Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Poradnik] Jak odnaleźć drogę w DayZ?

Gość Szaki22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak odnaleźć drogę w DayZ?

Sposób 1 - Gwiazda polarna

W DayZ tak jak w prawdziwym świecie występuje gwiazda polarna. Najłatwiejszym sposobem na jej odnalezienie będzie obejrzenie krótkiego filmiku poniżej.

https://www.youtube.com/watch?v=jqelc7x70vQ

Sposób 2 - Tory kolejowe

Jak wiemy wzdłuż całego wybrzeża Czarnorusi ciągną się tory kolejowe. Dzięki którym możemy bardzo łatwo dowiedzieć się czy jesteśmy na południowym wybrzeżu czy też na wschodnim wybrzeżu. ;) Aby się o tym przekonać wystarczy obrócić się od morza i iść przed siebie jeśli najpierw zobaczysz tory, a potem ulicę oznacza to że jesteś na zachód od Chernogórska tzn. Kamenka (Каменка) , Komarovo (Комарово), Balota (Балота), a jeżeli jest odwrotnie czyli najpierw jest ulica, a potem tory oznacza to że jesteś na wschód o Chernogórska tzn. Prigorodki (Пригородки), Elektrozavodsk (Электрозаводск), Kamyshowo (Камышово), Solnichniy (Солнечный), Nizhnoye (Нижнее), Berezino (Березино), Svetolojarsk (Светлоярск).

Sposób 3 - Miejscowości

Nie można ukryć, że najłatwiejszym sposobem odnalezienia się w DayZ jest spojrzenie na tabliczkę z nazwą miasta przy którym jesteśmy. Poniżej możecie ujrzeć wszystkie nazwy miejscowości wraz z tłumaczeniem na język rosyjski.

117521407941498719742.jpg

Źródło - gry-online.pl
Aktualizacja 14.08.2014 - Nowe miejscowości
Smirnovo - Смирново 
Berezhki - Бережки 
Turovo - Турово 
dobroe - Доброе 
polana - Поляна 
Nagornoe - Нагорное 
Krasnoe - Красное
Kamensk - Каменск

A tutaj mapa gdzie możemy później sprawdzić swoją pozycję.

Sposób 4 - Roślinność

Jeden z trudniejszych i nie zawsze pewny sposób na odnalezienie swojej pozycji, jeśli wokół was przez dłuższy czas nie ma lasów lub też występują, ale w bardzo ubogiej wersji. Jesteście prawdopodobnie na Południowym-Zachodzie.

Sposób 5 - Charakterystyczne punkty na mapie

Ostatni, ale jeden z ciekawszych i dobrych sposobów na odnalezienie się w Czarnorusi.

Kopalnia - Okolice Berezina (Березино)

idadjm.gif

Fabryka - Solnichniy (Солнечный)

995191407941500719742.jpg

Statek - Droga między Berezino (Березино) a Svetolojarskiem (Светлоярск)

438831407941504719742.jpg

Apartamentowce - Osiedla obok Chernogórska (Черногорск)

524371407941508719742.jpg

796701407941511719742.jpg

Niskie bloki - Berezino (Березино)

150931407941512719742.jpg

Opublikowano

Daj więcej ss z charakterystycznych miejsc, bo na razie w sumie to możesz usunąć.

Czemu miałbym usunąć? Nie podoba się? :P DayZ nie ma obecnie jakiejś większej liczby charakterystycznych miejsc. Początkujący gracz po przeczytaniu całego poradnika i zastosowaniu porad które napisałem, ze spokojem się odnajdzie. ;)

Opublikowano

Czemu miałbym usunąć? Nie podoba się? :P DayZ nie ma obecnie jakiejś większej liczby charakterystycznych miejsc. Początkujący gracz po przeczytaniu całego poradnika i zastosowaniu porad które napisałem, ze spokojem się odnajdzie. ;)

Możesz usunąć, bo mało mówi. Zdziwisz się, ale miejsc charakterystycznych jest bardzo dużo.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Możesz usunąć, bo mało mówi. Zdziwisz się, ale miejsc charakterystycznych jest bardzo dużo.

Mało mówi? Fakt 10 piętrowe bloki są bardzo trudne do zauważania szczególnie że leżą na wzniesieniu, fakt statek też jest bardzo kiepskim punktem charakterystycznym gdyż jest tylko jeden na mapie, fakt kopalni jest tyle w DayZ że naprawdę nie można ich nazwać charakterystycznym miejscem... Zastanów się trochę :P Ja przynajmniej się postarałem. Przypomnij sobie swój poradnik. :D

Ten post nie ma celu cię obrażać, ale jedynie zwrócić uwagę na to jak nie doceniasz czyjejś wielogodzinnej pracy. ;)

Opublikowano

Aktualizacja - Dodałem parę nowych miejscowości z najnowszej aktualizacji gry.

Opublikowano

Mało mówi? Fakt 10 piętrowe bloki są bardzo trudne do zauważania szczególnie że leżą na wzniesieniu, fakt statek też jest bardzo kiepskim punktem charakterystycznym gdyż jest tylko jeden na mapie, fakt kopalni jest tyle w DayZ że naprawdę nie można ich nazwać charakterystycznym miejscem... Zastanów się trochę :P Ja przynajmniej się postarałem. Przypomnij sobie swój poradnik. :D

Ten post nie ma celu cię obrażać, ale jedynie zwrócić uwagę na to jak nie doceniasz czyjejś wielogodzinnej pracy. ;)

Chyba nie będziesz płakał?

Wszystkie punkty, które podałeś są bardzo charakterystyczne, ale jest ich o wiele więcej.

Takich miejsc też jest dużo?

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=300355549

Albo Balota, obecność lotniska przy morzu to też popularne w DayZ?

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Chyba nie będziesz płakał?

Wszystkie punkty, które podałeś są bardzo charakterystyczne, ale jest ich o wiele więcej.

Takich miejsc też jest dużo?

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=300355549

Albo Balota, obecność lotniska przy morzu to też popularne w DayZ?

Może grzeczniej? Tego miejsca akurat nie znałem. Ten poradnik jest głównie skierowany dla początkujących graczy. Jeśli ktoś skorzysta z mapy na pewno zauważy lotnisko przy morzu, a tak czy siak z lotniska bardzo ładnie widać 10 piętrowe bloki na osiedlu. ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...