Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technik informatyk

Jano900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam kilka pytań. Czy nauka w takim technikum jest opłacalna, jak to mniej więcej wygląda, na jakie oceny patrzą podczas naboru do takiej szkoły, oraz co naprawdę trzeba umieć.

Z góry dzięki za odpowiedzi. 

Opublikowano

Teraz jest sporo informatyków.Na Twoim miejscu bardziej kierowałbym się na budownictwo.4 lata szkoły, dużo matematyki, fizyki, informatyki no i praktyki zawodowe, na koniec matura i egzamin zawodowy.Przy naborze patrzą na: matmę, fizykę, informatykę, zajęcia techniczne.Jak w gimnazjum nie wiedziałeś co się dzieje na lekcjach z np. arkuszem kalkulacyjnym, to nie wiem czy jest sens iść do takiego technikum.

Opublikowano

Jak już gdzieś iść, to tylko do prywatnych szkół, które stać na fajny sprzęt do zabawy...

A co trzeba umieć, to nic nie trzeba umieć, kasę tylko trzeba mieć :P
Opublikowano

Zależy jak dużo chętnych jest i jak dobre jest te technikum.

Liczą się nie tylko oceny, ale także wyniki z egzaminów. Maksymalnie możesz zdobyć 200 punktów, które liczą się przy naborze.

Po za tym nie myśl, że jak skończysz technikum informatyczne to będziesz boss, trzeba samemu chcieć - chodzić np. na jakieś dodatkowe zajęcia.

Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

Opublikowano

Jeżeli już chcesz iść na informatyka to idź do liceum na profil mat-fiz , mat-inf lub mat-ang i sam doszkalaj się w domu w zakresie programowania ,a później na studia informatyczne (polibuda) , dużo w takim technikum cię nie nauczą ,co najwyżej jak naprawiać komputery , żadnej obsługi sieci i programowania ,a matma zawsze się przyda i będziesz o krok dalej od tych co poszli na studia po technikum , ale to też wszystko zależy od nauczycieli i od technikum , na jakim poziomie stoi nauczanie , czy nauczyciele są wymagający itd. . Raczej kierował bym się w kierunku branży IT ,ale nie wiem co cię kręci w zakresie , szeroko pojętej informatyki . 

bez gif

Opublikowano

Jeżeli już chcesz iść na informatyka to idź do liceum na profil mat-fiz , mat-inf lub mat-ang i sam doszkalaj się w domu w zakresie programowania ,a później na studia informatyczne (polibuda) , dużo w takim technikum cię nie nauczą ,co najwyżej jak naprawiać komputery , żadnej obsługi sieci i programowania ,a matma zawsze się przyda i będziesz o krok dalej od tych co poszli na studia po technikum , ale to też wszystko zależy od nauczycieli i od technikum , na jakim poziomie stoi nauczanie , czy nauczyciele są wymagający itd. . Raczej kierował bym się w kierunku branży IT ,ale nie wiem co cię kręci w zakresie , szeroko pojętej informatyki . 

słowo klucz - zależy od technikum i nauczycieli..

Proste, że jak pójdziesz do jakiegoś syfu gdzie przyjmują wszystko co żyje i umie się podpisać to niczego pożytecznego się nie nauczysz... Co do przedmiotów w gimbazie to patrzyli parę lat temu jeszcze na majcę,fizykę,polski i angielski + egzaminy gimbazjalne. TAk jak mówiłem, zależy od szkoły i potem od Ciebie.

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano

Zależy jak dużo chętnych jest i jak dobre jest te technikum.

Liczą się nie tylko oceny, ale także wyniki z egzaminów. Maksymalnie możesz zdobyć 200 punktów, które liczą się przy naborze.

Po za tym nie myśl, że jak skończysz technikum informatyczne to będziesz boss, trzeba samemu chcieć - chodzić np. na jakieś dodatkowe zajęcia.

zależy od województwa, na dolnym jest maks. 100 pkt rekrutacyjnych

liczy sie jezyk obcy ktory sie uczyles najdluzej, informatyka, matma, polski

­

Opublikowano

Ja się właśnie dostałem do technikum informatycznego. Wzięli pod uwagę: matmę, polski, język, geografię, biologię (biomedyka), fizykę oraz informatykę. Nie musisz nic umieć, bo od tego jest szkoła by nauczyć tych podstaw, resztę musisz sam się nauczyć. 

Opublikowano

Ja się właśnie dostałem do technikum informatycznego. Wzięli pod uwagę: matmę, polski, język, geografię, biologię (biomedyka), fizykę oraz informatykę. Nie musisz nic umieć, bo od tego jest szkoła by nauczyć tych podstaw, resztę musisz sam się nauczyć. 

Od podstaw była podstawówka.Tak samo jak w matematyce.W liceum nikt ci nie będzie tłumaczył jak obliczyć pole trójkąta.

Opublikowano

Zawsze lepsze to niż liceum. 

noo, ja po 2 latach w liceum nauczylem sie z lekcji informatyki hmm...

• jak zaspamowac skutecznie switch i podrabiac adres mac karty sieciowej
  • pisac malware z bypassami omijajacymi firewall, legitne, niewykrywalne przez antywirus w pracowni xD
  • pisac boty do rejestracji na roznych forach
  • reverse engineeringu w takim stopniu, ze moge analizowac/crackowac srednio zaawansowane projekty
  • 3 jezykow programowania w stopniu zaawansowanym, z 5-6 w podstawowym stopniu, aby napisac/zrozumiec wiekszosc podstawowych rzeczy

a tak serio to na lekcjach infy nauczylem sie tylko podstaw c++ i algorytmiki, te rzeczy wymienione wyzej to efekt mojego nolifienia przez 2 lata i pracy w domu, w pracowni szkolnej tylko je testowalem, potrzeba matka geniuszy, potrzebowalem keyloggera do pracowni - napisalem go, potrzebowalem ogarnac jak cos dziala - ogarnialem, dowiedzialem sie od nauczyciela ze robiac tak i tak zrobie to i to - robilem to, ogolnie lubie sie babrac w sieci, kocham perla, ktorego nie nauczysz sie w zadnej szkole xD w zyciu musisz zadac sobie jedno zajebiscie wazne pytanie: co lubie robic? a potem rob to najlepiej jak potrafisz. ps, mam paru kolegow, ktorzy na infie ogarniaja wszstko, umieja na 5/6, ale tylko c++ i tylko nie wiem, napisac program liczacy dana rzecz w zlozonosci O(x) - dobra, ale co z tego ;_; tak samo mam znajomych w technikach - ucza sie tego co ja w liceum - czyli niczego przydatnego + html + administrowanie sieciami (cos takiego  - jak stworzyc siec k***a domowa xD) - ja sie sam tego nauczylem hehehe xD

Opublikowano

Ja też dostałem się do tech inf, i szczerze? chyba żałuję, i tak w technikum się nic nie naucze informatyki, ide tam tylko żeby mieć średnie, mature i jakiś zawód. Nie ma perspektyw dla młodych ludzi taka prawda.

Opublikowano

Zapotrzebowanie na informatyków rośnie, ich liczba też. Nie warto kierować się aktualnym stanem rynku pracy, bo on cały czas się zmienia. Kieruj się swoimi zainteresowaniami. Tyle.

Opublikowano

Od podstaw była podstawówka.Tak samo jak w matematyce.W liceum nikt ci nie będzie tłumaczył jak obliczyć pole trójkąta.

Chodziło mi o kwestie informatyczne, czytaj ze zrozumieniem.

Opublikowano

Witam

Mam kilka pytań. Czy nauka w takim technikum jest opłacalna, jak to mniej więcej wygląda, na jakie oceny patrzą podczas naboru do takiej szkoły, oraz co naprawdę trzeba umieć.

Z góry dzięki za odpowiedzi. 

Odpowiem na temat ocen. Każda szkoła patrzy na inne oceny z innych przedmiotów i maksymalna ilość punktów jakie można uzyskać jest w każdej szkole zupełnie inna. A jeżeli chodzi o punkty za wyniki z egzaminu to u mnie w szkole było Ilość Procentowa*0,2.

Opublikowano

Odpowiem na temat ocen. Każda szkoła patrzy na inne oceny z innych przedmiotów i maksymalna ilość punktów jakie można uzyskać jest w każdej szkole zupełnie inna. A jeżeli chodzi o punkty za wyniki z egzaminu to u mnie w szkole było Ilość Procentowa*0,2.

w całej polsce tak było, w każdej szkole na terenie polski liczony jest polski

<>

Opublikowano

Czyli podsumowując musiałbym się nad tym zastanowić. Problem mam taki, że z pewnych problemów zdrowotnych nie mogę zbyt ciężko pracować fizycznie, dlatego też informatyka byłaby spoko, ale widać że jest to ciężkie. 

Opublikowano

Czyli podsumowując musiałbym się nad tym zastanowić. Problem mam taki, że z pewnych problemów zdrowotnych nie mogę zbyt ciężko pracować fizycznie, dlatego też informatyka byłaby spoko, ale widać że jest to ciężkie. 

Jeżeli siedzenie przy kompie jest dla ciebie ciężkie, to nie widzę tego za bardzo.

Opublikowano

Nie ma sensu, tym bardziej że nowe roczniki z tego co wiem nie mają już programowania, tylko "bazy danych". Skończyłem czołowe w tym kraju, gdybym napisał że nic z niego nie wyniosłem to bym skłamał, ale poziom jest niski, o ile robisz coś więcej niż serwer w minecraftcie. Kiedyś napisałbym w cs xD

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Nie ma sensu, tym bardziej że nowe roczniki z tego co wiem nie mają już programowania, tylko "bazy danych". Skończyłem czołowe w tym kraju, gdybym napisał że nic z niego nie wyniosłem to bym skłamał, ale poziom jest niski, o ile robisz coś więcej niż serwer w minecraftcie. Kiedyś napisałbym w cs xD

Prawda jest taka, że idąc do technikum na kierunek informatyka trzeba planować studia. :)

Opublikowano

Jeżeli siedzenie przy kompie jest dla ciebie ciężkie, to nie widzę tego za bardzo.

Chodzi o to że zawód jest trudny. Przynajmniej tak teraz sądzę. 

Nie ma sensu, tym bardziej że nowe roczniki z tego co wiem nie mają już programowania, tylko "bazy danych". Skończyłem czołowe w tym kraju, gdybym napisał że nic z niego nie wyniosłem to bym skłamał, ale poziom jest niski, o ile robisz coś więcej niż serwer w minecraftcie. Kiedyś napisałbym w cs  xD

Czasem coś robię w Creation Kit ale programowaniem bym tego nie nazwał, więc raczej poziom mógłby być dla mnie wysoki. A i tak jak bym szedł to dla modelowania 3d bardziej, chociaż pewnie tego się tam nie nauczę. 
Opublikowano

Prawda jest taka, że idąc do technikum na kierunek informatyka trzeba planować studia. :)

Bzdura, co nie znaczy że nie poszedłbym ponownie. Studia nigdy nie zapewnią ci umiejętności wystarczających do pracy, reszte musisz zrobić w swoim zakresie. Pewna mądra osoba powiedziała mi, że studia nie są do nauki, oczywiście w pewnym kontekście tego stwierdzenia, a do poznania ludzi z podobnymi zainteresowaniami. Trzymam się tego do dziś i raczej dużo się nie zmieni.

Czasem coś robię w Creation Kit ale programowaniem bym tego nie nazwał, więc raczej poziom mógłby być dla mnie wysoki. A i tak jak bym szedł to dla modelowania 3d bardziej, chociaż pewnie tego się tam nie nauczę.

Nie nauczysz, o ile trafisz na ogarniętych nauczycieli to może dowiesz się trochę o budowie sieci komputerowych i w stopniu dosyć zaawansowanym budowe podzespołów. Akurat u mnie był gość, który znał się dosyć dobrze na tym drugim i potrafił uczyć o rejestarch procesorów

Pomogę z matematyki, PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...