,,century outlaw"

Legenda
Opublikowano

Zamykam te pseudo tematy. Jest już ich z 5 i kolejnego nie będę czytał waszych niekiedy idiotycznych wypowiedzi.

exModerator Metin2 | exModerator DOTA

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...