Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

rajsoo

Biter.

Rekomendowane odpowiedzi

Admin Cienia
Opublikowano

Ile masz lat? Siostra ma 13 lat, 165cm, i ma 54kg a jest malutka.. Tutaj chodzi o systematyczne jedzenie, różnorodność, mięsa, rybki, ryże i połączenia.

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

jedz ziemniooory.

Idź najlepiej do dietetyka, zapłać mu a on dokładnie Ci wypisze dietę.

My tego nie zrobimy bo raczej lekarzy na forum nie mamy.

Bo przytycie nie polega na wpierdalaniu tuczących rzeczy jak to się neikturym wydaje. Takie wpierdzielanie tuczących rzeczy prowadzi do cukrzycy i cholesterolemii.

Ale racja, masz niedowagę.

Waga prawidłowa: od 48.7 kg do 62.2 kg

- Kopytka, pyzy, naleśniki, pierogi, kluski śląskie, leniwe, pyzy, makarony w każdej postaci

A prościej to pierwsze lepsze info:

Od czego powinnam zacząć, jeśli chcę przytyć?

- Po pierwsze, należy zerwać z mitem, że aby przytyć należy spożywać ogromne ilości wysokokalorycznych produktów. Znam osoby, które chciały przytyć i przerzuciły się na dietę składającą się z głównie z chipsów, pączków i fast food'ów. Produkty te mają dużo wartości energetycznych, ale są ubogie w inne składniki odżywcze. Nie dość, że tym osobom nie udało się przytyć, to doprowadziły się do cukrzycy i cholesterolemii.

Dodatkowo, zdrowe tycie powinno być oparte na zasadzie 5 posiłków dziennie i na piramidzie zdrowego żywienia, zgodnie z którą w naszej diecie powinny się znaleźć produkty zbożowe, warzywa, owoce, mięso, nabiał, oleje. Należy też pamiętać, że zarówno zdrowo przytyć jak i zdrowo schudnąć można do kilograma w ciągu jednego tygodnia. Zazwyczaj jest to 0,5 - 0,7 kilograma na tydzień.

Pięć posiłków dziennie, czyli śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Wydaje mi się, że niewiele osób trzyma się tej zasady.

- Prawda jest taka że większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że je pięć posiłków dziennie, a nawet więcej. Praktycznie wszystko, co zjadamy i co dostarcza jakichkolwiek kalorii jest traktowane jako posiłek. Posiłkiem może być na przykład kawa z mlekiem lub batonik.

Oczywiście nie można ich nazwać pełnowartościowymi i właściwie zbilansowanymi posiłkami, ale każda rzecz, którą zjadamy w odstępie 20 minut jest traktowana jako posiłek. Jeśli każdy dobrze by się przyjrzał temu, co je, to okazałoby się że spożywa na przykład 16 posiłków dziennie.

Jakimi zasadami powinnam się kierować, jeśli chcę przytyć?

- Po pierwsze dieta powinna być bardzo różnorodna. Nie chodzi o to, żeby katować się jedzeniem rzeczy, których nie lubimy, ale żeby bardziej zwracać uwagę na to, co jemy. Bardzo ważne jest też umiejętnie mieszanie produktów w jednym posiłku. Na przykład węglowodanom zawsze powinny towarzyszyć tłuszcze. Przykładem takiego posiłku może być kanapka ze smalcem lub masłem, pizza z dużą ilością sera lub pierogi z okrasą.

Jeśli jemy białka, to tylko w połączeniu z węglowodanami, na przykład kurczak z ziemniakami a nie z samą sałatką. Jeśli jemy mięso, to tylko chude. Jeśli rybę, to tłustą. Zawsze obowiązkowo z węglowodanami. Dieta osoby, która chce przytyć powinna być objętościowo dostosowana do żołądka tej osoby. Posiłek nie musi być duży, ważne żeby był „gęsty energetycznie”.

Koniecznie trzeba zjeść śniadanie. To podstawa każdego dnia. Może to być mleko z płatkami, bo to połączenie daje stały poziom glukozy we krwi, ale też nie obciąża żołądka i daje zastrzyk energii z rana.

Co powinno być podstawą diety osób, które chcą przytyć?

- Kopytka, pyzy, naleśniki, pierogi, kluski śląskie, leniwe, pyzy, makarony w każdej postaci.

Czy ruch jest niezbędny nawet w procesie tycia?

- Jak najbardziej.

Kiedyś to były czasy. Teraz już nie ma czasów...

Opublikowano

dieta na 2tygodnie to około 180zł-200zł

ale z tego co pamiętam jak znajoma szła to płaciła 70zł chyba za pierwszą wizytę.

Opublikowano

dieta na 2tygodnie to około 180zł-200zł

ale z tego co pamiętam jak znajoma szła to płaciła 70zł chyba za pierwszą wizytę.

No trochę drogo, ale cóż chce przytyć.

Więc odwiedzę dietetyka, w najbliższym czasie.

Opublikowano

Kurczaki i ryż, wejdź na forum o kulturystyce (sfd) i tam są diety za darmo napisane przez użytkowników jak i administratorów potężnej strony.

Znajdziesz tam naprawdę świetne przepisy jak przybrać na wadze i tak dalej.

I NIE WYDAWAJ kasy na fałszywych dietetyków, serio man.

VNp6c2U.png

Opublikowano

@JacobInUK

Z tego co pamiętam to na SFD też biorą pieniądze za diety.

A bez sensu korzystać z tych forumowych, bo każda osoba ma inną dietę.

Nie każdy ma takie samo ciało :)

Opublikowano

@Mów mi Panie lepiej spróbować kilka diet za darmo niż wydać tyle kasy na dietetyka który sam się może pomylić, bo nikt nie jest idealny nawet jak to jego praca.

Ja nadal Ci polecam poszukać w internecie lub po prostu jedz dużo kurczaków, biały chleb i tym podobne.

VNp6c2U.png

Opublikowano

14 lat i 158 wzrostu? Nie wiem czy nie powinieneś dostać hormonu wzrostu, bo 158 to trochę dla 14 latka.Powinieneś mieć coś około 165/170.Nie potrzebujesz jakiejś skomplikowanej diety, żeby przytyć.Widocznie jest po prostu za mało - nie jesz śniadania albo 2 małe kanapeczki, na obiad schabowego skubniesz a na kolacje pewnie owoca jakiegoś.Musisz jeść porządne śniadanie to jest - 4/5 kanapek z masłem, szynką, żółtym serem pomidorem, potem na drugie śniadanie jakiś jogurty, słodka bułka.Na obiad 2 kotlety + ziemniaki + jakaś surówka, podwieczorek z 2 banany na kolacje może być powtórka ze śniadania.Ale pierw na twoim miejscu poszedłbym z rodzicami do lekarza ze względu na ten wzrost.

Opublikowano

Dietetyk dobiera tak dietę żeby wszystkiego była odpowiednia ilość i o to w tym chodzi.

Bo będzie wpieralał coś a zabraknie mu np. wartości odżywczych, a to nie na tym polega.

Może spróbować internetu, lecz trzeba pamiętać że internet to zazwyczaj wielkie kłamstwo oraz trzeba być ostrożnym żeby nie nabawić się czegoś nieprzyjemnego :D

A wiem z autopsji że można :D

14 lat i 158 wzrostu? Nie wiem czy nie powinieneś dostać hormonu wzrostu, bo 158 to trochę dla 14 latka.Powinieneś mieć coś około 165/170.Nie potrzebujesz jakiejś skomplikowanej diety, żeby przytyć.Widocznie jest po prostu za mało - nie jesz śniadania albo 2 małe kanapeczki, na obiad schabowego skubniesz a na kolacje pewnie owoca jakiegoś.Musisz jeść porządne śniadanie to jest - 4/5 kanapek z masłem, szynką, żółtym serem pomidorem, potem na drugie śniadanie jakiś jogurty, słodka bułka.Na obiad 2 kotlety + ziemniaki + jakaś surówka, podwieczorek z 2 banany na kolacje może być powtórka ze śniadania.Ale pierw na twoim miejscu poszedłbym z rodzicami do lekarza ze względu na ten wzrost.

Co ty pierdolisz. Ja miałem w wieku 14lat 156 i żyję :D teraz mam 19 lat i wzrost 178

Bywalec
Opublikowano

A wiesz, może ile taka wizyta, u dietetyka kosztuje?

Czasem i 50 zł.

Jedz po prostu regularnie, zdrowo, a dużo. 

Opublikowano

Nadwyżka kaloryczna musi być. SPORA nadwyżka kaloryczne. Staraj się jeść strasznie dużo węglowodanów, czyli np. owoce, chipsy, chleb, makaron itp.

Opublikowano

Szybki metabolizm zapewne i dlatego takie efekty, że nawet jak jesz śmieciowe jedzenie to nie tyjesz. Jak ktoś wyżej wspomniał - na pewno nadwyżka kaloryczna. Nie pakuj tylko w siebie pustych kalorii bo to Ci nigdy na zdrowie nie wyjdzie. Ogarnij dietetyka (tylko takiego sprawdzonego, popytaj znajomych czy coś), z racji tego, że będziesz robił masę możesz akurat zacząć sobie ćwiczyć i rzeźbić mięsnie - doskonała okazja.

Opublikowano

Z gory mowie,ze taki ''system'' zywienia nie jest zdrowy.

Staraj sie jesc nieregularne posilki.Ludzki organizm jest bardzo inteligentny.Jesli jednego dnia nie otrzyma jedzenia nastepnego bedzie go magazynowal.

Musisz wyliczyc swoje zapotrzebowanie zywnosciowe.Na internecie jest duzo wzorow.Jesli wyjdzie Ci dajmy na to 1800 kcal,doloz do tego 500 jesli chcesz przytyc.

Metabolizm jest wolniejszy wieczorem.Jedz wtedy wiecej ;)

Nie stron od fastfood'ow.

Unikaj zbyt intensywnego wysilku fizycznego(procz silowni)

Srij9JT.png

Opublikowano

ja jestem weganem i też tyje. Kurczak nie jest ważny... 

Ręce Ci nie urosną tzn przedramiona. 

Ułóż odpowiednią dla siebie diete, bogatą w węglowodany i białko

Pewnego wieczoru wziąłem na kolana Piękno. - I przekonałem się, że jest gorzkie.

Opublikowano

Zaprzyjaźnij sie z kurczakiem. Pij melise 2x dziennie na spowolnienie metabolizmu. Ćwicz siłowo. Leż zamiast siedzieć, bo siedzenie męczy i spala dużo kalorii. Do obiadów polej sobie olej lniany albo oliwę z oliwek. Unikaj oglądania ludzi chudych, czytania i oglądania artykułów i programów o biedzie i ubóstwie. Unikaj też zielonej i czarnej herbaty, możesz pić owocowe i wodę mineralną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...