Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Opłaca się stawiać serwer na VPS?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam w planach postawić serwer, jednak nie mogę się zdecydować na którym hostingu to zrobię. Zastanawiałem się nad maxcraft i fiberhost, jednak wydaje mi się, że lepszą opcją byłoby wykupienie serwera dedykowanego/VPS. Ponieważ budżet miesięczny to w tym momencie tylko 120 zł, to od kilku tygodni poluję na Kimsufi, jednak serwery, które mnie interesują (KS-4) są dostępny tylko w Kanadzie (we Francji wszystkie zajęte od tygodnia). Znalazłem taki hosting jak server4you.de. Interesuje mnie pakiet 10 GB RAM gwarantowane (20 GB boost) i 10 vCores. I teraz moje pytanie: czy hostingi VPS nadają się do hostingu serwerów Minecraft tak jak serwery dedykowane, czy w tym budżecie lepiej kupić serwer na dedykowanej serwerowni Minecraft?

Potrzebujesz pomocy przy pisaniu pluginu?

Potrzebujesz pomocy przy konfiguracji pluginu?

Napisz DO MNIE! Chętnie służę pomocą.

CPU: Intel Core i7-5930K  GPU: 2 x Gigabyte GeForce GTX 980 Ti 6144MB GDDR5 MOBO: ASRock X99 Extreme6/3.1 RAMHyperX Fury DDR4 2x16GB 2133MHz CL14 SSD: Crucial MX200 1TB HDD: Seagate 2TB

Laptop: Lenovo y700-17ISK Intel Core i7-6700HQ/GTX960m/16GB/256GB SSD+ 1TB HDD

Opublikowano

VPS'y nadają się do tworzenia dużych serwerów (do 500-1000 slotów wg. mnie) a powyzej jakbyś chciał robić serwerownie to już dedykowane :P

iker_casillas___2012_by_majorczyk8-d5dzi

Opublikowano

Czy serwer vps się opłaca oczywiście że tak.

Ale pamiętaj co możesz mieć jeżeli wybierz vps'a a serwer dedykowany.

Vps - jest to cześć serwera na maszynie której są współdzielone wszystkie parametry.

Minusy:

1. Możesz zawsze mieć sąsiada np: pana zenka i on też postawi mniecrafta. A takich jak on możę być bardzo dużo !
  2. Brak gwarancji zasobów.
  3. Problemy z dyskiem, jeżeli na serwerze np: Pan Marian zjebie coś sobie na dysku wtedy istnieje ryzyko że wszystkim mogą się usunąć pliki.

Plusy:

1. Największym plusem jest cena, na pewno ale też nie zawsze serwery vps są tańsze od serwerów dedykowanych.

Dedykowany - jest to serwer który należy do ciebie wszystkie jego parametry.

Minusy:

1. Brak

Plusy:

1. Dedykowane parametry
  2. Stałe łącze
  3. Czyli brak lagów

TWORZĘ STRONY INTERNETOWE: PHP, HTML, CSS, JQUERY

SZABLONY PSD DO ZAKODOWANIA PISAĆ DO MNIE ! 

Cześć, napisałem coś chciałbyś się odwołać albo zacytować daj: @.eNdox

Opublikowano

Czy serwer vps się opłaca oczywiście że tak.

Ale pamiętaj co możesz mieć jeżeli wybierz vps'a a serwer dedykowany.

Vps - jest to cześć serwera na maszynie której są współdzielone wszystkie parametry.

Minusy:

1. Możesz zawsze mieć sąsiada np: pana zenka i on też postawi mniecrafta. A takich jak on możę być bardzo dużo !
  2. Brak gwarancji zasobów.
  3. Problemy z dyskiem, jeżeli na serwerze np: Pan Marian zjebie coś sobie na dysku wtedy istnieje ryzyko że wszystkim mogą się usunąć pliki. // a tu nie wprowadzaj ludzi w blad bo cos takiego jest nie mozliwe
Opublikowano

Jak to jest z tym dynamicznym RAMem? Czy jak mam te 20 GB dynamicznego RAMU to mogę przydzielić dajmy na to 14 (10 mam gwarantowane) i serwer będzie stał, czy można maksymalnie 10? Jaki system najlepiej wybrać pod serwer Minecraft?

Potrzebujesz pomocy przy pisaniu pluginu?

Potrzebujesz pomocy przy konfiguracji pluginu?

Napisz DO MNIE! Chętnie służę pomocą.

CPU: Intel Core i7-5930K  GPU: 2 x Gigabyte GeForce GTX 980 Ti 6144MB GDDR5 MOBO: ASRock X99 Extreme6/3.1 RAMHyperX Fury DDR4 2x16GB 2133MHz CL14 SSD: Crucial MX200 1TB HDD: Seagate 2TB

Laptop: Lenovo y700-17ISK Intel Core i7-6700HQ/GTX960m/16GB/256GB SSD+ 1TB HDD

Opublikowano

VPS nadają się tylko te z gwarantowanymi zasobami, ale one kosztują sporo.

Maxcraft.pl to możliwość wgrania własnego silnika np forge, najniższe ceny, profesjonalna pomoc już do 10:00 rano!
Mamy 10 lat doświadczenia najniższe ceny, profesjonalny i intuicyjny panel.
Do tego: ochrona przed ddos , aż 31 dni w miesiącu (to 12 dni w roku za darmo) , itemshop w domenie itemshop.pl, najlepsze stawki sms, płatności Paysafecard, hosting www, Dynmapa, konsola serwera w czasie rzeczywistym,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...