Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Płyta głowna uszkodzona ?

000kis000

Pytanie

Opublikowano

Wtajcie :)

Mam taki problem . Jeszcze dzis rano komputer ładnie śmigał . Lecz po jego restercie komputer przestał odpowiadac a na płycie pali sie cały czas lampka VGA_led a na ekranie nic sie nie wyswietle . Napewno nie jest to Karta graficzna bo sprawdzałem ja na drugim komputerze ram raczej tez nie . Mam 4 2gbx2=4gb i probowałęm wkładac je osobno i nic  a gdy zostawie wolne sloty pali sie juz tylko DRAM wiec to jest chyba ok . I stawiam ze cos z płyta lub prockiem .  I teraz pytanie do was jak to zdjagnozowac i naprawic :)

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no to pogadac z kumplem bym musial :)  czyli nalezy ramy sprawdzic  ?

Nalezy, nalezy skoro grafa dziala, to ram trzeba sprawdzic bo za obraz odpowiada.

Chociaz dziwne z ta plyta glowna ze nie wydaje zadnego "beep" code.

4zzt3n.png

Opublikowano

nie jestem pewien ale nw czy ta płyta ma jakiś glosniczek może dla tego cisza ??:-(

nie jestem pewien ale nie wiem czy ta płytą ma jakiś glosniczek może dla tego cisza :-\?

Opublikowano

a wiec tak ramy sprawdzone i dziłaja znaczy kazda z osobna u kolegi dalo sie uruchomic lecz w dualu nie chcialy dzilac ;/ a teraz na płycie nie pali sie vga_led ale kmputer dalej nie startuje  ;(

Opublikowano

Oglądałeś dokładnie płytę główną? Jakieś kondensatory nie są "nadymane"? Jak włączasz komputer to chłodzenie startuje? Sprawdź czy procesor pracuje (powinien się grzać).

... May the odds be ever in your favour ... All you need is love ... Now boy, now you own me ...

Opublikowano

Zanieś kompa do serwisu oni Ci pomogą, bo to wydaje się albo jakaś ciężka sprawa, albo okaże się coś łatwego, tylko nikt nie potrafi temu zaradzić.

Opublikowano

Karte podłączałem  do wszystkich 3 slotow  i to samo ;/ zabezpieczenia od karty jak najbardziej pozapinane wszystko . a jesli chodzi o kable zasilajace to te od karty ? jesli tak to one sa podpiete i obydwa z zasilacza probowalem to samo ;/ 

Opublikowano

A podłącz kartę graficzną do innego slotu na płycie, sprawdź, czy podniosłeś wszystkie zabezpieczenia i karta siedzi w slocie prawidłowo, podepnij dodatkowe kable zasilające, jeśli są wymagane, ewentualnie podepnij zasilanie innym kablem.

436951440626370320491.png

Opublikowano

raczej nie bo sprawdzić co uszkodzone musisz sobie sam podmieniając po kolei komponenty skoro nie posiadasz testera do sprawdzania kodów post wkładanego do slotu PCI albo PCI-E

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Sprawdziłem juz wszystko oprocz płyty i procesora . A w najblizszym czasie moze załatwie sobie ten głosniczek wiec poczekam czy on sie cos odezwie a jak nie to bedzie trzeba oddac do serwisu , chyba ze sie odezwie to bede do was pisał :) jak narazie dzieki za checi i wyrozumiałość :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...