Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Opłaca się z nim coś robić...?

BolekART

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. 

Posiadam laptopa ASUS z procesorem Intel Core i3-2350M 2,3 GHz z 4 GB Ram'em z kartą graficzną Redeon 7470M 1 GB. 

Jestem grafikiem i tworzę wiele projektów w Photoshopie. 

Nie oszukując pracuję sporo i coraz więcej i więcej jest na moim komputerze nie potrzebnych rzeczy. W tej chwili formatuję mój laptop i zobaczymy jak będzie szło, bo jak na razie PS mi się ścinał...Wszystko niesamowicie muliło... Niesamowicie również się grzał. 

Teraz moje pytanie brzmi. Opłaca się do niego dokupić pamięć RAM 16 GB, czy zmienić kartę graficzną, albo procesor? 

Czy jednak już pora na nowego...? (teraz ma 1,5 roku). 

Jestem prawie 7 godzin dziennie na komputerze i używam go sporo...

Pozdrawiam, 

Dziękuję za pomoc z góry.

Opublikowano

Nie jestem specem w sprawie technikaliów ale napisz jak będzie po formacie....choć według mnie do dłuższej i cięższej pracy jest komputer....a czy gra wcześniej tak przycinały ? Samo grzanie się laptopa mówi że jest coś nie tak,system może być b.obciążony,a z wiatrakami wszystko dobrze ? I kiedy robiłeś ostatnio format ? Według mnie sprzęt jest fajny,osobiście bym się jeszcze nie pozbywał......pozdrawiam.....

A co do ramu do 16gb fajnie by było dojść ;p piszesz że jesteś grafikiem więc zapewne uzywasz wielu programów to te 4gb to może być trochę mało.....

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

PS- Photoshop, wcześniej nie. Dopiero od pół roku jak dysk nabierał ,,masy". Od nowości nie robiłem, zobaczę jak będzie chodził po formacie. 

A jest sens dokupowania coś do niego? Czy tam karty graficznej, czy procesora, czy RAMU? 

Opublikowano

Laptopy tak mają, że po jakimś czasie zaczynają się grzać i chodzić wolniej.

Wymiana pojedynczych podzespołów nie ma sensu, bo to zawsze jest zwiększenie temperatury, a one też są trudno dostępne. Nawet jak byś chciał wymienić przykładowo samą grafikę to procesor dalej jest stary i będzie działał tak samo. Z kolei wymiana procesora + grafiki to już spory koszt i do tego sporo zabawy.

Jak dla mnie jeżeli masz możliwość to kup po prostu nowego laptopa. A jeżeli nie potrzebujesz mobilności to kup komputer. Nie będziesz miał problemu z tym, że po roku będzie się grzać i stwarzać problemy.

Z doświadczenia powiem Ci, że ten zestaw co masz w laptopie nie jest też jakoś bardzo wydajny. Sam pracowałem na i7 2 gen + gt 540 i nie chodziło to jakoś super wydajnie i potrafiło przyciąć.

Opublikowano

Laptopy tak mają, że po jakimś czasie zaczynają się grzać i chodzić wolniej.

Wymiana pojedynczych podzespołów nie ma sensu, bo to zawsze jest zwiększenie temperatury, a one też są trudno dostępne. Nawet jak byś chciał wymienić przykładowo samą grafikę to procesor dalej jest stary i będzie działał tak samo. Z kolei wymiana procesora + grafiki to już spory koszt i do tego sporo zabawy.

Jak dla mnie jeżeli masz możliwość to kup po prostu nowego laptopa. A jeżeli nie potrzebujesz mobilności to kup komputer. Nie będziesz miał problemu z tym, że po roku będzie się grzać i stwarzać problemy.

Z doświadczenia powiem Ci, że ten zestaw co masz w laptopie nie jest też jakoś bardzo wydajny. Sam pracowałem na i7 2 gen + gt 540 i nie chodziło to jakoś super wydajnie i potrafiło przyciąć.

A opłaca się bardziej poskładać od zera własny komputer, czy kupić już gotowy? 

Opublikowano

A opłaca się bardziej poskładać od zera własny komputer, czy kupić już gotowy? 

Oczywiste, że złożyć samemu (jak nie potrafisz składać to przykładowo w morele składają za jakieś 60zł).

Gotowe zestawy ładnie wyglądają tylko na papierze (150GHz procesor 5mln RAMu i grafika super extra 10gb 8k), a prawda jest taka, że te części nie są ani trochę wydajne i w dodatku zasilacz jaki tam wsadzają potrafi to wszystko spalić po miesiącu. Do tego obudowa która wszystko w środku ugotuje.

Masz na tej stronie dział od składania komputerów. Podaż budżet i do czego potrzebujesz, na pewno ktoś złoży coś 10x lepszego niż z gotowca :)

Opublikowano

Najlepiej składak,najlepiej własnego wyrobu.....

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...