Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Wolne działanie gt 740m

JestemGolcem

Pytanie

Opublikowano

Witam! Otóż kiedyś mój laptop spokojnie mógł grać na HIGH w BF3 (50fps), na najwyższych w lolu (60fps) itd.

Od niedawna gram w lola po formacie, zasintalowane mam wszystkie sterowniki itd. Ale LOL mi chodzi na minimalnych (very low) na 50 fps

Nawet uswiając optymalne ustawienia lola w programie Nvidia GeForce Experience (kiedyś wlasnie tak ustawialem i mialem 60fps) mam 5-15 fps.

Karta graficzna; gt 740m 

Laptop napewno używa Dedykowanej nie zintegrowanej.

Prosiłbym o pomoc :)

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz ustawioną opcję "Wysoka wydajność" w planach zarządzania energią?

Jakie temperatury karty podczas gry? Możliwe, że się przegrzewa i obniża takty, przez co spada oczywiście wydajność.

Na pewno uruchamia się z kartą dedykowaną a nie zintegrowaną? Kliknij na ikonkę prawym i "Uruchom z procesor graficznym" i zobacz jaki tam masz ustawiony jako zalecany.

Opublikowano

Albo bardzo zbija ci taktowanie, albo jedziesz na integrze (nigdy nie ma pewności). Oddałbym do serwisu.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

wxhpio.jpg

League of legends po 40 minutach gry bez podkładki chłodzącej.

W gorące dni np. tydzien temu te temparatury sięgały 70-90 stopni, ale kupiłem podkładkę chłodzacą i już było dobrze.

Opublikowano

System zawsze windows 8.1 :) od początku kiedy mam laptopa.

Ram; 8GB DDR3

Procek; Intel Core i7-4700MQ CPU @ 2.40 GHz

Grafa; http://scr.hu/2moc/duyau

Masz ustawioną opcję "Wysoka wydajność" w planach zarządzania energią?

Jakie temperatury karty podczas gry? Możliwe, że się przegrzewa i obniża takty, przez co spada oczywiście wydajność.

Na pewno uruchamia się z kartą dedykowaną a nie zintegrowaną? Kliknij na ikonkę prawym i "Uruchom z procesor graficznym" i zobacz jaki tam masz ustawiony jako zalecany.

Teraz zmieniłem na wysyka wydajość. Zawsze miałem na domyślne.

Temp podałem.

Tak napewno uruchamia się z dedykowaną :)

Opublikowano

Chyba karta obniza Ci taktowania, ma 405 mhz gdzie powinna miec jakies 900 ( tak wyczytalem w internetach ). 

Skoro ma odpalony pulpit to ta karta praktycznie teraz nie działa i jedzie na zintegrowanej, więc takty mogą być zmniejszone w celu oszczędzenia energii.

Zmieniłeś na "Wysoką wydajność" i co? Działa tak jak przedtem, lepiej, czy nic nie zmieniło?

Opublikowano

Skoro ma odpalony pulpit to ta karta praktycznie teraz nie działa i jedzie na zintegrowanej, więc takty mogą być zmniejszone w celu oszczędzenia energii.

Zmieniłeś na "Wysoką wydajność" i co? Działa tak jak przedtem, lepiej, czy nic nie zmieniło?

Tyle, ze jak by mial na wysokiej wydajnosci, to karta chyba nigdy nie obniza taktowan? 

4zzt3n.png

Opublikowano

Tyle, ze jak by mial na wysokiej wydajnosci, to karta chyba nigdy nie obniza taktowan? 

Zależy jak ma ustawioną tą wysoką wydajność.

Nvidia ma w sobie wbudowane te opcje do oszczędzania energii i mimo wysokiej wydajności może obniżać taktowania, a zwłaszcza jak nie jest używana w danym momencie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...