Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak założyć forum?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałbym spytać jak założyć forum? Potrzebuje takiego forum jak to. Tylko jak? Nie chcę czegoś takiego jak np. Forum.fora.pl tylko poprostu forum.pl . Proszę o szybką odpowiedź.

PS. To mój pierwszy temat więc nie za bardzo wiem jak się takie tematy pisze.

Opublikowano

Zakładam, ze nie masz serwera.

Wszystko ładnie opisane jest np. tutaj: http://forum.pcformat.pl/Wlasne-forum-t

Jeśli chcesz mieć nazwę w domenie .pl musisz tam sobie nazwę zarejestrować. Zwykle pierwszy rok jest prawie za darmo, płaci się za kontynuację.

Zarejestrować domenę możesz np. tu: http://www.domena.pl/domeny/pl Później w panelu przypisujesz adres forum do swojej domeny i masz forum.pl.

Opublikowano

Nic prostszego. ; ) Załóż konto na darmowym hostingu (od siebie polecam 24tm.pl) i serwer, np. <nazwa>.pl, oczywiście wybierasz domenę jaką posiadasz (.pl musisz kupic, ale są też darmowe domeny - dostępne na freenom.com - także polecam) następnie musisz przekierować domenę na serwery dns, które ujrzysz w panelu. (w przypadku 24tm są to: ns1.24tm.pl, ns2.24tm.pl i tak dalej. Po jakiejś godzince domena będzie już działała i można przejść do instalacji forum. Tutaj z darmowych i tych bardziej rozwiniętych polecę ci myBB które możesz zainstalować autoinstalatorem na 24tm, jednym kliknięciem. Z tych lżejszych polecę esoTalk - bardzo simple wygląd i szybkie działanie. Jeśli jednak zdecydujesz się na myBB, w dalszej drodze pokierują cię pomocne osoby z polskiego supportu - mybboard.pl ^_^ To na tyle, jeśli będziesz miał problemy - pisz.

Opublikowano

zależy co chcesz uzyskac. od siebie polecam skrypt smf lub phpbb3 ( phpbb3 uczy zabawy z php i drobną edycją skryptu, kiedys zaczynałem od niego), mybb tez jest niezły. Co do darmowych serwerów to zawsze jest jakies ale... ostatnio byl apromocja w az.pl i mozna było kupic całkiem mocny serwer za jedyne 15 zł za rok. Napisz czego oczekujesz od swojego forum, ilu użytkowników sie spodziewasz, itp.

... jestem jaki jestem - piszę jak piszę - mam gdzieś 5* - nie lubisz mnie to twój problem - jesteś nieudacznikiem wyżyj się i daj mi negatywa ...

GM cieszysz się z 5% - najpierw przeczytaj czym jest spam a potem nagradzaj bucu jeden

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...